CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, yaptığı açıklamada, "Sayın Bakan, her katil olay yerine geri döner teorisi orman yangınlarında da kusursuz işliyor. Katil Çamburnu’ya geri dönmüş ve villalar yapmaya başlamıştır. Ne hikmetse siz de katili cansiperane bir şekilde savunma gayretindesiniz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı; ormanları, suları, dereleri ve doğal güzellikleri koruma görevini bir kenara bırakarak Sürmene Çamburnu yangınıyla ilgili yaptığımız açıklamalara cevap yetiştirme telaşına düşmüştür. Bakanın bu telaşını anlıyoruz tabi ki, yalanlarının ortaya dökülmesini ve halkın gerçekleri öğrenmesini engelleme telaşıdır bu çabaların nedeni. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dün yaptığı basın açıklamasında yaptığımız açıklamaların ‘mesnetsiz’ olduğunu ve bu açıklamaların ‘gündemi meşgul ettiğini’ ileri sürmüştür. Orman Bakanı’na şunu söylemek isteriz ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Milletvekili olarak gerek seçildiğim bölgenin gerek de ülkenin her karışında yaşanan her olay beni ilgilendirir. Bu nedenle bir Milletvekilinin gördüğü yanlışlıkları kamuoyuna taşıması gündemi meşgul etmez. Tam aksine bir Milletvekilinin ortaya attı iddiaları, konuyla ilgili Bakanlığın olayı sulandırarak, üzerini örtmeye çalışması değil tam aksine titizlikle inceleyip üzerine gitmesi gerekir" dedi.

Pekşen, sözlerine şu şekilde devam etti: "Orman Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada, “Sürmene'de çıkan örtü yangını neticesinde bazı ağaçların gövdelerinde kararmalar meydana gelse de, bütün ağaçların sürgün verme kaydıyla yaşamsal faaliyetlerine devam ettiği tespit edilmiştir.” denmektedir. Sadece bu cümle bile Orman Bakanı’nın Çamburnu’da yaşanan yangın hakkında, en hafif tabirle konudan ne kadar uzak olduğunu ortaya koymaktadır ya da bu tür açıklamalarla 50 hektar alanın yanmasını kamuoyunda önemsiz göstererek, bu vahim tablonun üzerini örtmeye çalışmaktadır. Sayın Bakan, Çamburnu’da 50 hektar ormanlık alan yandı. Bu yangın sadece bir örtü yangını değildir ve bazı ağaçların gövdelerinde kararmalar meydana gelmemiştir. Ağaçlar yanmıştır. Bu tür yalan açıklamalarla toplumu kandırmaya ve Çamburnu’da yaşananların üzerini örtmeye çalışmayın. Çünkü artık ‘takke düşmüş kel görünmüştür.’ Bölgeden çekilen fotoğraflara ve video görüntülerine bakınca siz gövdesi kararmış ağaçlar mı görüyorsunuz? Bu fotoğrafta gövdesi kararmış ağaçlar mı var yoksa tamamen yanmış ağaçlar mı?"

Pekşen, "Orman Bakanlığı yine açıklamasında, “Villa olarak zikredilen yapılar yöre mimarisine uygun ahşap orman köşküdür.” ve “Buradan da anlaşılacağı gibi bu yapılar hem iddia edildiği gibi villa değildir…”  denmektedir. Sayın Bakan varsayalım bunlar villa değil, yanan bir ormanlık alanın adı ne olursa olsun, yapılaşmaya açılması ve orada binaların yapılması ormanlık alanın talan edilmesi değil midir? Ha villa yapmışsınız ha orman köşkü yapmışsınız ne fark eder? Sizin Bakanlığınızın görevi yanan ormanlık alanları tekrar yeşillendirerek kazanmak değil midir? Her açıklamanızda yer verdiğiniz Anayasa’nın 169. Maddesi “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.” diyor. Yanan alanlara orman köşkü yapabilirsiniz demiyor Sayın Bakan. 
Kaldı ki oraya düpedüz villa yapılmaktadır. Ancak şu konuyu da düzeltmek isteriz ki, biz oraya villa yapıldığını söylemiştik. Ama eksik söylemişiz. O alana villa yapılıyor hem de ikiz villa diye tabir edilen ve 2 katlı villalar yapılıyor. Sayın Bakan açıklamasında, “Trabzon'a ne kadar yabancı olduğunu göstermiş ve baltayı bir kez daha taşa vurmuştur.” diyerek benim, Milletvekili olduğum ilin sorunlarını bilmediğimi ima etmektedir. Sayın Bakan ben hem Trabzon’un hem Karadeniz’in hem de Türkiye’nin sorunlarını çok iyi biliyorum.  Ama keşke biz baltayı taşa vursaydık da siz baltayı ağaca, ormana, doğaya vurmasaydınız. “Yalanlarını devam ettiren Haluk Pekşen'i iddialarını ispata davet ediyoruz.” diyen Orman Bakanı’na buradan çağrı yapıyorum. Bakanın yüreği yetiyorsa istediği kanala çıkarız ve karşılıklı konuşuruz. Sayın Bakan, her katil olay yerine geri döner teorisi orman yangınlarında da kusursuz işliyor. Katil Çamburnu’ya geri dönmüş ve villalar yapmaya başlamıştır. Ve ne hikmetse siz de katili cansiperane bir şekilde savunma gayretindesiniz. Ama şunu bilin ki, katilinde avukatının da peşini bırakmayacağız." diye konuştu.