AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına yönelik bilgilendirmede bulunmak üzere 16 Mart- 22 Mart tarihlerinde bulunduğu Almanya’daki çalışmalarını değerlendirdi. Almanya'nın bazı şehirlerindeki programlarının güvenlik nedeniyle iptal edilmesini eleştiren Köseoğlu, "Hiç şık olmayan tavırla karşılanmamız bizi üzdü. Ancak bütün engellemelere rağmen 7 gün boyunca yaptığımız programlarda gurbetçilerimizin tavrı milli iradeden yana oldu. Gurbetçilerimiz referandumda güçlü bir ‘Evet’ diyecekler" dedi.



BAZI BULUŞMALAR İPTAL EDİLDİ
7 gün boyunca Almanya’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Köseoğlu, “Almanya’daki çalışmalarımıza 16 Mart Perşembe günü Kornwestheim şehrinde başladık. Ardından Salach, Göppingen, Aalen şehirlerinde vatandaşlarımız ve esnaflarımızla buluştuk. Daha sonra Stuttgart’a geçtik. 17 Mart’ta Stuttgart Başkonsolosumuz Sayın Ahmet Akıntı'yı ziyaret ederek eyalette yaşayan vatandaşlarımızın eğitim ve diğer konulardaki sorunlarını görüştük. Daha sonra ise Fellbach, Heilbronn, Bad Wimpfen, Balingen, Friedrichshafen, Ravensburg’da esnaf ziyaretlerimiz ve ev sohbetlerimiz oldu. Gurbetçilerimizin sorunlarını da dinledik. 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumu için kafalarında oluşan sorulara cevap verdik. 18 Mart Cumartesi günü Ulm ve Trabzonspor Taraftar Derneği’ni (UETD) ziyaret ettik. Dernek üyeleri sağ olsunlar yoğun ilgi gösterdiler. Bu arada buradaki çalışmalarımızda bizlere yardımcı olan Mehmet Sağanak beye de teşekkürlerimizi iletiyoruz. 18 Mart Cumartesi günü planlanan bazı programlarımız iptal edildi. 18 Mart’ta Balingen ve Ravensburg’daki, 22 Mart’ta ise Rosenheim’deki programlarımızı Alman hükümetinin anlamsız tavrı sonucu iptal etmek durumunda kaldık” diye konuştu.

YOĞUN İLGİ MEMNUN ETTİ
Almanya’da buluştukları her noktada gurbetçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını belirten Köseoğlu, “19 Mart Pazar günü Nürnberg şehrinde Forcheim Şube Kadın Kolları Başkanı Derya Aksoy’la beraber Raşit Pistil'in evinde ev toplantısı yaptık. Kuzeni,  kanser hastası Ayaz bebeği evlerinde ziyaret ettik. Ailesinin sorunlarını dinledik.  Daha sonra Hof şubemizin Kadın Kolları Başkanı Filiz Birtürk hanım, Goldene Rose adında bayanlar kahvesinde 60 kişinin eşliğinde program yaptık. Yine Hof şubemizde Osmanlı Diyanet Camisinde Ferhat Denizli kardeşimizin mevlitle yapılan düğün programına konuk olduk. Daha sonra ise Nurten Gönülkırmaz' teyzemizin evinde eşinin vefat yıldönümü nedeniyle düzenlenen mevlit programına katılıp sohbet ve ziyaret gerçekleştirdik. Coburg Şube Başkanımız Semra Kukul'un düzenlemiş olduğu spor salonunda 200 kişilik bir katılımla programımızı bitirdik. 20 Mart Pazartesi sabahı ise Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosu Sayın Yavuz Kül Bey'in konutunda sabah kahvaltısında buluştuk. Ardından esnaf ziyaretleri gerçekleştirdik.  Aydın Fırın ve Pastanesi, Zara Marketler Zinciri, Ankara Pastanesi, Anadolu Market, Gün Market, Plärrer Süpermarket, Anadolu Kommunikation ve Mevlana Restoran önünde vatandaşlarla sohbet ettik. Ardından aynı bölgedeki bir hastanede hasta ziyaretleri yaptık” diye konuştu.

