Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Belediyesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Belediye'de düzenlenen basın toplantısının ana gündem maddesinin Çömlekçi Geri Dönüşüm Projesi olduğu kaydediliyor.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU7UN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE:
"Çömlekçi Kentsel Döşümü Başladı.  Söz verdiğimiz gibi aynı azimle devam etmekteyiz. Ne söylemişsek ne demişsek o. Allah lütfetti, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kentin arkasında durması ile daha önce TOKİ Başkanı olan Şimdi ise Şehircilik Bakanı olan Sayın Erdoğan Bayraktar'ın arkasında durması ile tüm milletvekillerimizin ve Trabzon'un dinamiklerinin Belediye Meclis üyelerinin Trabzon'un kıymetli valisinin destekleri ile sizlerin destekleri ile bu adımları geliştirmeye devam edeceğiz.



En dev vaadimiz Çömlekçi Kentsel Dönüşümü başlamış bulunmaktadır. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, Sayın Erdoğan Bayraktar'ın şehre bütün destekleri sürmekte. Şuanda onun bıraktığı TOKİ Başkanı ve yardımcıları daire başkanları önceden olduğu gibi yine kentimizin yanında.

18 Ekim 2012 Çömlekçi Kentsel Dönüşümü Ankara'da TOKİ Başkanı ve bizim tarafımızdan son olurların imzası atılması ile başlamış bulunmaktadır.

Çömlekçi Kentsel Dönüşümü yıllarca sürecek. Nasıl Zağnos Vadisi 3. etap yıl sonuna kadar tamamlananacak. Sahil tarafı olan bölümün ise anlaşmaları devam etmekte. Belki 2015'de bütün Zağnos Vadisi tamamlanmış olacak. Bunu söyleme nedenim Çömlekçi'nin bugün başlatılmasında bile aynı zamanların geçecek olmasıdır.

Çömlekçi Kentsel Dönüşümü ada ada bölüm bölüm devam edecektir. Şuan bizim hedeflediğimiz alan 1. etap 110 parseli, 149 binayı içermekte.  Zağnos nasıl bir zaman almışsa toplam maliyeti münasebiyle bir uzun zamanı bu şehrin alacaktır. Proje alanı toplamda 138 hektardır. 1 etap 25 hektardır.

Bugüne kadar neyi bekledik. Hiç durmadık bilinsin. İğneyle kuyu kazıyoruz.

Çömlekçi Kentsel Dönüşümü Tanjant yolunun altındaki bölüm ana esastır. Esentepe Mahallesi ile, Sezai Uzay Mahallesi bunun içinde ve Kaymaklı Mahallesi'de  bunun içerisinde. Sülüklü Mezarlığına kadar çıkan yol ve kavşağı olmak üzere.

Deniyordu ya, "Hani başlanmadı niye başlanmadı" işte başladı. Demek ki uzun uğraşlar alıyor.

Biz hiç bir zaman bu projeleri kendimize mal etmedik. Kamu kurum ve kuruluşlarımıza şükranlarımızı sunduk. Kentsel dönüşümler tamamlandığında bu şehri dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getirecektir.

Ayasofya Kentsel Dönüşümü kamulaştırmaları bitti. Rekreasyon ihalesinin yapılabilmesi için Özel İdare'nin iki küçük parseli var onlarla işlem bittiğinde bu işde bitmiş olacak.

Toptancılar sitesini yapmadıysa, alan bulamamışız ve alan çalışmalar devam ediyor. Vadedilen neyi yapmadıysak sene sonunda hepsinin hesabını vereceğiz.

Teleferik ile ilgili genel kanaat yapılması yönündeyse yarın hemen başlarız. Şehirdeki kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları Çömlekçi'de Boztepe'ye yapılması düşünülen 350 metrelik gösterilecek güzel birşey olmaması nedeniyle yapılmaması taraftarı. Bu nedenle ince eleyip sık dokumalı değişik alternatifler düşünmeliyiz.

SORULARA GEÇİLDİ:

AKYAZI'DA SON DURUM NEDİR?
Akyazı yapılacak mı değil, Akyazı yapılıyor. Oranın dolgusu bir ihale ile birlikte müteahite verdi. Akyazı dolgusu durmadı. Trabzon Belediyesi bu projenin bir paydaşıdır. Dünyada alanlar dolduruyor. Tüm dünya bu projelerle kentlerini dolduruyor.

Yani Başbakanımız işi üstlendi. Üstlenmesi ile birlikte birinci adım dolgu alanının ihale edilmesiydi. Bunun takibi sürdü mü devam ediyor mu ediyor. Biz endişelerle yüklenici ile görüştüğümüzde bize "Bu yılın Ocak ayına kadar sürem var" dedi.

Yasal süresi bitmedi dolguyu yürüten insanın. Haklı. Bu dolgu bitipte stad projesi ihale edilince Sayın Başbakanımızın bize söylediği 24 ay içerisinde bitecek şekilde çalışacaksınız. Yer teslimi yapılıp temeli atıldıktan sonra 24 ay sonra bitecek.

Yüklenici firma konuşurken Eylül-Ekim ayında bitecek demişti, ama konuşurken demişti imzalarda bu yok.

PARKOMAT TRAFİĞİ FELÇ Mİ EDİYOR?

