Çiçek, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni (PMD) ziyaret etti. Derneğin kuruluş yıldönümünü kutlayan Çiçek, "Zaman zaman yazdıklarınız hoşumuza gitmese de, sizin bizim için ve demokrasi için önemi olduğunuzu biliyoruz. Arzumuz, burada olup bitenleri, yapılan çalışmaları doğru bir şekilde kamuoyuna aktarmanızdır. Sizden isteğimiz sadece budur. Vatandaşa doğru bilgi verirsek, inanıyorum ki bizim insanımız onu en iyi şekilde değerlendirecektir, sağduyusu kuvvetli bir halkımız var. Doğru bilgi her zaman doğru karar vermesi sonucunu da doğuracaktır" dedi.

"YENİ ANAYASA'DA İKİNCİ ETAP"

Meclis Başkanı Çiçek, bu dönem Meclis'teki en önemli çalışmanın yeni Anayasa yapımı olduğunu belirterek, 19 Ekim 2011'den bu tarafa 4 siyasi parti ile birlikte bu çalışmayı Meclis dışına da taşırarak tüm Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla bir kampanyaya dönüştürdüklerini söyledi. Çiçek, "Bugün itibariyle halkın katılımıyla ilgili düzenlediğimiz programların sonuna geldik. Ama bundan sonra da görüşlerini, düşüncelerini bildirmek isteyenler olursa bunları da memnuniyetle değerlendireceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

Yarından itibaren halkın beklentilerine, talimatlarına, görüşlerine uygun yeni Anayasa'nın nasıl şekilleneceğine ilişkin ikinci kısma geçileceğini belirten Çiçek, "Perşembe günü siyasi partilerimizin görevlendirdiği danışmanlarla bir toplantı yapacağız. Cuma günü de yine Uzlaşma Komisyonu belirlenen çerçeve doğrultusunda taslak hazırlıklarını sürdürecek" diye konuştu.


"EN ZORLU KISIM İKİNCİ BÖLÜM"
Bu süreçte basının da biraz daha hassasiyet göstererek katkılarını beklediklerini belirten Çiçek, "Birinci hassasiyetimiz şudur; bu sürecin en zorlu kısmı bu ikinci bölümüdür. Çünkü bu süreci sonlandıracak olan 4 siyasi parti bugüne kadar kendi görüşlerini ortaya koymadı komisyonda. Münferit olarak herkesin grup toplantılarında veya başka etkinliklerde görüşleri var, ama Uzlaşma Komisyonu'nda hiçbir siyasi partimiz 'ben şu konuda şunu istiyorum, şu maddenin şöyle düzenlenmesini istiyorum' tarzında bir görüş ortaya koymadı. Şimdi işte bu ikinci bölümde bunlar ortaya konacak" dedi.

Masada her şeyin konuşulmasını istediklerini ve sonuçta da bir görüş birliğine vararak bu metinleri çıkarmak istediklerini kaydeden Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu müzakereler sırasında zaman zaman çok farklı görüşler de ortaya çıkabilecektir. Bu da işin tabiatı gereğidir, olması gereken de budur. Yani kimin çantasında ne görüş varsa, ne düşünce varsa bunu ortaya koyacak ki, ortak noktaları bulup, milletimizin tamamının benimseyeceği bir Anayasa'yı ortaya koymamız gerekiyor. Farklı görüşlerin ortaya çıkması komisyonda kavga anlamına gelmiyor. Çünkü özellikle bu türlü başlıklar halkta tedirginlik meydana getiriyor. Sürece katkı verecekler olanlar bakımından bir kısım tereddütler meydana getiriyor. Rica edeceğim; olanı olduğu gibi yazın. Bu sürece bu manada olumlu katkı verin. Her farklı görüş mutlaka kavgayla sonuçlanacak diye bir şey yok. Zaten bir taraftan 'ifade özgürlüğü, fikir özgürlüğü, herkes düşüncesini söylesin'; sonra da 'niye düşüncesini söyledi?' tarzındaki bir pişmanlığa yol açacak bir tutum içerisinde olmazsak, bu sürece en büyük katkıyı siz vermiş olacaksınız. Çünkü sizden çıkan haberlere göre kamuoyu komisyonda ne olduğunu, ne bittiğini değerlendirecektir."

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 12 milletvekili bulunduğunu hatırlatan Çiçek, bu vekillerin şahıslarını temsilen komisyonda bulunmadıklarını belirtti. Çiçek, "Mensup oldukları partiyi temsilen orada bulunuyorlar. Orada gündeme getirecekleri görüşler kendi partileriyle konuşarak, aldıkları yetkiye dayanarak orada serdedilen görüşlerdir. Dolayısıyla bunun bireyselleştirilerek takdimi de bence çok doğru olmaz. O nedenle vereceğiniz haberlerin, yazımların ve bunun üzerine dayalı olacak yorumların da bu süreç için şu veya bu şekilde etkisi olacaktır" şeklinde konuştu.

SİYASİ ETİK KURULU

Meclis Başkanı Çiçek, Siyasi Etik Kurulu'nun kurulmasıyla ilgili teklifler verilmesine rağmen sonuç alınamadığını belirtti. Siyasi ve toplumsal hayatta bir mesleği icra ederken, bir faaliyeti sürdürürken insanları sınırlayanın sadece yasalar olmadığını belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"Elbette öncelikle uymamız gereken yasalardır. Ama yasalara uygun olsa bile etik olarak da her mesleğin uyması gereken kuralları olabilecektir. Siyasi Etik Kurulu'nun kurulması noktasına siyasi partilerimize birer üye verilmesi için yazı yazmıştır. Bugün onun için de son gündür. Eğer isimler gelirse onlarla da ilk fırsatta geciktirmeden bir çalışma başlatmak istiyoruz. Böylece siyaset hukukumuzun yeni baştan gözden geçirilmesi, siyasette uyulması gereken etik kuralların belirlenmesi ve daha sağlıklı bir parlamento çalışması sürdürebilmek açısından da bir kısım yeni düzenlemeler, yeni kurumsal çabaları da göstermek istiyoruz."


"ANAYASA YAPMA İŞİ, BİRAZ DA İKLİM MESELESİ"
Burada gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Çiçek, yeni Anayasa yazımı sürecine geçilmeden önce siyasi parti liderlerini bir kaz daha ziyaret edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, "Başlamadan evvel değil de bir defa daha en üst düzeyde bu sürece destek verildiğinin kamuoyuna duyurulması için arkadaşlarımızın böyle bir düşüncesi oldu" dedi.

Çiçek, siyasi parti genel başkanlarına teşekkür ederek, 23 Nisan'daki özel oturumda açıklamalarda ve genel başkanların daha sonraki açıklamalarında bu mealde açıklamaları olduğunu ifade etti. "Anayasa yapma işi biraz da iklim meselesidir, atmosfer meselesidir" diyen Çiçek, bu işin içindekiler ne kadar cesaretlendirilirse hem halka olumsu mesaj verileceğini hem de daha şevkle çalışacaklarını söyledi. Çiçek, "Eğer bir ihtiyaç varsa biz onu yine de yaparız, ama ikinci safhaya geçebilmek için bu ön şart değildir. Bu olmadan bu olmayacak değildir. Demin söylediğim gibi, perşembeden itibaren yeniden başlamış oluyoruz, ikinci safha faaliyetler açısından. Ama arzu edilirse onları da gerçekleştiririz" diye konuştu.