Trabzon Dünya Ticaret Merkezi tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. “Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları” kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan toplantıların bir benzeri de Trabzon’da düzenleniyor. “Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek öngütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruşlarının ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, BDP Diyarbakın Milletvekili Altan Tan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sendika konferadarson, meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının Genel Başkanları katıldı.
Toplantıda sırasıyla sivil toplum kuruluşlarının Genel Başkanları bir konuşma yaparken, ardından ise 4 siyasi partinin temsilcileri bir konuşma yaptı.

PATİNAJ YAPAN ÜLKELER ARASINA GİRECEK
İlk olarak BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan bir konuşma yaptı. Tan, yaptığı konuşmada şöyle konuştu:
“Dünya tarihinin belli değişen noktaları var. Çok uzun uzadıya gitmeyeceğim. Birinci dünya savaşından sonra da ikinci dünya savaşından sonra da içinde bulunduğumuz bölge, dünyaya egemen güçler tarafından şekillendirildi. Siyasi olarak ta kültürel olarak ta ekonomik olarak da yeni bir şekle büründü. SSCB’Nin dağılmasından sonra bu değişim noktası daha da hızlandı. İçinde bulunduğumuz günlerde bütün ortadoğu’da bu değişim dalgaları yükselmeye başladı. İyi oldu kötü oldu. Geçmişte nasıldı bugün nasıl yarın nasıl olacak. Daha mı iyi olacak daha mı kötü olacak. Türkiye kendini bu değişimlerden 4 bir etrafındaki bu dalgalardan ayrı tutamaz. Bunların hiç biri beni ilgilendirmiyor. Ben nasıl gelmişsem öyle giderim diyemez. Türkiye kendi içinde çözüme muhtaç ciddi sorunları var. Bütün bu etrafındaki coğrafyanın yüz yıllarca kaptan köşkünü İstanbul yapmış. Bütün coğrafyanın tarihi yazılırken İstanbul’da Başbakanlık Osmanlı arşivindeki belgeleri inceleyip kendi tarihlerine gidiyorlar. Dolayısı ile bu yeni Anayasa böyle tarihi bir kavşakta yapılıyor. Türkiye ya bütün bir geçmiş kültürel ekonomik siyasi sosyal ve tarihi ile barışarak bugünü doğru anlayıp sorunlarını çözüp ileriye doğru gidecek, bunun kodlarını anahtarını belirleyen bir anayasa yapacak. Yada Allah korusun bütün bu coğrafyadaki patinaj yapan ülkelerin arasında kendisi de girecek”



KURUCU İDARE HİÇ DEĞİŞMEMİŞTİR
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ise şu şekilde konuştu:
“İhsası rey kullanmaktan imtina ediyoruz. Ortak payda üzerinden konuşmak istiyorum. 12 Haziran seçimlerinden itibaren millet Anayasa beklentisi içine girdi. Bu kavrama haddinden fazla bir yük yüklendi. Adeta her şeyin kurtarıcısı olarak bakmaya başladık. Oysa Anayasa bir binek taşıdır. Milletin hareketinde ana arteri gösterir. Haddinden fazla yük ve beklenti içine girersek hüsrana uğrarız. Ama tabiî ki bu Anayasa yapılırken de geçmişe bakıyoruz, 135 yıldır bu ülkede Anayasa konuşuluyor. 106 yılda 5 anayasa yapıldı. Bütün bu Anayasa yapılırken ya dışarıdan dikte edilmiş, yada olağanüstü hallerde yapıldı. İlk defa milletin gayreti içinde bir anayasa yapmaya çalışıyoruz. Bu Anayasa yapılırken evrensel değerlerin bu Anayasa içerisinde yer almasını istiyoruz. Hukukun üstünlüğün bu Anayasa’da hakim kılmasını istiyoruz. Kurucu idare dünden bugüne değişmemiştir. Hep Türk milleti olmuştur. Bu Anayasa’da da böyle devam etmesini istiyoruz. Birilerinin yeniden mücadele ettiği bir günde, bir milletin kendisini inkar etmesi gafletine düşmesini istemiyoruz. Bizim coğrafyamız, metanetli bir coğrafyadır. Biz bugünde hareket tartızımızı belirlerken 10-100 yıl sonrasını hesaba katmakmız gerekir. Bizim için en önemli tarafı da top yekün milletin haberdar olmasını sağlamak ve Anayasa’ya ba süreçte katkıda bulunabilme imkanına sahip olanların bu yeteneklerinden ve fikirlerinden istifade ederek en geniş katılımlı en geniş tabanlı bir Anayasayı yapmak isityoruz. Bu Anayasa dünden bugüne miletin bütünlüğüne halel getirmeyecek, hiçbir zerremizin dışarıda kalmasına müsaade etmeyecek bir Anayasa istiyoruz”

