Sırrı Süreyya Önder açlık grevinden çıktıktan sonra katıldığı ilk Meclis Genel Kurul çalışması sonrasında A Haber'de Şirin Sever'in sunduğu Jurnal'e konuştu.

Açlık grevinden çıkanların arasında sağlık durumu kritik olan hiç kimsenin olmadığını dile getiren Önder, grevin bitirilmesinde İmralı kadar aydın sanatçı ve sivil toplum örgütlerinin de etkili olduğunu belirtti. "Öcalan'ın 'dışarıdakiler'le sadece BDP'yi eleştirdiğini zannetmiyorum" diyen Sırrı Süreyya Önder, anadilde savunmanın Meclis'e gelmesini ise büyük bir adım olarak nitelendirdi.

"GREVDEN ÇIKIP SAĞLIK DURUMU KRİTİK OLAN YOK"
Şirin Sever'in sağlık durumunu "Nasılsınız" diye sorması üzerine "bizimki 9 gün sürdü, çok ağır bir durum söz konusu değil ama 68 günü dolduranların durumu riskli, yanlış bir tedavi uygulandığı takdirde sakatlık söz konusu olabilir. Onların durumu hassas ama şu an itibariyle çok kritik durumda olan kimse yok, ben de iyiyim, sağlığım yerinde" yanıtı verdi.

"İMRALI KADAR AYDIN SANATÇI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE ETKİLİ OLDU"
"Öcalan'ın sözü sizin için tek itibar noktası mı" sorusuna Önder " O hadise şöyle, taleplerden birisi ve en önemlisi İmralı üzerindeki tecridin kaldırılmasıydı, dolayısıyla Öcalan'dan gelecek önerinin önemi vardı, ondan gelmesi anlamında değil, tecridin kaldırılması anlamında da önemliydi. Aydınlardan sanatçılardan ve sivil toplumdan gelen değerlendirmeler de etkili oldu" yanıtını verdi.

"ÖCALAN'IN 'DIŞARIDAKİLER'LE SADECE BDP'Yİ ELEŞTİRDİĞİNİ ZANNETMİYORUM"
Öcalan'ın açlık grevlerinin bitirilmesi için yaptığı çağrıda "cezaevlerinde açlık grevine girenlerin, dışarıdakilerin yapması gereken işi üzerlerine aldığı" eleştirisinin sorulması üzerine Önder "dışarıdaki hayatın tümünü kast ettiğini düşünüyorum, bundan sadece BDP'yi sorumlu tuttuğunu zannetmiyorum, dışarıda demokratik kanalların daraltılmasının sonucu buydu. Dışarı derken top yekun bir eleştiridir ve bu eleştirinin gerçeklik payı büyüktür değerlendirmesini yaptı, Sever'in "bu bakımdan kendinize yönelik özeleştiriniz oldu mu" sorusuna "Biz açlık grevindeydik zaten,sivil toplum kuruluşları nezdinde ve hükümet nezdinde epey girişimde bulunduk" yanıtını verdi.

"ANADİLDE SAVUNMANIN MECLİS'E GELMESİ BÜYÜK BİR ADIM"
Anadilde savunma hakkının meclis Adalet Komisyonu'na sevk edilmesiyle ilgili olarak Önder "Çok önemli bir adım, aslolan bundan sonra istişare ve müzakere ile toplumda sorun kaynağı olan alanların aşılmasıdır. Biz sürece bu duyarlılıkla yaklaşacağız"