Milliyet.com.tr’de yer alan habere göre, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni yasa teklifini sunan Valerie Boyer’nin Ermenistan Dostluk Grubu başkan yardımcısı olduğu ve Türk karşıtı açıklamalar yaptığı ortaya çıktı.

 

İktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Boyer, Ermenilerin Fransa’da en yoğun yaşadığı kent olan Marsilya’dan milletvekili. Aynı zamanda Marsilya belediye başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Sarkozy ile çok yakın olan Boyer, milletvekili seçilmeden önce Fransız-Ermeni Dostluk Derneği’nin başkan yardımcılığı görevine getirildi.

 

ERMENİ OYLARIYLA MİLLETVEKİLİ OLDU

Bu tarihten kısa bir süre sonra da Marsilya’daki Ermeni oyları sayesinde milletvekili oldu. O dönemde yaptığı konuşmada “Ermenilerin çıkarlarını Fransa, Avrupa ve tüm dünyada savunacağım. Ermeni halkının ulusal ve uluslararası alanda sözcüsü olacağım” dedi.

 

Aynı konuşmada Ermeni tasarısını hükümetin gündemine almak için elinden geleni yapacağını söyleyen Boyer, Türkiye için de ise şöyle konuştu:

 

“Uluslararası alanda ise Türkiye’nin AB’ye girmesine kesinlikle karşıyım. Bu ülke Asya kıtasında bulunuyor ve 20’nci yüzyılın en büyük soykırımını yapmış. Bu yüzden bizim inşa ettiğimiz insan haklarına dayanan Avrupa’da yeri yok.”

 

AZERBAYCAN’LA KRİZ ÇIKARDI

Boyer’nin Ermeniler ile yakın ilişkisi bu kadarla da kalmıyor. Geçen Ağustos ayında Dağlık Karabağ’ı ziyaret eden Fransız vekilin Azerbaycan ile Fransa arasında diplomatik krize neden olduğu ortaya çıktı.

 

Boyer, Ermeni dostluk grubunda yer alan iki Fransız milletvekili ile birlikte Dağlık Karabağ’ı ziyaret ederek, uluslararası alanda tanınmayan ve Azeri toprağı olan bu bölgeyi Fransızların ziyaret etmesi için kampanya başlattı.

 

Azerbaycan hemen Fransız hükümetine nota vererek diplomatik olarak tanınmayan bu ülkede vekillerinin ne aradığını sordu. Fransız hükümeti “Gezi resmi değil. Biz göndermedik” açıklamasında bulundu.

 

SARKİSYAN'LA DA GÖRÜŞTÜ

Azeri yetkililer de Boyer’le birlikte üç Fransız vekili kara listeye alarak sınırları içine sokmamaya karar verdi. Bu gezi öncesinde Ermenistan’a giden Boyer, oradaki soykırım anıtına çiçek bıraktı.

 

Boyer ayrıca tasarının son şeklini vermek için Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile de bire bir görüştü. Sarkisyan’ın Fransa gezisi sırasında Marsilya‘nın Ermeni kökenli Belediye Başkanı Didier Parakian ile birlikte Sarkisyan’ı ziyaret eden Boyer, parlamentoya sunduğu tasarının ayrıntılarını konuştu.