Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bir açılışta Trabzon'da ki Ayasofya müzesinin yeniden cami olarak değerlendirileceği sözleri Trabzon'da büyük tartışma yarattı. Bunun üzerine bir çok sivil toplum örgütü ve siyasiler konu ile görüş belirtmiş ve tartışmalar genişleyerek sürmüştü. Şimdi bu tartışmalara CHP Trabzon Mileltvekili Volkan Canalioğlu'da katıldı.
Canalioğlu bir sosyal paylaşım sitesinde ki kendine ait hesaptan yaptığı açıklamada çarpıcı cümleler sarfetti.

İŞTE CANALİOĞLU'NUN O AÇIKLAMASI:

Ayasofya konusunda yürüyen bir sistem var. Camilerimiz var, ibadetlerimizi zaten yerine getiriyoruz. Ayasofya turizme mal olmuş bir yapıdır. İnsanlar gelip ziyaretlerini yapıyorlar. Bu durumu karıştırmanın bir anlamı yok. Aksi yönde girişim dinin siyasete alet edilmesidir.

Trabzon’a gelen yabancı turist Sümela manastırını, Ayasofya müzesini, Atatürk köşkünü gezer. Bu da Trabzon’a katkı sağlar. Müzenin camiye çevrilmesi şeklinde ortaya konulan bu girişim dinin siyasete alet edilmesidir. Ayasofya konusunda yürüyen bir sistem var. Camilerimiz var, ibadetlerimizi zaten yerine getiriyoruz. Ayasofya turizme mal olmuş bir yapıdır. İnsanlar gelip ziyaretlerini yapıyorlar. Bu durumu karıştırmanın bir anlamı yok. Aksi yönde girişim dinin siyasete alet edilmesidir.

Esnaf perişan bir vaziyette, çıkış noktası olarak turizm görülüyor. Turizmin çıkış noktası olarak görüldüğü bir zamanda, bunun yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde Ayasofya Müzesi’nin de turizme Trabzon’da ivme kazandıran bir müze durumunda olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Cami olduğu zaman insanlar burayı neden gelsin gezsin? Ayrıca Sayın Arınç tarafından konunun bu şekilde gündeme getirilerek kamuoyunun dikkatinin dağıtılmak istenmesi kabul edilebilir değildir. Bu tavır yakışıksızdır.

Türkiye’nin bu karar çok sorunu ve gündemi varken AKP iktidarı sürekli gündem değiştirmek noktasında insanların kafasını karıştırıyor. Bunun bir anlamı yok. Bülent Arınç ekonomik sorunları nasıl çözeceğini dış politikada nasıl çıkış yapacaklarını anlatması gerekirken Trabzon’a el atıyor. Kentin sorunlarını başka bir boyuta çekip gündem dağıtma amacıyla bu tür beyanatlar veriyor. Bu yakışıksız bir tavırdır. Trabzon insanı camiye hiçbir zaman karşı olmamıştır. Cami yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Bunu bizler de manevi bir görev sayarız. Biz de belediye başkanlığı dönemimizde pek çok caminin yapımına katkı sağladık