Parkomat trafiği felç ediyor koskoca bir yalan. Parkomat trafiğin düzenli olmasını sağlıyor. Bizim kentimizde problem var. Kimsenin orta yerde aracını bırakma hakkı yok. Bizim kentimizde otopark alışkanlığı yok. 4. yaşabilir kent olacaksak hayatımızda tatbik edelim.
Biz bankada işimiz varsa, ben dahil Banka veznedarının önüne aracımızı park edip ayağımızı atıp veznedarın önüned oturmak istiyoruz.
Parkomatlar yaygınlaştırılacaktır. En işlek yerlered insanlara caydırıcı ucret uyguluyoruz.
Otopark hazırlığımız sürüyor. Ahi Evren üzerinde, Tanjant önünde.. İmar Müdürlüğümüzün yeri otopark yapılmak üzere ihale edilecektir. Dahada arttırılmalı mı tabiki arttırılmalı.
Parkomat olmayan yerlerde, ben Emniyete belediyemin aracı da duruyorsa ceza kesin. Onarım yapıyorsa o ayrı.
Otopark yapmak istemeyen müteahitlerin binasına gerekirse, ruhsat iptali yapılır yıkım kararı alınır.

TRABZONSPOR ŞİKE SÜRECİ İLE İLGİLİ BAŞBAKANA MEKTUP YAZMASI..
Benim o mektuptan haberim yok. Ben nedir ne değildir bilmiyorum. Ama şunu söyleyeyim; Bütün Türkiye, bütün dünya ve bizim sporun kardeşliğin barış içinde yarışın en büyük alanlarından biri olarak görmekteyiz. Spor bu kentte zirvede. Bu münasebetle biz Trabzon halkı adına da konuşuyorum. Biz Fenerbançe'nin, Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın taraftarını da seviyoruz. Saygı duyuyoruz. Bu dediğim kulüplerin hepsi biliyor ki, 2010-2011 Futbol ligi şampiyonu Trabzonspor'dur. Kimsenin üzülmesine yok.

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MI?
Beşim Belediye Başkan adaylığına tekrar girip girmeme konusu, Trabzon halkının takdiridir. Tabiki siyasi partinin mensubu olmamız nedeniyle o siyasi partinin hareketinin Başbakan Erdoğan'ın bizzat tercihleridir. Bu konuyu konuşacak olan kendileridir. Bu sıralamada gelişmelerde halkın kanaati siyasi partilerin kanaati, sivil toplum örgütlerinin ve kanaat önderlerinin kanaati nihayeten sayın Başbakanımızın Genel Başkanımızın kararı rol oynar.
Ben hiç bir yere talipli olarak gelip icra etmedim.
Doğduğum topraklar, büyüdüğüm topraklar bu tarihi kente hizmet etmek şereflerin en büyüğü.

YEREL SEÇİMLERDE PARTİ DEĞİŞİKLİĞİ VEYA HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİNDE PROJELER DEVAM EDECEK Mİ?
hiç bir şeyin değişmediğini varsayalım. Yerel yönetimlerin aynı yapısı ile sürdüğünü varsayalım, hükümetlerinde.. Bütün bunlara rağmen tüm yatırımların sürati ne kadar ne ölçüde gerçekleşeceğinig gösteren unsur Türkiye'nin ekonomik seviyesidir.
Aklı olan o hizmetleri devim ettirir.

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE NELER OLACAK?
Arkadaşlar Temizlik vergisi şuan şehir içinde kaç TL ödüyor. 60  düşse... aya 5 TL düşüyor.  Kimse gaydırı gubbaklarla milleti Büyükşehir'den soğutmasın. Denmiyormuydu Büyükşehir olsun. Ne oldu bu dönemde büyükşehir olmasından mı üzülünüyor? Haset olmayalım. Yapıldıysa eyvallah diyelim. Daha iyisini yapmaya çalışalım.

BÜYÜKŞEHİR'DE TEK İLÇE Mİ İKİ İLÇE TARTIŞMASI
Ak Parti halkın teveccühüne saygı duyar. Trabzon'un Büyükşehir olmadığını varsayalım. Trabzon bütün şehir kapsamı diye Danıştay'ın görüşü alınarak 7 beldesine il sınırlarına katmamışmıydı. Yalıncak mahkeme kararı almış, bizde onu Danıştay'dan takip etmekteyiz. Kaç nüfusumuz olacak bu olanlar içinde 300 bin civarında. Trabzon Belediyesi olarak buraya hizmet edecektik. Değişen birşey yok ki.. Niye zorlanıyoruz.
Trabzon Belediyesi bugünki koşulları ile Beşikdüzü'ne, Hayrat'a, Maçka'ya nereye olsa hizmet götürüyor mu götürüyor. Kapasitesi var. Bütün bunları hesaba kattığımızda Beşikdüzü'nde nasıl bir müdahale bulunduğumuzda bütün kente hizmet ederiz.
Ne oldu, yeteneklerimiz mi ortadan kalktı, binalarımız mı yandı da ikiye bölünelim diye.. Ama kararı verecek olan halktır. Büyükşehir Belediyelerin tecrübesini söylüyorum. 2'tane 3 tane merkez belediyeye bölünecek olursanız, onlar yetki tartışması ile bir birleri ile tartışmaktan hizmet edemiyorlar. Bütün Büyükşehir Belediyeleri bunu söylüyor.

İKİ MERKEZ İLÇE OLSA PERSONEL ARTAR MI?
Personel arttıralacak mış. Bakınız bir bediyenin kadrolu işçi alması norm kadrosuna bağlıdır. Hizmet satınalma şirketlerinden nasıl hizmet alıyorsa yine öyle devam edecektir. 2-3 tane belediye olsa alabilir mi eleman alamaz. Norm kadro onayı verilmeden alınmaz. Bunu dile getirmek için bilmemek lazım. İstihdam hadisesi norm kadroya bağlı iş. Norm Kadroyu nasıl belirliyor nufusa göre belirliyor.

Biz görevi devraldığımızda tabutluk otobüslerle bu halk taşınıyordu. Makine parkımız sıfırdı.