Trabzon Belediye Meclisi bugün 2011 yılı Faaliyet raporunu oyluyor. Belediye bünyesindeki birimlerin faaliyetlerinin ve tek tek okunduğu meclis toplantısına Trabzon Belediye Başkan Vekili Nusret Onur başkanlık ediyor.

Mali İşler Müdürlüğünün faaliyetleri içerisinde görülen TRABEL’ ile ilgili CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, çarpıcı bir soru sordu. Şahin, “Daha önceki belediye “Popülist politikalar yapılıyor TRABEL’E işçi alınıyor” diye suçlanıyor! Ama şimdi o döneme göre fazladan 68 işi işçi alındı. TRABEL ne zaman belediyeye işçi pazarlama fikrinden kendisin soyutlayacak. TRABEL, çok uluslu şirketler gibi bir proje üretipte hibe alıpta Trabzon’un yararına iş yapamaz mı?

TRABEL'İN GÖREVİ BELEDİYE YE İŞÇİ Mİ VERMEK?
TRABEL’de ki işçiler bir bank yapamaz mı? Neden amacı sadece Trabzon Belediyesine işçi vermek” dedi.
Şahin’in bu sorusuna ise, TRABEL Yönetim Kurulu Başkanı, Seyfullah Kınalı cevap verdi:

“Geçmiş dönemde popülist politika yönünde beyanlarımız vardı doğrudur. Çünkü bu dönem 500 kişi civarında işçi alındı. Bu anlamda biz bunu popülist politika uyganıyor diye söyledik. Bugün itibari ile 3 yılda 63 kişi arttı. 5 yılda ise 500 kişi arttı. Torba Yasa ile 200 kişi başka kurumlara geçti. 400 kişi sayı azaldı. Araç sayısı arttı, otoparklar attı. Dün popülist politikaya karşıydık bugünde aynı şekilde devam etmekteyiz. TRABEL 1 milyon 506 bin TL karımız oldu. Bunun 1 milyon civarında bir bölümünü kıdem tazminatına dağıttık. Trabzon piyasasına yani kıdem tazminatından dolayı 1 milyon civarında bir para girdi.”

HESAPTA ŞAŞIRIYOR HERALDE
Bunun üzerine Şahin, “Şahin, 68 kişi arttı diyor. Hesapta şaşırıyor heralde.. Benim bildiğim TRABEL’den 90 kişi katı atığa gönderildi. Buna cevap vermesi gerekir. 40 veya 50 kişi çeşitli nedenlerle ayrıldı. Bunların da bunun üzerine koyduğunuz zaman 3 yılda 250 kişiyi buluyor.” Derken Kınalı ise, “Bahsettiği eskiden TRABEL’e bağlı elemanlar vardı, onları TRABEL’e aldık. Emekliye ayrılanlar vardı. 3 yıl içerisindeki TRABEL’de ki net işçi artış sayısı Fen işlerinde çalışanları TRABEL’e aldık. Sonuç olarak 3 yılda aldığımız eleman sayısı 63 kişidir, net olarak” şeklinde sözlerini tamamladı…

GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ SÖZ ALDI
Birimlerin faaliyetleri tek tek açıklanırken, meclis üyeleri de sorularını soruyor. Birimlerin ilgili müdürleri soruları tek tek cevaplarken, son olarak Grup Başkanları ve Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bir konuşma yapacak..

HEP MERKEZİ HÜKÜMETİN YATIRIMLARININ ARKASINA SIĞINIYORUZ
CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, faaliyet raporunun tümü hakkında görüşlerini ifade etti. Şahin,şunları söyledi:
"Sonuç bu.. Belediyenin gelirleri bu kadar belediyenin gelirleri ile de ancak bu kadar işler yapılabilir. Faaliyet raporunun formatı güzel ama içerisinde ben bir faaliyet göremedim. Bunlar içinde iki proje var. Meydan Parkı’nın Tadilat Projesi ve Fatih’i Tanjant’a bağlayan yol. Billboardlarda Trabzon gelişiyor marka şehir oluyor. Trabzon Marka şehirdi zaten ama bundan öteye gidemiyor. Trabzon büyüyor gelişiyorsa milletvekili sayısı niye eksildi niye göç veriyoruz. Bunlar popülist politikalar.

