Bozdağ, CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemi üzerinden yaşanan tartışmaları değerlendiren Bozdağ, Türkiye’de güçlü ve istikrarlı bir yönetimin görevde olduğunu, ancak Türkiye’nin kazançları düşünüldüğünde başkanlık sisteminin ülkenin yararına olacağına dair kanaatlerinin olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tek partili iktidarlar döneminde başta ekonomi olmak üzere her alanda değişim gösterdiğini, büyüme kaydettiğini ifade eden Bozdağ, 88 yıllık Cumhuriyet döneminde 61 hükümetin kurulmuş olmasının istikrarsızlığın en büyük göstergesi olduğunu belirtti.

”Bugün bir istikrar var çünkü vatandaş sandıkta istikrar sağladı” diyen Bozdağ, Fransa ve Yunanistan’daki seçimlerin ardından başkanlık sisteminin bulunduğu Fransa’da hemen görev değişiminin yapıldığını, parlamenter sistemle yönetilen Yunanistan’da ise hükümetin kurulamadığını, yeni bir seçimin gündeme geldiğini anlattı.

Bekir Bozdağ, ”Tek başına, güçlü iktidarlar Türkiye’ye çok şey katar. O nedenle bu sistemin yeni bir anayasa yapılırken tartışılması, uzlaşmayla bu adımların atılmasının Türkiye’nin yararına olacağını düşünüyoruz. Yeni anayasa konusu uzlaşmayla olacak, bizim istememizle olacak bir şey değil, oybirliği gerekiyor” dedi.

Diğer siyasi partilerin başkanlık sistemini istememesi halinde, başkanlık sistemini konusunun kapatılıp kapatılmayacağı sorusu üzerine de Bozdağ, ”Hayır bu tartışmayı kapatmayız. Başkanlık sistemi yeni anayasada yer almasa da Türkiye bunu tartışacaktır. Bunu bugün tartışmıyoruz, 1876’dan beri Türkiye’de sistem tartışması var. Özal, Türkeş ’başkanlık sistemi’ demiş. Sayın Demirel, hep karşı çıkmış ama 1997’den sonra ’başkanlık sistemi’ demiş. Türkiye’nin yönetimine talip olan, yönetiminde bulunan, mevcut sistemin sıkıntılarını yaşayan herkes Türkiye’nin parlamenter sistemle yol yürüyemeyeceğini, başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini ifade etmiş” yanıtını verdi.

-”Türkiye’deki sistemin de sadece adı parlamenter sistem”-

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye’nin başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu, insanlara sorulması halinde başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre tercih edileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ”Başkanlık sistemine karşı çıkanlar Latin Amerika ülkelerini örnek gösteriyor. Oradaki örneklerin hiçbirisi başkanlık sistemi değil, aynı Türkiye’dekinin parlamenter sistem olmadığı gibi. Türkiye’deki sistemin de sadece adı parlamenter sistem. Rusya’dakinin de adı başkanlık sistemi. Dünyada bugün başkanlık sisteminin özelliklerine uygun olarak uygulandığı tek ülke ABD’dir. Başkanlık sisteminde örnek gösterilecek en başarılı uygulama ve başkanlık sisteminin özelliklerini taşıyan sistem ABD’de, diğerlerinde adı başkanlık...

Başkanlık sisteminin özelliği eyalet sistemi değildir. Başkanlık sistemi, federasyonu zorunlu kılar diye bir başkanlık sistemine ait özellik yok. Almanya’da parlamenter sistem var ama orada federatif bir de yapı var, eyaletler var. Türkiye, başkanlık sistemini kurduğu zaman eyalet sistemine geçmesi gerekmez, federatif bir yapı kurması gerekmez. Üniter yapıyı bozmadan başkanlık sistemine geçilebilir, üniter yapıya uygun adım atılabilir. Türkiye’nin gerçekleri de üniter yapıya uygun bir başkanlık sistemine geçmeyi emreder.

ABD’nin bu uygulaması Türkiye’ye uymaz. ABD’nin uygulamasında eyaletler var, oralarda yürütme yetkisini valiler kullanıyor. Valiler seçimle geliyor. Bu ABD uygulamasının özelliği. Türkiye başkanlık sistemine geçtiğinde üniter yapıyı koruyarak bu adımı atabilir. Orada vali bulunacaksa, valinin hangi özelliklerde olacağını siz sistemin içerisine yazarsınız... Türkiye’de federatif yapıya geçmek doğru olmaz, üniter yapı içerisinde başkanlık sistemine geçmektir bizim önerimiz. İdari yapılanmada ayrı bir modele geçmek değildir. Başkan halk tarafından seçilecek, görev süresi sabit olacak, yasama, yürütmeden tamamen bağımsız olacak. Yasama da doğrudan halk tarafından seçilecek, birbirini kontrol altına alamayacaklar, ayrı olacaklar. Birbirinden tam ayrı, tam bağımsız yasama ve yürütme olacak.” Bozdağ, TBMM Uzlaşma Komisyonu’nun başkanlık sistemine karşı oybirliğiyle karar vermesi halinde, komisyonun benimsediği şekilde yola devam edileceğini söyledi.

AK Parti’nin tek başına 330 milletvekili bulunmadığı için anayasa değişikliği yapıp referanduma götürme düşünceleri olmadığını dile getiren Bozdağ, parti içinde de farklı düşünenler olduğunu belirtti.

Başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade eden Bozdağ, ”Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesini istiyoruz. Ne zaman geçer bilemem ama benim kanaatim, Türkiye bu tartışmaları uzunca süre yapacak ve sonuçta bir gün başkanlık sistemine geçecektir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi için değil, Türkiye için başkanlık sistemini istediğinin altını çizen Bozdağ, ”Türkiye’nin yönetiminde 10 yıldır bulunan ve tek başına ve güçlü iktidarın başbakanı olarak bunu istiyor. Çünkü Türkiye’nin güçlü iktidarlarla büyüdüğünü, istikrarla daha da güçlendiğini görüyor. Bu istikrarı başka sistemlerin bozmaması için başkanlık sistemine geçmesini istiyor” diye konuştu.