Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin’deki temasları çerçevesinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni’ne katıldı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, protokol üyeleri ve çok sayıda ihracatçının katıldığı törende, AKİB’e bağlı 8 ihracatçı birliğinde rekor kıran ve ilk 5’e giren ihracatçılara ödülleri verildi.


AKİB Toplantı Salonu’nda yapılan törende konuşan Çağlayan, ekonominin asıl sahipleri olarak nitelendirdiği Türk ihracatçısının, ihracatın 4’te birini yaptığı Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki sıkıntılara rağmen, 2011’de Türkiye’yi dünyanın 22. büyük ihracatçısı yaparak, böylesi bir kriz ortamında Cumhuriyet tarihine ihracat rekoru yazdırdığını ifade ederek, 50 bin ihracatçıya teşekkür etti. “Bir cent dahi ihracat yapmış olanın başımızın üzerinde yeri var” diyen Çağlayan, yapılan ihracatların ne anlama geldiğinin 2011 son çeyreği itibariyle daha iyi anlaşıldığını kaydetti. Çağlayan, “Sırf muhalefet yapmak adına; gecesini gündüzüne katan, dünyanın her tarafını dolaşıp her türlü zorluğa göğüs geren ihracatçıyı Türkiye’nin cari açığını artırdığıyla suçlamak adına muhalefet yapanlar oldu. Buna rağmen sizler ihracat gerçekleştirdiniz. Allah sizden binlerce kez razı olsun. Bu ihracatlarla Türkiye’ye sadece rekor kırdırmadınız, cesaret verdiniz. Böyle küresel kriz ortamında Türk girişimcisinin krizden fırsat çıkardığını gösterdiniz, örnek oldunuz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ MARKA YAPTINIZ”


Türk ihracatçısının pazarlarının yüzde 75’inde önemli sıkıntılar olmasına rağmen, ihracatı 135 milyar dolara çıkararak ‘krizden nasıl fırsat elde edilir’i ders gibi ortaya koyduklarının altını çizen Çağlayan, “Biz sizin önünüzü açtık, greyderlik yaptık. Ne oldu sonuçta? Türkiye, Arjantin’i kapsam dışında bırakırsak Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen 2. ekonomisi oldu. Türkiye ekonomisini yüzde 8,5 büyüttünüz. Başarı hikayesi yazdınız. Her bakan, her misafir Türkiye mucizesini anlatmaya başladı. Türkiye’yi marka yaptınız. Bundan dolayı sonuna kadar, her nerede olursam olayım, her zaman sizin hizmetinizde olmaktan şeref duyacağım. İhracat motorunu alan Türkiye, Nisan ayında yüzde 9 işsizlik rakamına geldi. Avrupa çift haneli rakamlarda geziyor. Önümüzdeki ay daha düşük rakam bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT BİRİM FİYATIMIZI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”
AB’nin küçüldüğü, ABD’nin yüzde 2 büyüdüğü 2012’nin ilk çeyreğinde Türkiye’nin ihracat ateşiyle yüzde 3.2 büyüdüğünü vurgulayan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak arz yönlü dinamiklere baktıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Orta ve uzun vadeli bakmalıyız. Teşvik sistemindeki anlayışımızı değiştirdik, yüksek katma değer yapacağız dedik. Artık biz hamallık yapmayacağız. Mevcut tren bizi buraya kadar getirdi. Şimdi yeni bir anlayışa girmemiz lazım. Artık yabancı yatırımcıya Mevlana gibi 'Ne olursan ol yine de gel' demiyoruz. Artık 'Yüksek katma değeri yaratacaksan gel' diyoruz. İhracatımızın kilosu 2011’de 1.46 dolara geldi. Bizim rakipler Almanya 4 doların üzerinde kilo ihracatı, Japonya ve Kore’de 3 doların üzerinde.

Geçen yılki 90 milyon ton ihracatı 300 tona mı çıkaracağız yoksa fiyatı 1.46’dan 2.5 dolarlar mertebesine mi taşıyacağız? Biz ihracat birim fiyatımızı artırmak zorundayız. Bunu Ar-Ge, inovasyonla, teknolojiyle, üretim biçimimizi, pazarlama şartlarımızı değiştirerek yapacağız.”

“PARİTEDEN KAZIK YİYORUZ”


Türkiye’nin, gerek hizmet gerek mal ihracatında birim kilogram ihracat fiyatının 2012 ilk çeyreğinde 1 dolar 56 cente çıktığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, dün akşam itibariyle ihracatın 77.5 milyar dolar olduğu bilgisini verdi. Bu ay sonunda TÜİK rakamları açıklanınca bunun en az 80 milyar dolara yaklaşacağına vurgu yapan Çağlayan, şunları söyledi:
“Yıl sonunda 150 milyar doları inşallah yakalayacağız. Üzerimizdeki ürkekliği ve bazı komplekslerimizi attık. 1.20 olan Dolar-Euro paritesine rağmen bu başarı önemli. Geçen yıl parite 1.44’tü. Pariteden kazık yiyoruz. Yarısını Euro, yarısını dolar yapıyoruz.

Paritedeki her yüzde 10’luk düşüş ihracatımızı yüzde 4.5 etkiliyor. Parite 1.44’te kalsaydı, bu rakamlara kafadan 2 milyar dolar daha yazardık.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, 2023 hedefleri doğrultusunda Mersin'i Ortadoğu'nun çıkış kapısı olarak gördüklerini söyledi. Bugünkü toplantıda AKİB’in bir dış ticaret ve lojistik meslek lisesi yapılması kararı almasından mutlu olduklarını belirten Büyükekşi, 2023 ihracat stratejisi çerçevesinde Mersin’de büyük ölçekli bir konteyner limanının hayata geçmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin tarım ve sanayide öncü ihracat sektörlerinin AKİB bünyesinde temsil edildiğini de vurgulayan Büyükekşi, AKİB’in 2011’de 12.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yılın ilk yarısında da 6.5 milyar dolarlık başarıya imza attığını dile getirdi. Büyükekşi, bugün 7 aylık ihracatın 82 milyar doları aştığı bilgisini de vererek, Türkiye ekonomisinin yüzde 4’lük büyüme hedefini aşacağını sözlerine ekledi.


Ödül töreninde konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 2023 hedeflerinin yakalanması için en büyük işin ihracatçılara düştüğünü, kamu kurumu temsilcileri olarak kendilerinin de iş adamlarının sıkıntılarını giderebilmek için çaba göstereceklerini vurguladı.


AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da, ihracatın artması için savaş, bulaşıcı hastalık demeden çalışan ihracatçıların Türkiye’nin başarı hamlesinin mimarları olduğunu, ihracatçısından bürokratına azimle çalışan bu ekiple 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamanın yanında daha da yukarı revize edileceğine inandığını söyledi.


Konuşmaların ardından AKİB bünyesindeki 8 birlikte ilk 5’e giren ihracat rekortmenlerine Bakan Çağlayan ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Törende bazı yerel ve ulusal gazetelerin köşe yazarlarına da ekonomi yazıları dolayısıyla teşekkür plaketi verildi.