Trabzon'un kurtuluş hikayesini TBMM Kürsünden aktaran Canalioğlu, muacirlik döneminde yakılan bir maniyi de kürsüden TBMM milletvekillerine aktardı.

Canalioğlu'nun kürsüden aktardığı mani şu şekilde:
"Trabzon'dan çıktım başım selamet,
Çavuşluya vardım koptu kıyamet,
Anam ile yarim hakka emanet,
Ah.. bu macirlik şimdi büküyor belimi."

TRABZON'UN TARİHİNİ AKTARDI
Trabzon'un kurtuluş tarihini kısaca kürsüden aktaran Canalioğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "Trabzon ve diğer illerimizin kurtuluşlarının yıl dönümü törenlerin düzenlenmesinden amaç, geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle günümüzde yeni düşmanlıklar örtmek değildir, amacı geçmişte yaşananları hatırlamak, dersler çıkarmak ve bir daha bu tür gelişmelere tanık olmamaktır.
Küresel güç odakları tarafından, Dünyamızın yeniden yapılandırılmaya çalışıldığı; Ülkemize ve bölgemize dair, bazı planların kamuoyuna yansıdığı bu günlerde daha dikkatli davranmamız gerektiği açıktır.
Bu gelişmeleri önlemek için de başvuracağımız yegane kaynak tarihtir. Bu nedenle belliğimizi canlı tutmak zorundayız.
Türkiye Cumhuriyeti devleti ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık anlayışı üzerine kurulmuştur. Bu durumu Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, "Yurtta Barış, Dünyada Barış" sözüyle bize miras bırakmıştır."

TRABZON'UN HALİ İÇLER ACISI
Trabzon'un sorunlarını da kürsüden sırasıyla sayan Canalioğlu, carpıcı bilgiler verdi. Canalioğlu, "
24 Şubat Trabzon'umuzun işgalden kurtuluşunun 94. Yıl dönümüdür. Bu vesile ile bu toprakları bize vatan olarak bırakan, Aziz şehitlerimizin hatırası önünde saygıyla eğilip, rahmet ve minnetle anarken, nüfusu 750 bin olan ve Büyükşehir olmayı bekleyen Trabzon'da gelişmişlik sıralamasında 37. sırada ve işsizlik oranında yüzde 6.3 ile 28. sırada yer almaktadır. Son bir yılda 6 bin 361 kişi göç vermiş, yoksul sayısına son 1 yılda 61 bin kişi eklendi. Esnafın siftah etmeden dükkanını kapattığı, hayvancılığın can çekiştiği, fındığın hakettiği değeri bulamadığı tarım alanlarının daraldığı, 150 bin kişinin icralık olduğu, işsizliğin arttığı sürekli göç veren Trabzon ilimizin işgalden kurtuluşunun 94. yıl dönümünü kutlarım" dedi.

BAKAN'DA KUTLADI
Öte yandan Bakan Veysel Eroğlu'da bir milletvekilinin gündem dışı sözlerine kürsüden cevap verirken, Trabzon'un kurtuluşunu da kutlamayı ihmal etmedi. Eroğlu, "7'den 70'e kadar büyük mücadele veren istiklallerini kazanmak için şehitlerimizin ruhu şad olsun..." diye konuştu.

KAYNAK: