MHP'nin 10. Olağan Büyük Kurultay'ında Devlet Bahçeli yeniden Genel Başkan seçildi.

Kurultayda 1220 delege oy kullandı, 1216 oy geçerli sayıldı. Devlet Bahçeli 725, Koray Aydın  441oy aldı.

MHP'nin 10. Olağan Büyük Kurultay'ında 725 oyla tekrar MHP Genel Başkanı seçilen Devlet Bahçeli’nin MYK listesinde kimlerin yer alacağı açıklandı.

Mevcut MYK'da bulunan toplam 75 kişiden 37'si Bahçeli'nin yeni 'çarşaf listesinde' kendisine yer bulamadı.

Bahçeli'nin listesinde yer almayan isimler arasında savunma eski Bakanlarından Sabahattin Çakmakoğlu, MHP'nin güçlü isimlerinden Hamit Homriş, geçen yerel seçimlerde MHP adınıa Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mansur Yavaş dikkat çekti.

İşte Bahçeli’nin MYK Listesi
Faruk Bal, Tuğrul Türkeş , Atilla Kaya, Zuhal Topçu , Necati Özensoy , Cemal Çetin , Hayrettin Nuhoğlu , Tunca Toskay , İsmet Büyükataman, Münir Kutluata , Reşat Doğru , Emir Haluk Ayhan , Sadir Durmaz, Mevlüt Karakaya , Ruhsar Demirel, Mustafa Erdem , Hamit Ayanoğlu , Abbas Bozyel , Ahmet Kenan Tanrıkulu , Celal Adan , Murat Başesgioğlu , Oktay Öztürk, Bahattin Şeker , Şevkat Çetin , Yaşar Yıldırım, Mustafa Mit , Ömer Haluk Pirimoğlu , Necati Özensoy, Cemal Çetin , Ahmet Münip Gökçen , Harun Öztürk , Osman Durmuş




17:40
Oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına geçildi.



16:30
Delegeler genel başkanlık için oy kullanıyor.

15:35
Divan Başkanı Tuğrul Türkeş Sağlık Bakanlığı görevlilerinin salonda sigara içilmesiyle ilgili uyarı talebini anons ettirdi. Uyarı anonsunda "Ülkücü demek kendisinden önce yanındakini düşünmektir" ifadeleri dikkat çekti.

15:30
43 imza ile Genel Başkan adayı olan Musavvat Dervişoğlu konuşmasını tamamladı. Konuşması büyük alkış alan Dervişoğlu, "Bozkurt Musavvat" sloganlarıyla kürsüden indi.

15:10
KORAY AYDIN KONUŞTU

Genel Başkan adayı Koray Aydın, yaklaşık 40 dakika süren konuşmasını tamamladı. Aydın konuşmasında Ak Parti iktidarına sert sözlerle yüklendi.

14:30
BAHÇELİ ADAY OLDU AMA KONUŞMAYACAK

MHP lideri Devlet Bahçeli, kurultay açılış konuşmasını yaptığı için aday olmasına rağmen "haksız rekabet olmaması için" konuşma hakkından feragat etti.x

14:20
TÜRKEŞ’TEN UYARI
Divan başkanı Tuğrul Türkeş, Koray Aydın taraftarlarını uyardı. “Genel Başkanlık adaylıkları için sürecin tamamlanmasına kadar coşkunuza izin veriyorum” diyen Türkeş, uyarıyı şöyle yaptı: “Ancak Genel Başkan adayları konuşmaya başladığında sözlerini kesmeyeceğinizi diliyorum. Yarım saate ilişkin coşkunuza izin verdim. Coşkunuza devam etmek istiyorsanız salon dışına çıkın." Türkeş, alkışlarla gerekli tedbirleri alacağını söyledi.