2009 YILINDA SANKİ GÖKTEN YILDIZLAR İNDİRİLECEKTİ
Biz buraya seçildiğimizde şunu dedik. Bizde Trabzon’da yaşayan ferdiz. Sadece farklı görüşlerden ve partilerden geldik. Kim Trabzon’a hizmet yapmak istiyorsa sırtımızda taşırız dedik. Fakat verilen sözlere bakıyoruz, 2009 öncesine gittiğimizde sanki gökten yıldızlar indirilecekti.
3 yılda borç toplam borcun yüzde 45’lerinde artmış. Ne yapmak lazım, bunu denetleme komisyonu raporlarımızda da ifade ettik. Belediye tasarruf yapmalı, üretken olmalı.
Banklara mazgallara dünya kadar para veriyoruz. Hep tüketim. Mal ve hizmet artışları. Bunun bir sonu olur, bunun bedelini halk öder.

TEMBELLİĞİ ALIŞIK
Maalesef Belediye merkezi hükümetin yaptığı yatırımların arkasına sığınıyor. Hep onlar ön plana çıktığı için tembelliğe alışık. Faaliyet raporunu inceliyorsun bunlar hep rutin işler. Gayemiz çözüm üretmek bağcıyı dövmek değildir. Müdürlere ne kadar para verirseniz, o kadar iş yapar. Suç bunun değil suç idarenindir. İdare bunların projelerini hazırlayıp halka sunacaktır"

Şahin'in ardından, meclisin bağımsız üyesi İsmail Sağlam'da söz alarak, rapor hakkında görüş ve önerilerini sundu.

FAHRETTİN AKSOY: HAYALLER OLMAZSA PROJELER OLMAZ
Sağlam’ın ardından AK Parti Grup Başkanı Fahrettin Aksoy bir konuşma yaptı. Aksoy, şunları söyledi:
“Trabzon güzel bir yer mücadele etmeye değer. Demokratik sistemde hepimiz bir birimizi eleştireceğiz. Nihayetinde insanlar hayalleri üzerine yürür. Hayaller olmazsa projeler, projeler olmazsa…
Biz başlarken 61 proje ile yola çıkıyoruz dedik. Bu projeler içerisinde bugüne geldiğimizde geçmişte proje konuşulmuyordu. Son 30 yılda rutin projeler yapıyordu büyük projeler faaliyete geçmiyordu. Ama şimdi bakıyorsunuz büyük düşünmeye başladık. Buradaki eleştirenlerden görüşmelerden yeterince tatmin oldular. Tabii ki yeterli değil..

BELEDİYELERE KAYNAK SAĞLAYACAK GİRDİLER BELLİ
Yasada belediyelere kaynak sağlayacak girdiler belli. Doğrudur bugün ki borcumuz 102 trilyondu devraldığımızda 70 trilyon civarındaydı. Bu borç büyüdükçe, belediye maaşını ödeyemez, buna dönüşebilir. Bunun tedbirlerini şimdiden almak gerekir. Burada siyasi parti ayrımı gözetmeksizin katkı koyan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama aldığımız yola baktığımız vakit, bu yolun çok daha iyi olması gerektiğini bende savunuyorum, başkanımızda savunuyor. Keşke borçsuz bir belediyemiz olsa. Keşke merkezi iktidara bağlı olmadan bu büyük projeleri yapabiliyor olsak. Ama böyle bir şansımız yok. O yüzden ne yapmak lazım, mevcut gelirlerle en iyisini yapmak lazım.