TAM BİR ÇELİŞKİLER YUMAĞI
CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, ise şöyle konuştu:
“Toplum toplumsal bir sözleşme yapmak istiyor. Hiç kuşkusuz toplumun yeni bir Anayasa ihtiyacı var. 1982 Anayasası özgürlükçü olmayan bir Anayasa olarak ortaya çıkmıştır. Sonrasında yapılan değişiklikler ne yazıkki çağdaş özlenen bir Anayasayı getirmemiştir. Bugün Anayasa özellikle 2010’da yapılan değişiklikle tam bir çelişkiler yumağı sergilemektedir. İnsanların düşüncelerini özgür bir şekilde ifade edemediklerini görmekteyiz. Biz siyasetçiler sorumluluk duygusuna sahip isek insan haklarının gelişmesini sağlamak için barış dilini kullanmalıyız, demokrasiye sahip çıkmamız gerekir. Türkiye’nin çağdaş demokratik ülkeler arasında yerini alması için toplumun bu özgürlüklere yeni Anayasa ile ulaşması sağlanmalıdır. Yeni Anayasa Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkarak demokrasiyi güçlendirme ve kazanım haline getirmelidir.
Sonuçta CHP olarak özlemini duyduğumuz 21. Yy. yakışan anayasası özgürlük ve çoğunlukla özdeşmesinden yanayız. Her yurttaşın benimsediği bir Anayasa yapabilmek için CHP üzerine düşen görevi yerine getirecektir”

EN YÜKSEK KATILIM TRABZON'DA OLDU
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in şu şekilde konuştu:
Biz bir Anayasa yaptık bu konuda ne düşünüyorsunuz diye öğrenmeye gelmedik. Çünkü bugüne kadar yapılan Anayasalar, hep ey halk ne düşünüyorsunuz, evet mi hayır diyorsunuz diye sorulmuştur. Ama şimdi böyle değil. Şimdi huzurunuzdayız. Size şunu soruyoruz. “Türkiye için çağdaş, demokratik, özgürlükçü bir Anayasa yapmak istiyoruz. Ey Trabzonlular ne diyorsunuz” bunun cevabını öğrenmek için buradayız. Bir Anayasaya halk ne kadar katkı sağlarsa o Anayasa o kadar sizin olacaktır. Bu toplantılara halkımızın gösterdiği ilgiye çok teşekkür ediyoruz. En yüksek katılım Trabzon’da gerçekleşiyor. Bu nedenle sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Belki bir masa etrafına daha önce gelmemiş Trabzonlular bir araya geldi. Türkiye’nin diğer vilayetlerinde de bu şekilde uygulandı. Ama farklı düşünmesine rağmen aynı masa etrafında bir araya geliyorlar fakat kavga etmiyorlar. İşte Türkiye’nin yeni Anayasa kadar bu diyalog ortamına ihtiyacı var.
Biz 6 aydır beraber çalışıyoruz. Ama inan bizim toplantılarımızda da bu hoşgöre bu anlayış hakim. Şimdi bu karşılıklı anlayışın TBMM’nin bütün odalarına sirayet etmesi lazım. Bu yansıdı takdirde Türkiye bir çok sorunu adım adım geride bırakacaktır. Türkiye bu darbe anayasasından mutlaka kurtulmalıdır. Yargı darbecilerle ilgili hesabını soruyor. Halkımızın her kesiminden insanlar müdahil olmak için başvuruyor. Darbeciler yargılanırken, darbecilerin anayasası hala yürürlükteyse burada bir yanlışlık var. Gerçekten yaşanabilir devlet millet kaynaşmasını sağlayan bir anayasayı inşallah beraber paylaşırız.