14:15
TRİBÜNLERİN HAKİMİYETİ KORAY AYDIN'DA

MHP Kurultay'ında mali raporun ibra edilmesinin ardından tribünlerin hakimiyeti tamamen Koray Aydın'a geçti. Sürekli "Koray Başbakan" ve "Koray'ın sesini duymaya geldik" diye slogan atan Aydın taraftarları Divan Başkanı Tuğrul Türkeş'in konuşmasını bile engelliyorlar.

14:10
KURULTAY'A SÜRPRİZ BASKIN
MHP’nin 10. Olağan Büyük Kurultayı Ankara Arena’da devam ediyor. MHP liderini seçmeye hazırlanırken kongre salonu içinde kapalı mekanda sigara içilmesi sosyal medyayı sarstı.
Haberleri ihbar kabul eden Sağlık Bakanlığı Ankara Arena’ya şu dakikalarda yetkililerini gönderdi. Bakanlık yetkilileri sigara içildiğini tespit ederse  tutanak tutacak. Arena’ya sigara cezası gündeme gelecek.

13:50
KORAY AYDIN RESMEN ADAY
MHP Kurultay'ında Koray Aydın gerekli delege desteğini alarak resmen aday oldu. Adaylığı kürsüden divan başkanı Tuğrul Türkeş tarafından açıklandı. Açıklama üzerine salon Aydın taraftarlarının yoğun tezahüratlarıyla inledi.

13:05
Bahçeli konuşmasının sonunda dokuz maddelik Milli Mutabakat Metnini açıkladı.


TRABZON MİLLETVEKİLİ KORAY AYDIN KONUŞMASINI YAPMAK İÇİN KÜRSÜYE ÇIKTI..

Trabzon Milletvekili Koray Aydın, "Başbakan Koray Aydın" sloganları ile kürsüye çıktı. Ancak Bahçeli'nin taraftarlarının 'Yuh' seslerine karşın, Aydın taraftarları ise 'Ülkücü hareket engellenemez' slaganları atıyor...

Aydın şuanda konuşmasını yapıyor:

"AKP'liler miletin sesin çıkacağı herşeye el attı susturdular. Bürokraside taş üstünde taş bırakmadılar. Adeta onları kıyma makinesinden geçirecek zihniyetle sürgün ederek, hakkında rapor tutarak oraya buraya savurararak bürokraside milleyetçi kadrolara savaş açtılar.

Siyasi partilere el attılar. Siyasi partiler üzerinde oyun oynuyorlar. Yaşanan bütün skandalların arkasında adeta devleti bir çete mantığı ile yürüten bu siyasal iktidar var. Bununla da kalmıyorlar Belediyeye uzanıyorlar. Sözde raporlarla sahte dinlemelerle sırf yafta tutmak için üzerlerine bir suç istina edebilmek için belediyeye saldırıyorlar. Kendi aralarında fısıldaşırken bir bir yok ediyoruz diyorlar.
Bu zihniyet her tarafa doğru uzanırken esas yapmak istediğini hayata geçirmek isterken kendi aralarında gün saydıklarını söylüyorlar. Önce açılım safsatası, arkasından Habur'dan içeri soktukları vatan hainlerine yaptıkları karşılama törenleri birde bu yetmezmiş gibi Oslo'da teröristlerle kurdukları pazarlık masasında suç üstü yakalanınca ben yapmadım diyerek bunu ispat edecek biri varsa şerefini ispat etsin diyerek ama ses kayıtları ortaya çıkınca kıvırarak adam gibi sahiplenemeyerek yaptığı işin üzerine şal örterek sınır tanımayan bir siyasal iktidar ile karşı karşıyayız.



bunlar ne yaptıklarını iyi biliyor. Hafife almayın...  Bunlar Türkiye'de ihtilal yapma teşebbüsü var diye ordunun bütün subaylarını yargılama adı altında hapushaneye koyarak, yürüyen planın bir gereği olarak adeta sürek avı başlatarak neredeyse Türk ordusunun yarısını içeri atan bu zihniyet ne yapmaya çalışıyor biliyormusunuz. Mıntıka temizliği yapıyor. Kuracakları yeni Türkiye modeline kimse kendilerine ayak bağı olmasın diye önlerindeki engelleri bir bir kaldırarak yollarına devam ediyorlar.