HEM ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATTIK HEM SORUNLARI DİNLEDİK
Köseoğlu, gurbetçilere Anayasa değişikliğini anlatmanın yanı sıra sorunlarını da dinlediklerini belirterek, “21 Mart Salı günü Münih Başkonsolosumuz Mesut Koç'u ziyaret ederek burada yaşatan vatandaşlarımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Almanya'da esnaf ve STK gezilerimiz hız kesmeden devam ediyor. Milletimizin gurbette bile olsa yanındayız, emrindeyiz. Yeni Anayasa değişikliğini anlattık, sohbet ettik, sorulara ve sorunlara dair değerlendirmelerde bulunduk. 22 Mart’ta ise Münih'te Trabzonlular Derneğinde hemşerilerimizle buluştuk, her konuyu konuştuk.. Daha sonra ise Rosenheim ve Garching an der Alz şehirlerinde gurbetçilerimizle buluştuk. Sıcak misafirperverlikleri için kıymetli hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AYAZ BEBEK, KÖSEOĞLU’NU NASIL DUYGULANDIRDI?
Almanya’da zaman zaman duygusal anlar da yaşayan Köseoğlu, bunlardan birini ise şöyle anlattı: “Forchheim'de kanser hastası olan yavrumuzun ailesini ziyarete gittiğimiz evde Trabzonspor rüzgarını, memleket aşkını yürekten hissettik. Yavrumuzun ismi Ayaz Uzun... O bir Trabzonsporlu. Henüz 2 yaşında. 37 günlükken Almanya'da Nöroblastom (sinir sistemi) kanseri olduğu tespit edilmiş. 2 yıl boyunca yoğun bir tedavi görmüş. Artık bitkisel ilaçlar yapılıyor ona özel. Maddi desteğe ihtiyacı var. O nedenle adına bir yardım konseri düzenlendi. Biz de yanlarında olduğumuzu hissettirmek adına onlarla idik. Elde edilen gelirin Ayaz bebeğin tedavisi için yetmemesi halinde biz de kalan süreçte elimizden gelen desteği sunacağımızı ilettik. İnşallah kurtulacak bu yavrumuz. Rabbim Şafii sıfatıyla tecelli ettirecek nurunu.”

GURBETÇİLERİMİZİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN GİTTİK
Almanya’daki programları sadece ve sadece gurbetçileri bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirdiklerini belirten Köseoğlu, "Biz Almanya’ya, buradaki vatandaşlarımızla görüşüp onları bu referandum süreci hakkında bilgilendirmek ve eğer varsa kafalarındaki soruları açığa kavuşturmak için gelmiştik ama Almanya’ya indiğimiz andan itibaren hiç şık olmayan bir tavırla karşılaştık. Burada yaşayan gurbetçilerimizle buluşacağımız bazı programlarımıza yasak konuldu. Bunlar, her şeyden öte iki ülke arasında köklü ilişkilere baktığımız zaman bence nezaket sınırlarına uymayan birtakım yaklaşımlar. Bizim için buradaki kardeşlerimizle buluşmanın özel bir anlamı vardı. Ne yazık ki bazı engellemelerle karşılaştık. Toplantı yapacağımız salonlarımız iptal edildi. Burada tanıdığımız arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde bu durumun onları da mutsuz ettiğini gördük."

PROPAGANDA GAYESİNDE DEĞİLDİK
Köseoğlu, şöyle devam etti: "Bu engellemeler hoş değil. Korkmamak lazım. Özellikle Almanya'nın 'Hayır' kampanyası konusunda daha esnek davrandığını biliyoruz. İnsanlarımızın bilgilenmesi lazım. Sonuçta tercih elbetteki vatandaşlarımızın, 'Evet' veya 'Hayır' diyecekler ama, oylarını bilerek vermeleri lazımdı. Biz sadece bilgi vermek amacıyla Almanya’da bulunduk. Almanya'nın herhangi bir içişlerine karışmak ve propaganda gayesinde değiliz. Tüm bunlara rağmen bir Avrupa ülkesinde toplantılarımızın hiç hoş olmayan bir şekilde iptal edilmesine bir anlam veremiyorum. Vizesiz seyahat özgürlüğü olan bir siyasetçiyim. Dolayısıyla bu ülkeye geldiğim zamanda belli ziyaretler yapmamı kimse kısıtlayamaz. Biz bunu Alman parlamenterlere yapmıyoruz. Aynı hoşgörü ve misafirperverliği onlardan da beklerdik işin doğrusu."

GURBETÇİLERİMİZ MİLLİ İRADEDEN YANA TAVIR ALACAK
Köseoğlu, Almanya'nın koyduğu kurallara saygılı olduklarını ve inatlaşmak da istemediklerini dile getirerek, ülkede illegal bir faaliyette bulunmadıklarını vurguladı.
Köseoğlu, "Her şeyimiz açık. Burada hoş olmayan bir tablo vardı. Bu bizi üzdü. Avrupa Birliği ülkesine yakışan bir ortamda daha çok toplantılar yapılsın ve fikirler beyan edilebilsin diye isterdik. Her aşamada Türkiye'ye akıl öğretmeyi ve insan hakları ve özgürlükler dersi vermeyi çalışan bir Avrupa ülkesinden kendisine yakışacak bir tavır beklerdik. Ne yazık ki bu nezaket sınırlarını aşan bir boyutta oldu. İnşallah bundan sonraki süreçlerde böyle olaylar yaşamayız. Son olarak şunu söyleyebiliriz. Hiç şık olmayan tavırla karşılanmamız bizi üzdü. Ancak bütün engellemelere rağmen 7 gün boyunca yaptığımız programlarda gurbetçilerimizin tavrı milli iradeden yana oldu. Gurbetçilerimiz referandumda güçlü bir ‘Evet’ diyecekler" ifadelerini kullandı.