AMASYA (AA) - MURAT DEMİRCİ-MURAT BİLEN - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 4 kez başpehlivan olan Recep Kara, 2017 ve 2018'de kazanıp altın kemerin sürekli sahibi olarak kariyerini noktalamak istediğini söyledi.
Kırkpınar'da son olarak bu yıl başpehlivanlığı kazanan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güreş yaşamını ve kariyerinde bundan sonraki hedeflerini anlattı.
Yağlı güreşlerde zirvenin başpehlivanlık olduğunu belirten Kara, "Bugün Türkiye'de 70'e yakın başpehlivan arkadaşımız var ama 1 birinci çıkıyor içlerinden. O birinci de Türkiye Cumhuriyeti'nin başpehlivanlığını elde edip altın kemerle taçlandırıyor unvanını. Kırkpınar'da başpehlivan olan güreşçi 1 yıl süreyle altın kemerin sahibi olur. Aralıksız üç yıl arka arkaya başpehlivan olan güreşçi altın kemerin sürekli sahibi olur. Bizim hedefimiz de bu tabii. Ben 4 defa birinci oldum fakat 3 defa arka arkaya olamadım, kıl payı kaçırdım. 2017 ve 2018'de Rabbim nasip ederse birinciliklerle altın kemerin sahibi olup, güreş hayatımı sonlandırmak istiyorum." diye konuştu.
Güreş hayatı boyunca 7 kez ameliyat geçirdiğini, bunların 4'ünün ciddi olduğunu ifade eden başpehlivan Kara, "O kadar ameliyatı geçirip de 15 yıldır zirvede olmak her babayiğidin harcı değil. Biz işimizi seviyoruz, özen gösteriyoruz. Gereklerini yerine getiriyorum, işime sıkıca sarılıyorum ve başarı geliyor. Sporu adam gibi yaşamaya çalışıyorum. Dualı bir spor bu. Salavatlarla, tekbirlerle, dualarla yapılan bir spor. O yüzden bu işin maneviyatı da var." ifadelerini kullandı.

- 60 organizasyon, 250 müsabaka

Kara, illerde yetkililerin, tanınan pehlivanları güreş meydanlarına davet ettiğini, bu nedenle de yazın yoğun bir tempo yaşadıklarını söyledi.
Türkiye'de yağlı güreşlerin nisan ayında başlayıp kasım ayına kadar devam ettiğini aktaran Kara, "60 organizasyona katılıyoruz, dile kolay. 60 organizasyonun her birinde 4 müsabaka yapsanız, yıllık 250 civarında müsabaka oluyor. Bu da ister istemez performans olarak bizi etkiliyor. Sezon sonuna doğru performansımız yüzde 30, yüzde 40'lara kadar düşüyor. Sezon başında limit yükselir, Kırkpınar güreşlerinde en zirveyi görürsün. Kırkpınar'dan sonra öyle oluyor ki haftanın 7 günü farklı bölgelerde, 7 bölgeyi de gezebiliyoruz. Çok sıkışık programlar oluyor. Bundan sonra da sakatlıklar, hastalıklar oluyor." şeklinde konuştu.
Güreşseverlerin her organizasyonda kendisini başpehlivan olarak gördüğünü ancak bu yoğun tempoda yenilgi yaşayabileceğini de anlatan Kara, şunları kaydetti:
"Tabii biz de insanız sonuçta sakat, hasta oluyoruz, farklı durumda psikolojik sorunlarımız oluyor. Her yerde birinci olma şansın yok. Yenildiğimiz güreşler de oluyor, 2. ve 3. olduğumuz güreşler de oluyor. Ama biz elimizden geldiğince bu ata sporunu en iyi şekilde seyirci ile buluşturmaya gayret gösteriyoruz. Şükürler olsun 15 yıldır bu piyasadayız. Allah'a şükürler olsun 4 defa Türkiye Cumhuriyeti'nin başpehlivanlığını elde ettim."