Bu işi haince yapanlar ne zaman ki şehit cenazeleri yüreğimiz kan ağlarken acılarımızla yaşarken, Türkiye'nin başbakanı Öcalan ile yeniden görebilirim diyor. Sayın Başbakan ne göreceksin Öcalan ile ne söyleyeceksin ona. Ortaya bir masa koymuşsun masanın üzerine de Türkiye'yi karşısına da Öcalan'ı almışsın. Ne diyeceksin Öcalan'a.. Şu kadar versem yeter mi diyeceksin. Öcalan yüzsüzlük ederde Türkiye'nin tamamını senden isterse ne yapacaksın?

Hiç mi yüzün kızarmıyor. Bunların yeni oyunu, adına yeni Anayasa dedikleri önümüzdeki aylarda da Türkiye'nin gündemine getirip konduracakları yeni Anayasa çalışmalarıdır. Yeni Anayasa o tablonun tamamlayıcısıdır. Yeni Anayasa demek, Türk'ün adını Türk milletinin adını Anayasa'dan çıkararak onu bir alt kimlik haline dönüştürerek, binlerce yıllık var olan Türk milletinin varlığınıortadan kaldırma çabasıdır. Bunu iyi anlayalım. Bunu iyi görelim. Bu işin sonudur...



Çünkü şuanda dil olarak kendisine benzeşen Ana Muhalefet partisi ile mecliste bir manevra yapıp Türk milletinin adını Anayasa'dan çıkarırlarsa o zaman yapacak birşeyimiz kalmız. Gerçekçi olun meclis sayısal çoğunlukla yönetiliyor. Bunlar sinsi. Her işi alttan alttan götürüyorlar.

Buna suskun kalamayız. Buna kayıtsız kalmayacağız. Meydanlara ineceğiz. Türk miletine gideceğiz, onunla kucaklaşacağız. Ona dokunacağız. Ona temas edeceğiz. Onu, bekleyen bu tehlikeler konusunda uyaracağız. Antalatacağız. Ayanığına giderek kucaklaşarak anlatacağız. Onu yanımıza almaya çalışacağız. O büyük gücü harekete geçirir dikkatini çekip yanımıza alırsak, "Şubat ayında da Ankara'nın meydanında 1 milyon olarak toplanabilirsek hangi vatan hainleri bunu yapmaya cesaret edebilir.



Bu planı deşifre etmek Türk milletinin bunu anlamısını sağlamamız lazım. Onun için güçlü bir MHP'ye ihtiyaç var. Bu hareketin 43 yıllık fikir birikimi üzerinden Türk milletinin bütün problemlerine getireceği çözüm önerilerini milletin geleceği ile ilgili ön görülüreni bir iktidar projesi haline getirerek Türk Milletinin karşısına çıkarsak ondan iktidar istersek, onun farketmesini sağlarsak bu büyük millet bu şaşkınlık içerisinde etrafına bakınırken, havaya kaldırdığımız eli bu Türk milleti tutacak ve MHP ile yeniden ayağa kalkacaktır.

Koray Aydın, konuşmasının bir bölününde Bahçeli taraftarlarının slogan atması üzerine, Aydın taraftarları da Islıkla olayı protesto etti. Bu bölümde Aydın, "Biraz önce sayın Genel Başkanımızı dinlemedik mi?" şeklinde sorması üzerine Bahçeli taraftarları suspus oldu. Ancak kısa süre sonra yine sloganlar atmaya başladılar. Bunun üzerine Divan Başkanı Bahçeli taraftarlarını uyardı.

