Soylu, Manisa Polisevi'nde muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik toplantıda, Türkiye'nin, geleceğine ait bir değerlendirmenin içinde olduğunu söyledi.

AK Parti ve MHP’nin belli bir noktada uzlaştığını ve milletin önünde bir anayasa değişikliği teklifi ile geldiğini hatırlatan Soylu, "İnşallah milletimiz 16 Nisan'da bunu takdir edecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yaklaşık her 10 yılda bir darbelere maruz kaldığına işaret eden Soylu, 15 Temmuz'un da bunlardan biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki siyasetin halk arasında söylendiği gibi sürekli havale geçirdiğini belirten Soylu, "1960'ta 583, 2016'da 11 bin dolar kişi başına gelir seviyesindeki Türkiye'de de darbe oluyor. Sadece darbe olmakla kalmıyor arada yaşanan hadiseler de yeknesaklık gösteriyor. Hiçbir darbe ekonomik sıkıntı sebebiyle gelmiyor. Bilakis ekonominin ayağa kalkmaya çalıştığı dönemde geliyor ve kendisi ekonomik kriz yaratıyor." diye konuştu.

Soylu, Gezi olayları öncesi ülkedeki faiz oranının yüzde 4 düzeyinde olduğunu hatırlattı.

Aynı dönemde enflasyonun da tek haneye düşürüldüğünü anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"IMF boyunduruğu atılmış ve içinde 3. boğaz köprüsü olan, ipek yolunun şahikası olarak nitelendirebileceğimiz 3. havalimanı ve yine Türkiye'nin özellikle cumhuriyet tarihinin en önemli yatırım açısından bağımsızlık projesi olan Kanalistanbul ve 100 milyar dolarlık yatırım paketi... Her darbe kendi anayasası ve kendi siyasi anlayışını dayatıyor. 61 ve 82 anayasaları tam olarak böyledir. Hatta 61 anayasası bu ülkeye özgürlükçü anayasa diye yutturulmuştur."

Halkın, karşı karşıya kaldığı ızdırabı "bayram" olarak kutlamak zorunda kaldığına dikkati çeken Soylu, millete deli gömleği giydirilmeye çalışıldığını savundu.

- "Ülkemiz zihniyet devrimi gerçekleştirdi"

Her darbe sürecinin ülkenin barışına kastettiğini, çatışmaları körüklediğini ifade eden Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Milletimiz ise Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi birliği yakaladı. Bu büyük millet, on yıllarca çektiği sıkıntıyı hem İstiklal Mücadelesinde ortaya koyduğu büyük birliktelikle hem de kurduğu güzel cumhuriyetle birleştirdi. Bugün hangi hadiseleri yaşıyorsak, nelerle karşı karşıyaysak biliniz ki cumhuriyet kurulduğu günden itibaren de o birlikteliği bozabilmek için şu gün Türkiye'nin etrafında yamyam dansı yapmaya çalışanlar aynı anlayışı büyük acımasızlıkla sergilemektedir. Korkulan ise ülkemizin birliğidir.

Ülkemiz bölge coğrafyasında birliktelik oluşturdu, zihniyet devrimi gerçekletirdi. Merhamet, şefkat ve iyilik medeniyetinin neler ortaya koyabileceğinden ürkenler Türkiye'yi kuşatmaya, ülkemizi etkisiz ve yönetilemez hale getirmeye çalışıyorlar."

Süleyman Soylu, darbe sonrası oluşturulan vesayetle milletin adamlarına saldırıldığının altını çizdi.

Darbe günü Adnan Menderes'in kasasına kadın iç çamaşırı yerleştirip fotoğrafını çekerek milletin sevgilisinden bir sapkın çıkarmaya çalışıldığını belirten İçişleri Bakanı Soylu, şunları kaydetti:

"Bu zihniyet gün gelmiş rahmetli Demirel'in hanımıyla ilgili iftirayı çekinmeden günlerce gazetelerinde yayınlamış ve felç etmek istemişlerdir. Gün gelmiş merhum Özal'ın ailesiyle ahlaksızca uğraşılmış, el altından dedikodular üretilmiş ve Türkiye'de milli irade hareket edemez hale getirilmeye çalışılmıştır. Rahmetli Erbakan'ı itibarsızlaştırmak için senaryolar hazırlanmıştır. Bütün bu yaşanan işlerin mutlaka dış bağlantılarının olmasıdır. Bir Arap veya Uzakdoğu ülkesi bu işlere girmiyor. Darbeler yaşanıyor. Aradan 20-30 yıl geçiyor bir Batılı ülkenin gizli raporlarından bizim darbenin hikayesi çıkıyor."