İddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından onaylanarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a “nitelikli dolandırıcılık, şike ve teşvik primi” iddialarıyla 13 suçlama yöneltildi, 51 yıldan 138 yıla kadar hapsi istendi. İşte iddianameden detaylar:

FUTBOLDA şike iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında olduğu 31’i tutuklu 93 şüpheli hakkında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’in hazırlandığı 401 sayfalık iddianame, Başsavcıvekili Fikret Seçen’in onaylamasının ardından İstanbul Özel Yetkili 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden 2011/54 sayılı iddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a “nitelikli dolandırıcılık, şike ve teşvik primi” ile birlikte 13 ayrı suçlama yöneltildi. Ercan Saatçi, Semih Şentürk, Melih Gökçek, Emre Belözoğlu’nun da arasında bulunduğu 83 kişi hakkında dava açılmasına yer olmadığına karar verildi. Daha önce arama yapılan Galatasaray Spor Kulübü hakkında ise soruşturma devam ediyor.

51 yıldan 138 yıla

İddianameyi onaylayarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderen Başsavcıvekili Seçen, dün bir açıklama yaptı. İddianamenin “2 numaralı şüphelisi” olan ve “haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan silahsız örgütün lideri” olduğu öne sürülen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girmeden önce oynanan 6 maça ilişkin eyleminden dolayı ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan cezalandırılması istendi. Yıldırım’ın yasanın yürürlüğe girmesinden sonra oynanan 4 maçta şike yaptığı 3 maçta da teşvik primi verildiği öne sürüldü. Yıldırım’ın 51 yıldan 138 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer şüpheliler hakkında “rüşvet, şike, belgede sahtecilik” suçlarından çeşitli hapis cezaları istendi.

401 sayfada suçlar

Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk’in hazırladığı 401 sayfalık iddianamede genel suçlamalar ise şöyle yer alıyor: ‘Örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüte yardım ve yataklık yapmak’, ‘Şike anlaşması yapmak’, ‘Şikeye teşvik girişimi’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’, ‘Tehdit’, ‘Belgede sahtecilik’, ‘Rüşvet’, ‘Geceleyin konut dokunulmazlığının ihlali’, ‘Yağma’, ‘Mala zarar verme’.

1 numaralı şüpheli Olgun Peker liderliğindeki suç örgütünün silahlı örgüt olduğu, 2 numaralı şüpheli Aziz Yıldırım liderliğinde haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan silahsız örgüt olduğu iddia edildi. Peker, Yıldırım ve Peker’e bağlı örgütte faaliyet gösteren Hakan Karaahmet, örgüt yöneticisi olmakla suçlandığı iddianamede Aziz Yıldırım’a bağlı silahsız suç örgütünde faaliyet gösterdikleri öne sürülen 19 şüpheli ile Olgun Peker’e bağlı silahlı örgüt kapsamında faaliyet gösterdikleri iddia edilen 13 şüphelinin örgüt üyesi olduğu iddia edildi. Bazı şüpheliler hakkında da örgüte yardım ve yataklık suçlamasından ceza isteminde bulunuldu. 

8 kulüp soruşturuldu

Fenerbahçe Spor Kulübü, Beşiktaş Spor Kulübü, Trabzonspor Spor Kulübü, Mersin İdmanyurdu Spor Kulübü, İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, Manisaspor Spor Kulübü, Sivasspor Spor Kulübü ve Giresunspor Spor Kulübü hakkında 1 yıldır devam eden soruşturmaya ilişkin iddianamede menfaat tespiti yapılan eylemlere yer verilirken, menfaat tespit edilmeyen eylemler iddianamede yer almadı.

TFF müşteki

1 yıldır devam eden soruşturmada Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve menajer Ahmet Bulut’un da yer aldığı 10 kişi müşteki olarak yer aldı.

Ergenekon gizli tanığı delil

Soruşturmada çıkar amaçlı suç örgütü lideri olduğu öne sürülen Sedat Peker ile Aziz Yıldırım bağlantılarını anlatan gizli tanık ifadesinin bir örneği de Ergenekon dosyasından istenilerek iddianameye konuldu.

31 tutuklu şüpheli

İDDİANAMEDE yer alan 31 tutuklu şüphelinin adları şöyle; Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Serdal Adalı, Ahmet Ateş, Bülent İşçen, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Mecnur Odyakmaz, Bülent Uygun, İbrahim Akın, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ali Kıratlı, Ümit Karan, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Abdullah Karakuş, Haldun Şenman, Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Selim Kımıl, Abdullah Eker, Abdurrahman Yakut, Coşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü.
- Şike yapmakla suçlananlar
Göksel Gümüşdağ, Tayfur Havutçu, Serdal Adalı, Ahmet Ateş.
- Şike girişiminde bulunmakla suçlananlar
Sercan Yıldırım, Gökçek Wederson, Emanuel Emenike , Sezer Öztürk, Ümit Karan, İbrahim Akın, İskender Alın, Serdar Kulbilge, Mahmut Boz, Mehmet Yıldız, Mustafa Ulaş Ortakaya ve Murat Şahin.
- Şike yapmaya teşvik girişimiyle suçlananlar
Sadri Şener ve Nevzat Şakar.
- Takipsizlik kararı
Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Ercan Saatçi, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural, Semih Şentürk, Önder Turacı’nın da aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Futbol yorumcuları Erman Toroğlu ve Ahmet Çakar’ın şikâyetlerine ilişkin de takipsizlik kararı verildi.

15 gün süre var

İSTANBUL Özel Yetkili 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 15 günlük süre içinde 401 sayfalık iddianame ile 70 klasörden oluşan delilleri inceledikten sonra iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin kararını açıklayacak. Mahkeme eğer iddianameyi kabul ederse, 93 şüphelisi bulunan davanın duruşmalarının Silivri Cezaevi’nin yanındaki duruşma salonunda yapılması gündeme gelebilir. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Çağlayan Adliyesi’nde bulunuyor. Ancak Çağlayan Adliyesi’nde bu tür kapsamlı davaların görüleceği bir mahkeme salonu bulunmuyor. Şike ve teşvik primi yapılması halinde kulüpler hakkında yapılacak idari cezalarla ilgili iddianamenin bir örneği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kabahatler Bürosu’na gönderildi. İddianamede menfaat tespit edilmeyen eylemlere yer verilmedi.

Savcıya tehdit ve övgü mektupları delil oldu

İHBAR üzerine Aralık 2010’da futbolda şike iddialarına ilişkin soruşturmayı başlatan Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başsavcı vekilliğine atanmasının ardından soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk bu süreçte vatandaşlardan hem takdir, hem tehdit aldı. Berk’e vatandaşlar tarafından gönderilen tehdit ve övgü içeren mektuplar iddianamenin delil klasörlerinde yerini aldı. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan, odasında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün flaması bulunan, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kongre üyesi de olan Berk, şike soruşturması kapsamında temmuz ayında yapılan operasyonların ardından taraftarların hedefi haline geldi. Soruşturmaya ilişkin basına sızan bilgilerin ardından örgüt yöneticisi olmakla suçlanan iddianamenin iki numaralı şüphelisi Aziz Yıldırım’ın avukatlarının şikâyeti üzerine soruşturma da geçiren Savcı Berk’e, vatandaşlar yüzlerce mektup gönderdi. Savcı Berk, bu mektupları da iddianamenin delillerinin yer aldığı klasörlere koydu.