Aydın konuşmasına şu şekilde devam etti:
Adımlarımızı doğru atmamız lazım. Bu harekete 1 gün bile hizmet etmiş her ülküdaşımızla kucaklaşmak ve onlarla bir araya gelmek mecburiyetindeyiz. Aramızda kardeşlik hukukunu tesis ederek ülkücü ülkücünün kardeşidir düşüncesiyle bir birimizi kucaklamak zorundayız. Sevgi temelli kardeşlik ortamı olmadan bu büyük hedeflere yürüyemeyiz. Onun için bu harekette bulunmuş tek ülküdaşımızla kucaklaşmayı temel hareket noktamız kabul ediyoruz.

3 MİLYON ÜYE YAPILACAK
Onun için insan temelli bir yaklaşım sergileyeceğiz. Ferdi öne çıkaracağız. Ona dayanayacağız. Birey temelli bir hareketin başlayabilmesi için önce partide üyelik sistemini bir kampanyaya çevireceğiz. Seçime kadar 3 milyon üye yaparak ailemizin fertlerini genişleterek büyüteceğiz. Bunu ilçeler arası iller arası yarışa çevirerek MHP'nin en az 3 milyon üyeli bir geniş aileye dönüşebilmesi için Türkiye genelinde seferberlik yapacağız.

ÖN SEÇİM YAPACAĞIZ
Ben dahil bütün arkadaşlarımız sahaya inerek milletimizle kucaklaşarak dokunaraka, anlatarak izah ederek ailemizin fertlerini çoğaltmaya çalışacağız. Bunu yapınca da onlara güvenen onları öncelleyen bir anlayış ile o zaman bu 3 milyon kişinin hakim nezaretinde yapacağı ön seçimi sizlere vaadediyorum.

Bu tabana güvenmek tabanın enerjisinden faydalanmak demektir.

KORAY AYDIN'IN KONUŞMASININ ARDINDAN ŞİMDİ DİĞER GENEL BAŞKAN ADAYLARI KONUŞMA YAPIYOR


---------------------------------------------------------------------------------------------------


KONGREDEN DETAYLAR...

Kongre başlamadan önce salon çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. İçeri giremeyenler için salon dışında çadır oluşturuldu, kongre görüntüleri için dev ekran yerleştirildi.

Kırmızı beyaz bayraklarla süslenen salonda platformun üstünde büyük Türk bayrağı, iki yanında da Atatürk ve Alparslan Türkeş fotoğrafları ve hemen altında da iki led ekran yer alıyor.

Salonda ''Devletsiz millet olmaz, milletsiz devlet olmaz'', ''İlkesi olmayanın ülkesi olmaz, ülküsü olmayanın ilkesi olmaz'', ''Biz büyük Türk milletiyiz'' ve ''1000 yıldır kardeşiz biz'' şeklinde pankartlar asıldı.

''Türk milleti sensiz asla'' sloganı ile toplanan kongrede salon içerisinde Genel Başkan Devlet Bahçeli ve genel başkan adaylarından Koray Aydın taraftarlarının karşılıklı sloganlar attıkları görüldü.

Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisini tamamlamasının ardından salonda sigara içilince, uyarı anonsu yapıldı.



Aydın salona girdi, alkışlarla karşılandı..

Büyük kurultay1a 1998 yılında MHP Genel Başkanlığına seçilen Dr. Devlet Bahçeli Kongrenin yapıldığı salona giriş yaptı. Tüm salonda büyük coşku ile karşılandı.

Divan Başkanlığına MHP hareketinin kurucu lideri Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş önderliğinde gerçekleşecek 
Solonda kongreyi izlemeye gelenler sürekli Bahçeli’yi destekleyen sloganlar atmaktalar

Kongre divan başkanı Tuğrul Türkeş, “ kimsesize kimse şehidine sahip çıkan ve gazisine sahip çıkan önce ülkem ve milletim sonra partim diyen ve babamın partisine Türkeş’in partisine hoş geldiniz sevgili dava arkadaşlarım.” Diyerek kongre sürecini başladı

Türkeş’in bu konuşmasının ardından solan göz yaşlarına boğuldu

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ KONUŞUYOR..
Türk Milleti Sensiz Olmaz asla adlı şarkı ile kürsüye gelen Bahçeli, kürsüdeyken, "Devletin başına devlet gelecek" sloganları ile karşılandı. Salonun büyük bir kesimine hakim olmayan sloganlar kısa sürerken ardından Bahçeli bir konuşma yaptı:

Bugün Ankara bir başka güzeldir. Bugün, Ankara bir başka görünmektedir. Bugün Ankara kutlu harekemizin sevincine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün 3 hilal ayağa kalkmaktadır.

