AK Parti Genel Merkezi Trabzon’da önemli bir temayül yoklamasını gerçekleştirdi. İl Başkanlığı kongresi öncesi yapılan bu temayül büyük tartışmaların da yaşanacağını gözler önüne seriyor. Temayülün yapılış şekli bile bunun ispatı! Işık, ilçe ve belde belediye başkanları ile tüm belediye meclis üyeleri, teşkilat mensupları ilçe başkanları ilçe yöneticileri il genel meclisi üyeleri gençlik kollarının tüm başkan ve yöneticileri kadın kolları başkan ve yöneticilerinden “Yazılı” kağıt aldı. İsim ve imza atılmayan a4 kağıtlara teşkilat mensupları görüşlerini yazdı.Görüşlerin yazıldığı kağıtlarda edinilen bilgilere göre bazı sanatçıların da isimleri yazıldı. Bazı partililer ise “Temel fıkrası” yazdılar. Fikri Işık tüm bu kağıtları topladı ve Ankara’ya gitti.


Temayülde genel merkez şu sorulara cevap aradı:
1-      İl Başkanı hakkında kanaatiniz:
*devam etmeli       * değerlendirilmeli     *değişmeli
2-      İl Başkanı olarak görmek istedikleriniz:
(3 isim yazılacak)
3-      İl Yönetim Kurulu hakkında kanaatiniz:
*başarılı    *güçlendirilmeli          *yetersiz
4-      İl Yönetiminde görmek istedikleriniz
(5 isim yazılacka)
5-      Varsa il yönetiminde olmasını uygun görmediğiniz isimler
(3 isim yazılacak)
6-      Varsa kanaatleriniz

FİŞLEME Mİ YAPILDI?
Yukarıdaki 6 soruya kadın kolları, il gençlik kolları, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri cevap verdi. Bu temayül geçmişte yapılanlara göre soruların şekli itibariyle teamyülden çok ‘fişleme’ intibası uyandırdı. Özellikle 5. sorudaki ‘uygun görmediğiniz’ yöneticilerin yazdırılması, ‘Burada genel merkez alenen fişleme yapıyor. O isimler daha sonra yönetici adayı yada başkan adayı olmak isterse, ne yapacaklar?’ yorumları yapılmaya başlandı bile. Birde genel merkezin soru kağıtlarını isimsiz toplamasıda bir taktik. Aslında kimin ne yazdığı genel merkez tarafınadan işaretleme ve çağrılma sırası ile ortaya çıkıyormuş. Fişlemenin bir diğer boyutuda bu.

FİKRİ IŞIK NE DEMEK İSTEDİ?

Temayülü gerçekleştiren sorumlu milletvekili yine Kocaeli Milletvekili Fikri Işık oldu. Merkez İlçe seçimlerinde tek listede birleşilmesine zorlayan ve daha sonra yapılan seçimlerde ön görüleri çıkmadığı iddia edilen Milletvekili Fikri Işık bu defa işi sıkı tuttu. Bizzat temyül yoklamasında yer aldı ve il yönetim kurulu üyeleri ile kapalı kapılar ardında bir araya gelerek, “Merkez ilçe seçimlerini unutmadım. Bu defa hata yapılmayacak. Temayülü titizlikle yaptım. Bütün ayrıntıları göz önünde tuttacağım” dediği ileri sürüldü. Toplantıda İl Başkanı Adnan GÜnnar’ın yurt dışı gezisinde olduğu için bulunmadığı da öğrenildi.

KULİSLERDE FIRTINA ESİYOR

Fikri Işık’ın bu sözleri kimine göre ‘İl Başkanı ve yönetiminin değişmesi gerektiğini söylemek istedi’ diye yorumlandı, kimine göre de , ‘sadece yönetimin değişmesi gerektiği’ şeklinde algılandı.

GÜNNAR TEPKİ Mİ KOYDU?

Fakat herşeyden önemlisi Fikri Işık Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar ismini tartışmaya açarak burada ikili bir yarışa müsade edilecebileceğini ortaya koydu. Dünkü temayül partinin kemik gücü olan küskünleride harekete geçirdi. Faruk Kanca etrafında toplanıldı. Şimdi Merkez İlçe'de Temel Altunbaş'ın seçilmesini sağlayan o güç yeniden devrede. Delegelerle temaslar başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bizzat "Ben Adnan Günnar'ı istiyorum" demediği müddetçe yıkım hareketi sürecek ve merkez ilçede genel merkezin yaşadığı hüsran il yönetiminde  de yaşanacaktır. Bu gerçekleştiği taktirde partinin gerçek sahipleri de yani iki seçimi alan Trabzon'daki derin 10 ismin gücü tescillenmiş olacak. Öte yandan Adnan Günnar'ın temayülde burada olmamasıda isminin tartışmaya açılması nedeniyle koyduğu bir tepki olarak nitelendiriliyor.

HAVAALANINDA ZİRVE

Fikri Işık hiçbir partili ile yüz yüze görüşmediği bu uygulamasında bir kişi için istisna yaptı. Işık, elinde partililerin teslim ettiği kağıtlarla birlikte geldiği havalimanında Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Vip salonunda baş başa görüştü. Gümrükçüoğlu’nun fikirlerini alan Işık, Ankara’ya döndü.

O ZİRVEDE NELER DENDİ

Tarafların yanlarına kimseyi almadığı iddia edilen görüşmeden Belediye Başkanı O.Fevzi Gümrükçüoğlu’nun temayülden çıkan sonuca saygı duyulması gerektiği yönünde bir görüş bildirdiği ifade edilirken partinin Trabzon müfettişi Işık’ı “Trabzon çok zor bir şehir sana ve başbakanımıza Allah kolaylık versin” dediği de öğrenildi.

TEMAYÜLLER DE OLDU

Edinilen bilgilere göre ilçelerdeki parti teşkilatlarının ezici bir çoğunluğu Adnan Günnar’ın adında ittifak yaptı. Bu bir zorunluluk olarak da algılandı. Çünkü fişleme vardı. Ayrıca Günnar’ın daha sıcak sempatik ve partililer ile daha yakın ilişki kurması konusunda ikaz edilmesi yönünde genel merkezden bir talepte bulunuldu. Faruk Kanca adının da bir hayli fazla olduğu temayülde Muammer Şahin’in destekleyenlerin hayal kırıklığına uğradıkları da iddia ediliyor.

IŞIK PARTİ DIŞI DİNAMİKLERE DE SORACAK

Bu arada Fikri Işık’ın telefonla parti dışı dinamikler olarak nitelendirilen STK’larına da Ak Parti il başkanının nasıl olması Ak Parti il yönetiminin Trabzon’da nasıl yapılanması gerektiği de sorulacak. Bazı gazetecilerin de yar aldığı bu grupla Işık telefonda konuşmayı yeğleyecek.