Genel Kurul'da, Türkiye ile İran Arasında Esendere ve Sero Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanıma Açılmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde söz alan Bayraktutan, Karadeniz Bölgesi'nde çay üretimi konusunda ciddi sorunların yaşandığını belirtti.

Trabzon ve Artvin'deki bazı çay fabrikalarının tam kapasite üretime başlamadığını, bu nedenle ÇAYKUR tarafından çay alımı yapılmadığını anlatan Bayraktutan, "Bunun yanında kota uygulaması da üreticileri zor durumda bırakıyor. Çay üreticileri, yaş çay yaprağını cadde ve sokaklara dökmektedir" diye konuştu.

Uğur Bayraktutan, konuşmasının sonunda bir poşet yaş çay yaprağını Genel Kurul kürsüsüne dökerek, "Bugün çay üreticileri çayı alıyor ve böyle döküyorlar. Çok ciddi bir sorun. Bunu size ancak böyle anlatabilirdim" dedi.

Bayraktutan'ı uyaran Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi. Bu arada Ak Parti'li bazı milletvekilleri de Bayraktutan'a tepki gösterdi. Kavaslar kürsüdeki ve yere dökülen çayları yeniden poşete doldurarak temizledi.

Verilen aranın ardından söz alan Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal,

"Uğur Bey çayımıza saygısızlık yapmıştır. Bu saygısızlığı aynen kendisine iade ediyorum. Çayda sıkıntı olabilir ama ÇAYKUR ile ilgili hiçbir sıkıntı bugüne kadar gündeme gelmemiştir. Çayı burada yere dökme cüretini kimse gösteremez. Bunu bölge evladı olarak kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

-Bakan Şahin'e Uludere tepkisi-

Tasarının maddeleri üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, Uludere'de yaşanan olayla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Hükümet'in bir bakanının ölen insanları aşağıladığını ileri süren Özgündüz, "Ölmüş insandan şeytan bile elini çeker" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ak Parti'nin bir "Kürecik filmi" çevirdiğini ifade ederek, "ABD'nin kılıcı, İsrail'in kalkanı oldukça onurumuzu ayaklar altına aldınız. Bu bir entrika filmi yalan rüzgarı. Bu film aynı zamanda komedi. Emperyalistlerin çıkarları için çevrilmiş bir film" diye konuştu.

Ağbaba, CHP'li bir grup milletvekili olarak Kürecik'teki üssü görmek istediklerini, ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın da Mili Savunma Bakanlığı'nın da kendilerine izin vermediğini belirterek, "Biz de izin için Pentagon'a yazdık" dedi. Ağbaba, söz konusu üssün en kısa sürede kaldırılması gerektiğini savundu.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, artık "sayın" kelimesinin terörist başı için de kullanıldığını, bu yüzden söz konusu kelimenin Türkçe'deki kıymetinin sona erdiğini ifade ederek, "Bu nedenle sizlere 'muhterem başkan ve muhterem milletvekilleri' diye hitap etmek istiyorum" dedi.

Oğan, Iğdır'ın hakkı olan Boralan Sınır Kapısı'nın ve Organize Serbest Sanayi Bölgesi'nin açılmasını istediklerini kaydederek, Iğdır'a bu konularda haksızlık yapıldığını ileri sürdü.

Milletvekillerini sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Avrupa'da pek çok ülkede memur maaşlarının azaltılmasının düşünüldüğünü, ancak Türkiye'de ekonomik krize rağmen memura zam verildiğini, onların enflasyona ezdirilmediğini ifade etti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, İçişleri Bakanı Şahin'in Uludere'de yaşanan olayla ilgili konuşmasına tepki gösterdi. Sakık, "Sonra sizden duyarlı bir ses dedi ki 'bu bizi temsil etmiyor.' Peki bu Bakanı neden görevden almıyorsunuz-" dedi.

Genel Kurulu'da, Türkiye ile İran Arasında Esendere ve Sero Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanıma Açılmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Kanun, 22 Mart 2010'da Ramsar'da imzalanan Türkiye ile İran Arasında Esendere ve Sero Kara Hudut Kapıları'nın ortak kullanıma dair anlaşma hükümlerini içeriyor.