Kurultayın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Yenilmedim, yenilmeyeceğim diyen millet sevgisi Ankara'da buluştu.

Borçların altında ezilen esnafımız, hakları çiğnenen işçimiz Ankara'dan çıkacak gür çağrıya kilitlendi.

Türk Milleti bütün saldırılara rağmen ayakta duruyor, bundan sonra da duracak.

Milliyetçi Hareket varsa, çareler tükenmiş değildir! Milliyetçi Hareket varsa umut vardır!

Kan içen vampirlere inat biz buradayız ve millet için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız!

Kerkük'e, Süleymaniye'ye, Erbil'e, Bağdat'a selam olsun.

2023 projesini 1997 yılından beri gündeme getiren MHP'dir, Başbakan 2023 projesini kendine mal etmekten vazgeçmemektedir.

Başbakan'ın 2071 hedefinde Türk yoktur.

Türk milliyetçileri hak ve hukuku savunmak için her şeyi göze alacaktır.

Geçmişin çok, bugünün az ve geleceğin hiç konuşulmadığı siyasi ortamın yaygınlaşması hepimizi düşündürmelidir.

Okyanus ötesinde tutunmadan, iktidara ulaşılacağını dosta, düşmana göstereceğiz.

Milliyetçilikle karamsarlık, umutsuzluk yoktur. Milletin adını, dinini, tarihini yıpratanlar bizi anlayamaz.

Ölürüz de milletimizden vazgeçmeyiz. Bir tek insanımızdan vazgeçmeyiz. Ölürüz de vatan toprakları üstünde taksimat yaptırmayız ve 'Ne mutlu Türk'üm diyene' sözünden vazgeçmeyiz!

Sözde Kürt sorununu tanımadan uzaklaşın dedik, haklı çıktık.

Dersim isyanını alkışlamayın dedik, haklı çıktık.

İmralı'yı siyalaştırırsanız örgütü yönetir dedik, haklı çıktık.

Milli bayramlara saldırmayın, kötü gelişmelere yol açar dedik, haklı çıktık.

Bizim eleştirilerimiz hiçbir zaman temelsiz olmadı.

Hamd olsun, vicdanımız rahat...

Olumsuz propaganda yapanlar, aramıza fitne sokmaya çalışanlardır, buna dikkat edin.

Biz bürokside yaşanan kıyımları unutmuş değiliz.

Biz MHP'ye yönelik operasyonları, içeri atılan askerleri atılan askerleri, gazetecileri unutmuş değiliz.

Yapılanların bedelini birer birer yargı önünde ödeteceğiz.

Türk tarihini yargılatanlarla, İmralı düşkünleriyle hesabımız var.

Kürt kökenli kardeşlerimizi sorun olarak görmeye şiddetle karşıyız.

Bölücülükten medet umanlar meseleyi istismar ediyor.

Kürt kökenli kardeşlerim Türk milli bünyesinin asıl ve temel unsurlarıdır.

Sözde Kürt sorunu emperyalistlerin tuzağıdır!

Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, Türk milleti üzerinde oynanan oyunlar vardır.

(Bahçeli AK Parti ile CHP'nin bu konuda gizli ortak olduklarını iddia etti.)

Böyle giderse İmralı canisine ev hapsinin yolu açılacaktır.

Bize çözüm karşıtı diyenler, varsın desinler.

ENGİN ALAN'IN MESAJI OKUNDU
Bahçeli'nin konuşmasının ardından çeşitli davalardan tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın eşinin kongreye katıldığı açıklandı. Daha sonra ise Engin Alan'ın kurultaya gönderdiği mesaj okundu.