ÖNCEKİLER TEPKİ ANAYASASIYDI
Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ta bir konuşma yaptı:
Özellikle son dönemde yapılan Anayasaların temel özelliğinin tepki Anayasaları olduğunu görüyoruz. Yani kendinden önce yaşanan sorunları devleti koruyabilmek için metinler olduğunu görmekteyiz. 21. Yy.’da özellikle ihcatı 135 milyar doların üzerinde bugün örneğini gördüğümüz gibi sivil toplumun son derece aktif son derece katılımcı olduğu bir dönemde ülkemizin daha aktif daha katılımcı bireyi ve özgürlükleri ön plana alana bir Anayasa’ya ihtiyacımız olduğunu görmekteyiz.”

YENİ ANAYAS YAPILMAZSA SİYASETE GÜVEN KALMAZ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’de şu şekilde konuştu:
Aslında biz sizlerle konuşmaya gelmedik. Biz sizin görüşlerinizi almak için geldik. Ancak burada huzurunuzda bulunan kuruluş ve partilerimizin bu süreci desteklediğini sizin görüşlerinizi önemsediğini, Anayasayı yaparken sizlerin görüşlerinizin bizim için bir talimat olduğunu görmek için yapıyoruz. Vatandaşa sormadan ne beklediğini onun adına biz söyleyemeyiz. Bunun için bölge bölge dolaşıp vatandaşımız ne istiyor, gelecekte devletinden ne bekliyorsa biz bu toplantılara katılıyoruz. Bizim söylediklerimizden çok daha önemlisi şu huzurunuzda gördüğünüz tablodur. Türkiye’nin bu tabloya ihtiyacı vardır. Burada menfaat çatışması olan meslek örgütleri, işçilerimizin temsilcileri, memurlar, devlet adına konuşanlar, mecliste öz siyasi partilerin temsilcileri var. Mecliste 4 siyasi parti bu platform dışında hiçbir yerde yan yana gelmiş değil. Bu bizim için bir eksikliktir, ama bu tablo bundan sonra sorun çözme adına önemli bir gelişmedir. Anayasa yapacaksak, gündemdeki sorunları çözeceksek, dostça arkadaşça bağırıp çağırmadan çözülecektir. O yüzden sözlerimize değil bu görüntüye bakılması gerekir.
Türkiye’ni yeni bir Anayasa konusunda toplumun herkesin bir talebi var. Bugün meslek kuruluşlarımız bunu 30 yıldır talep eder. Siyasi partilerimizin de talepleri var aynı zamanda seçimlere giderken tahattütleri var. Bunları buzun üzerine yazılmış bir tahattüt olarak kabul edemeyiz.
Yeni Anayasa toplumsal talep haline geldi. Bu toplumun tecrübesi var. 200 yılı aşan bir tecrübesi var. Çok şükür bu ülkenin çok iyi yetişmiş Akademisyenleri var. Ve yeni bir Anayasaya’da gerçekten ihtiyaç var. 30 yıldır yürürlükte olan daha yapıldığı günden bugüne herkesin değişmesini istediği, itiraz ettiği bir Anayasa. 30 senede 17 defa değiştirdik bu Anayasanın iki yakasına bir araya getiremedik. Ancak şu söyleyeceğim Çarşamba gününden beri daha önemli oldu. Çarşamba gününden itibaren yeni bir Anayasa mecburiyet haline geldi. Çünkü bu Anayasayı yapanlar yargılanır hale geldi. Onlar orda yargılanırken, onların yaptığı bir Anayasa ile Türkiye’yi yönetmek bir çelişkidir, tezattır. Bunu ne içerde ne de dışarıda izah edilebilir. Bunun için bu yeni Anayasayı yapmak 4 siyasi partinin boynunun borcudur. 4 Siyasi bu mecburiyeti öteleyemez. Bunu yapmak zorundadır. Kimse kimseye bahane de bulunamaz. Vatandaşa söz verip ben yazacaktım, şu elime vurdu eteğime vurdu gibi imkanı kalmadı. Aksi takdirde siyasete güven kalmaz.
4 Siyasi parti sizinle beraber yeni bir Anayasa yaparsa bu siyasi partilerin size lütfu değildir, bahşişi değildir. Yapmaları gereken en kutsal görevidir. Bu görevi yapacağız ve yapmalıyız”
Konuşmaların ardından Çiçek ve beraberindekiler toplantıdan ayrılırken vatandaşlar yeni anayasa ile ilgili görüş ve önerilerini sunuyor. Toplantının geri kalan kısmı basına kapalı olarak devam ediyor.

Kaynak: 61saat.com