Genel Kurul Salonu’ndaki gergin hava nedeniyle oturuma ara verilirken BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın bulunduğu sıraya doğru yürüdü.

-“KALLEŞLİK” VE “ÖLÜ SEVİCİ” TARTIŞMASI-

Meclis Genel Kurulu’nda BDP’nin grup önerisi üzerindeki konuşmalarda tansiyon yükseldi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak, “Biz ölüleri yad ederiz. Ölüyle cinsel ilişkinin olabileceğini düne kadar bilmiyordum. Ama Sayın Başbakan’ın kafasında bu nereden kaldı, nasıl bir duygudur. Dönüp bize diyor ki kalleşsiniz diyor. Eğer kalleşlik varsa Sayın Başbakan dönsün Cumhuriyetin tarihine baksın. Kimin kime kalleşlik yaptığını kendisi orada çok iyi görür. 1920’lerde Cumhuriyet kurulurken bu Cumhuriyet Türkler'in Kürtler'in ortak anayurdu diyenler sonra Kürtler'e ihanet edenler kimlerse Sayın Başbakan bunu iyi biliyor. Kürtler'e ihanet edenler kimlerse kalleşliğin adı odur” dedi.

-“SİZ CUMHURİYET'İ KURANLARA KALLEŞ DİYEMEZSİNİZ, HAKARET EDEMEZSİNİZ”-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “Bu kürsü milletin kürsüsü. Bu kürsüden demokratik hakkımızı kullanıyoruz diye bu Meclisi kuranlara hakaret ettiremeyiz. Cumhuriyete hakaret etmek ve Türk milletine hakaret etmek hiç kimsenin hakkı değil. Burada konuşanlar kendi fikirlerini ifade edecek ama öyle karnından da konuşmamalı. Size kim kalleş dediyse ona konuşacaksınız. Siz Cumhuriyeti kuranlara kalleş diyemezsiniz, hakaret edemezsiniz” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da, “TBMM’yi kuran Cumhuriyeti gerçekleştirenlerin sayesinde buradayız” diyerek tepkisini dile getirdi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, “Kürtlerin ana dili yasaklanıyorsa, hala kurşunlanıyor, hala hapislere atılıyorsa bu kalleşliktir. Kalleşliğin ötesinde ihanettir. Kardeşliği, baltalamaktır. Bize nasıl konuşacağımızı öğretemezsiniz" dedi.

Bahçekapılı'nın itirazı üzerine Kaplan, "Burası özgür bir kürsüdür. Solcu olup gelip döneklik yapacaksınız, özgürlük sınırını siz mi öğreteceksiniz" diyerek tepkisini dile getirdi.

-TANSİYON YÜKSELDİ, OTURUMA ARA VERİLDİ-

Tansiyonun yükselmesi üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener oturuma 10 dakika ara verdi. Ancak arada gerginlik dinmedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Bahçekapılı'nın BDP'ye yönelik "katiller" dediğini savunarak, ayağa kalktı. Buldan, Bahçekapılı'nın oturduğu sıraya doğru yürüyerek, "Katil kelimeniz çok ağır bir ithamdır. BDP'ye katil diyemezsiniz. Terbiye sınırlarını aştınız" dedi.

AKP sıralarına geldiğinde araya CHP’li vekiller girdi. Bu arada Kaplan ve Sakık’ta yerlerinden kalkarak tepkilerini dile getirdi.

AKP sıralarından da “Sensin terbiyesiz” sesleri yükseldi.

Aradan sonra CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç usul tartışması istedi. Ancak Akşener, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin de söz istediğini belirterek, “Sayın İnce diyor ki konuşayım diyor. Hangisini yapayım” dedi.

Bu arada İnce, kürsüye geldi. Ancak Genç’in itirazlarını sürdürmesi üzerine İnce, “Sayın Genç ben buraya çıktım, aşağıya mı ineceğim. Şimdi böyle bir yöntem yok. Kürsüye çıkmışım ben” diye konuştu. İnce, şöyle dedi:

“Burada tartıştığımız konu Kürt sorunu mu, Kürdistan sorunu mu, Kürdistan sorunuysa bir coğrafya sorunuysa biz bunu çözemeyiz.”

Buldan da,Bahçekapılı’nın kendisine hakaret ettiğini iddia ederek tepkisini dile getirdi. Akşener de, tutanaklara bakacağını ifade etti.

-SAKIK: "BİZE KATİL DİYENLERİN RUHLARINDA, BEDENLERİNDE KATİLLİK RUHU DOLAŞIYOR"-

Tekrar kürsüye gelen Sırrı Sakık, “Karnımızdan konuşmuyoruz. Yaptığımız tarihi tespittir. Lozan’da söz verildi, gereği yapılmadı. 21 Anayasası ile söz verildi gereği yapılmadı.

Tarihimizde kanlı, kirli bir dönem vardır. Bize ahlak dersi vermek, üslup dersi vermek, bize katil demek, bize katil diyenler ruhlarında bedenlerinde katillik ruhu dolaşıyor. Biz kimseye katil demedik. Katil demek, buraya çıkıp özür dilemelisiniz” dedi.

-BAHÇEKAPILI: “KASTIMI AŞAN BİR CÜMLEM OLDU"-

Bahçekapılı da, “Şahsıma hedef alarak dönek diye hitap etmesi insanda gerçekten sinirlerine ve kendisine hakim olma duygusunu zedeliyor. Ben geçmişimden gurur duyuyorum, bugünümle de gurur duyuyorum. Biraz önce kastımı aşan bir cümlem oldu. Tartışmanın o gerginlik, ben şu cümleyi kullandım, dönek olmak katil olmaktan daha iyidir dedim, ama yine de içimden gelen bir cümle değildi. BDP‘li arkadaşlar arasında benim arkadaşlarım var, elbette ki milletvekili olduklarından dolayı saygım ve sevgim var, üzüldüler ise

çok üzüldüm, sizlerden de özür dilerim” dedi.

Hasip Kaplan da, “Özür dilemediniz. Dönek dedim diye anılıyorsunuz, Siyasi döneklik vardır. Ben de bunu söyledim. Bunun siyasi literatürde adı dönekliktir. Bunda ne var gocunacak” dedi.

Görüşmelerin ardından BDP’nin grup önerisi reddedildi.