TRABZON GÖÇ VERİYOR!
Kanuni bulvarı devasa bir proje. 1 katrilyona çıkacak bir projedir. Evet Trabzon göç veriyor. Ama bunu önlemek için yatırımcıyı çekmemiz lazım. Fakat arazimiz dar. Yatırımcı buraya çok cazip gelip yatırım yapmıyor. Siz bedava arazi sağlasanız bile gelmiyor. O yüzden Trabzon nüfusunu geçindirmek için projeler üretmemiz lazım.
bunun için tarihi misyonunuzu Trabzon’a yüklememiz lazım. Ticaretin gelişmesi için demiryolu ile limanı buluşturmanız lazım. Ulaşım alt yapısını sağlamamız lazım. Ulaşım alt yapısını sağladıktan sonra Trabzon’da ticaret kendiliğinden geliştirecektir.
İkinci adım ise Turizmi geliştirmek lazım. Turizm sadece yaylalardan ibaret değil. Sağlık turizmi var, Trabzonspor’u var.
Faaliyet raporu konusunda tek tek burada irdelendi.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU FAALİYET RAPORU İLE İLGİLİ KONUŞTU

Faaliyet raporu ile ilgili Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’da bir konuşma yaptı. Gümrükçüoğlu şunları söyledi:
Yapılmış olan ne ise, halkımızın eseri olduğunu düşünmekteyim. Trabzon belediyesinin borç ayrıntısı şöyle:
2009 yılında görev devralındığında 73 milyon borç var. Şimdi ise 102 milyon TL borç var. Net rakamlar bunlar. O zaman da bu sandalyeler haciz edilmedi şimdi de haciz edilmiyor. Mali tablo olarak bizim söylediğimiz husus şuydu. Bir belediyenin 73 milyon değil, 173 milyon da borcu olabilir. Yeterki çalışsın, belli projeler üretsin bunları şehrin günlük hayatına yansıtsın. İddiamız buydu. Zaten sizin yetki vermeniz münasebetiyle borçlandık” dedi.
Gümrükçüoğlu, 73 milyonun üzerine eklenen borçlarla ilgili alınan kalemlerin açıklamasını yaparken, sözlerini ise şu şekilde sürdürdü:
“TRABEL Belediyeye işçi temin etmenin dışında da işler yaptı. İş-Kur ile çalıştı. Toplamda bu projelerin tümünde TRABEL İş-Kur ile birlikte 880 kişi çalıştırmış. Bunların bir kısmında hala çalışıyor. Proje başında iş başı yapıp işi beğenmeyip ayrılanlar ile birlikte ayrılanlarla toplam bin 280 kişi idi.”

POPÜLİST DAVRANMADIK
Geçmiş dönem ile birlikte kendi dönemlerindeki işçi sayısını kıyaslayan Başkan Gümrükçüoğlu, "Biz görevi devraldığımızda Belediye’de o tarihte çalışan toplam işçi sayısı 2 bin 79. 31.3.2012’de bu toplam kadrolarda bin 917.. Yani 162 insan eksiği ile çalışıyoruz. Devraldığımız tarihten uzak. Demekki biz popülist davranmadık. İş gücümüzü iyi davrandık. Hizmet satılmada bile çıkan işçinin yerine işçi alabilirsin artık. Ayda 4,5 milyon maaş ödüyoruz. Az buz değil. Bizim nüfusumuzda olan belediyelere göre bile fazla.

SOSYAL YARDIM RAKAMLARI NEDEN ARTTI
Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü'nde ki rakamların fazla çıkmasını da açıklayan Başkan Gümrükçüoğlu, " Biz göreve başladığmızda dağınıklık vardı. Vakıflar veriyordu, belediyeler veriyordu. Sonra bunları harmanlayıp asli rakam ortaya çıksın. Sonra 400 olan rakam çıktı bin 400’e. Bu bir çalışmanın ürünü. Kuru gıda yardımını bıraktık Kart 61 uygulaması çok güzel bir uygulama. Neden bu bütçe artmış. Bazı hizmetler o Sosyal Yardımlaşmanın bünyesinden alınır olmuş. Burada ortaya çıkan rakam sadece yardım olan rakam değil. Diğer hizmetlerin bazıları oraya kaydırılıp oradan ödendiği içindir" diye konuştu.
Başkan Gümrükçüoğlu, soruların soruları tek tek cevapladı...
Başkan Gümrükçüoğlu'nunu konuşmasının ardından 2011 yılı Faaliyet Raporu'nun yeterliliği oylara sunuldu. 11 oya karşılık 20 oy ile yetirliliği kabul gördü.