KONGRE ÖNCESİNDE NELER YAŞANDI

Genel başkan aday adaylarının sayısı dün itibariyle 11’de 7’ye düştü. Kongre öncesi 11 isimin başkan adaylığı için ismi geçmişti. Dün itibariyle Bahçeli’yle birlikte bu sayı 7’ye düştü.
Bahçeli karşısında Koray Aydın, Musaavaad Dervişoğlu, İsmil Hakkı Küpçü, Mesut Türker, Ahmet Çakar ve Seyfi Şahin genel başkanlığa hâlâ aday durumda. MHP’de Genel Başkan adayı olabilmek için en az 40 delegenin imzasını almak gerekiyor. Bu nedenle, Koray Aydın ile Musaavaat Dervişoğlu dışındaki aday adaylarına şans tanınmıyor.

Bahçeli kongrede blok liste verecek
Bahçeli’nin bugün kurultaya blok tek liste ile girmesi bekleniyor. Bahçeli’nin listesinin turkuaz, Bahçeli’nin 1240 delegenin katılacağı kongrede 700 ila 800 arasında bir oy alması beklenirken, Aydın ve muhalefetin en fazla 400 oy alabileceği dile getiriliyor. Bahçeli’nin MYK listesindeki sürpriz ise, 2002 yenilgisinden sorumlu tutulan ve 10 yıl siyasete ara veren Şefkat Çetin olacak.

İlk kadın aday kaza geçirdi
MHP’nin ilk kadın adayı olması beklenen Nuran Karakan geçirdiği trafik kazası nedeniyle adaylıktan çekilirken, bir başka aday Levent Temiz önceki gün Genel Merkez’de Bahçeli’nin elini öperek yarışa katılmayacağını bildirdi. Yusuf Ziya İrbeç de partiden ihraç edildiği için adaylığını doğal olarak kaybetti.

15 yıldır lider
Bahçeli, 10. Olağan Büyük Kongre’de 6. kez genel başkanlık için yarışacak. Alparslan Türkeş’in vefatının ardından 6 Temmuz 1997’de yapılan olağanüstü kongrede Tuğrul Türkeş ile seçim yarışını Bahçeli kazanmıştı. 2000, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında yapılan kongrelerde de genel başkan seçilen Bahçeli’nin 2003’teki kongredeki rakibi Koray Aydın’dı. 2006 ve 2009’daki kongrelerde ise Bahçeli’nin karşısına rakip çıkmamıştı.

Koray Aydın zorlayacak
KORAY AYDIN: Trabzon milletvekili. En güçlü adaylardan biri. 1999 seçimlerinden sonra  Bayındırlık Bakanlığı yaptı. Bakanlığı döneminde deprem ihalelerinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Yüce Divan’da yargılandı  ve beraat etti. Bahçeli’nin ülkücü camiaya dönük daveti kapsamında MHP’ye geri döndü ve 2011 seçimlerinde Trabzon’dan milletvekili seçildi.
MUSAAVAAT DERVİŞOĞLU: İzmir İl Başkanı. İzmir’de uzun yıllar partiye hizmet etti. Genel Merkez’e yakınlığı ile biliniyor.
AHMET ÇAKAR: Ülkü Ocakları’nda yetişti. Üsküdar, Güngören, Bakırköy belediye başkanlığı görevlerinin ardından 1995’te İstanbul’dan Milletvekili seçildi. TBMM İdare Amirliği görevinde de bulundu. MHP’nin Meclis dışında kaldığı dönemde avukat ve iş adamı kimliği ile çalışmalarını sürdürdü.
İSMAİL HAKKI KÜPÇÜ: Mühendislik fakültesinde okuduğu ODTÜ’de ülkücü hareketin varlık mücadelesini verdi. Eski milletvekili. 2003’te MYK’ya girdi. Ar-ge çalışmalarıyla partide öne çıktı.