Şike davasında savcı, Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın yeniden yargılanması ve Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin infazının durdurulması yönünde görüş bildirdi. Savcılığın mütalaası üzerine mahkeme, yeniden yargılanma taleplerine incelemeye aldı.
Şike davasında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım yeniden yargılama talebinde bulunmuştu. Talep üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Savcı Abdullah Mirza Coşkun’a görüşünü sormuştu. Savcı Coşkun, yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından 10 sayfadan oluşan mütalaasını açıkladı.

“YENİ YASA İLE ÖRGÜT SUÇU KATALOG SUÇLARDAN ÇIKARILDI”
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun tarafından hazırlanan mütalaada, Olgun Peker ve Aziz Yıldırım hakkında şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek suçlarından verilen mahkumiyet kararının 17 Ocak 2014 tarihinde onandığı hatırlatıldı. 21 Şubat 2014’te yürürlüğe giren yasayla ise “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçunun katalog suç tanımından çıkarıldığı belirtildi.
Yargıtay tarafından kısmi bozma, onama ve düzelterek onama kararı verildiğini kaydeden savcı, bozulan kısımlarla ilgili yapılacak yargılamada yeni yasa hükümlerinin uygulanacağına dikkat çekti. Savcı Coşkun, aynı suç örgütü bakımından suç örgütü kurma ve yönetme ile suç örgütüne üye olma suçlarından iki farklı usul ile yargılama yapılacağını ifade etti. Coşkun, yargılamada aynı eylemler nedeniyle ve aynı örgüt suçları bakımından yargılanan şahısların aynı usul hükümlerine göre yargılanması gerektiğini belirtti.
Savcı mütalaasında şu ifadelere yer verdi: “Aksi takdirde Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olacağından bu yönüyle yasal değişikliğin haklarında suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme suçlarından mahkum Aziz Yıldırım ve Olgun Peker ile yine haklarında bu örgütlere üye olma suçlarından eylem ve suçları sabit görülüp hükmün açıklanması geri bırakılan kişilerle, suç örgütü üyeliğinden eylemi ve suçu sabit görülüp hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilip Yargıtay’ca onanan ve yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunan İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Abdullah Başak ile talepte bulunmayan, tarafımızdan resen dikkate alınan aynı durumdaki diğer tüm hükümlüler hakkında yargılamanın yenilenmesi istemlerinin bu nedenlerle kabule değer görülmesi gerektiği değerlendirilmiştir.”
Savcı mütalaasında, Yıldırım için Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü ve Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapmak, Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehirspor-Trabzonspor, ve Trabzonspor-İBB Spor maçlarında teşvik primi suçlarını işlediği sabit görülerek yerel mahkeme tarafından hüküm kurulduğunu hatırlattı. Yargıtay’ın da kararı onadığını belirten savcı, yerel mahkemenin onanan hükmünde Aziz Yıldırım hakkında suça yönelik eylemleri bakımından cezanın kişiselleştirilmesi ile hüküm kurulurken söz konusu şike suçları bakımından teşebbüsten bahsedilmediğini savundu.
Sanık Erdem Konyar hakkında yerel mahkemece verilen beraat kararı bozulurken, Karabük-Fenerbahçe maçında Emenike’ye şike teklifinin yapıldığı, futbolcu tarafından kabul edildiğine dair yeterli delil bulunmadığı, eylemin şikeye teşebbüs suçu olacağı belirtilerek kararın aleyhine bozulduğunu kaydedildi. Aynı maç bakımından yerel mahkemenin, Yıldırım hakkında şike (tamamlanmış suç) suçunu sabit görerek verdiği cezanın Yargıtay tarafından onandığını belirten savcı, “Söz konusu suç bakımından Yargıtay ilamında ‘Aziz Yıldırım’ın Şekip Mosturoğlu’na, onun Sami Dinç’e, onun Erdem Konyar’a, Erdem’in de Emenike’ye şike teklifini iletmesi şeklinde suçun işlendiği’ belirtilmiş, maçta yapılacak şike eylemine teşebbüsün bu yolla talimatlandırıldığı ve Emenike hedef seçilerek gerçekleştirilmeye çalışıldığı kabul edilmiş olmasına rağmen aynı maç bakımından aynı eylem şikeye teşebbüs iken Aziz Yıldırım hakkında tamamlanmış şike suçu kabul edilip hükme esas alınmıştır” dedi.

“EMENİKE BERAAT EDERKEN YILDIRIM CEZALANDIRILDI”
Karabükspor-Fenerbahçe maçında şike yapma suçu bakımından Emnanuel Chınenye Emenike hakkında dosya bakımından diğer tüm sanıklarla birlikte iddianameye konu dava açıldığını ifade eden savcı, dosyası ayrılan Emenike’nin daha sonra yargılandığını, beraat ettiğini ve bu kararın da kesinleştiğini hatırlattı. Savcı mütalaasında, “Bu durum sabit olduğuna göre 6222 sayılı yasanın 11/3 maddesi kapsamında Emenike’ye şike teklif eden kişi veya kişilerin eylemleri sabit bulunduğu takdirde ancak şikeye teşebbüs suçundan ceza verilebileceği halde yukarıda anlatılan şekilde Aziz Yıldırım hakkında hatalı olarak şike (tamamlanmış suç) suçundan eylem sabit görülüp cezaya konu edilmiş ve hüküm Yargıtay’ca onanıp kesinleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“MADDİ HATAYA DÜŞÜLDÜ, FAZLA CEZA VERİLDİ”
Diğer sanıklar yönünden de maddi hatalar olduğunu savunan savcı, aynı maç üzerinden aynı örgütün amacı doğrultusunda işlendiği belirtilen şike, şikeye teşebbüs ve teşvik primi suçlarının faillerinin aynı eylemle cezalandırılması gerekirken aynı maçta, bir sanık hakkında şikeye teşebbüs denirken diğer sanık hakkında tamamlanmış şike suçu olarak kabul edildiğini kaydetti. Diğer yandan bir sanık hakkında şike-şikeye teşebbüs olarak kabul edilen eylemin başka sanık bakımından teşvik primi olarak kabul edilmesiyle aynı eylem bakımından bazı sanıklara indirim uygulanması, diğer sanıklara tamamlanmış şike suçu kabul edilerek bu yolla fazla cezai hüküm kurulduğunun açıkça anlaşıldığı ifade edildi.
Sanıklar hakkında maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiğini belirten Coşkun, hükmü kesinleşmiş kişiler bakımından da yargılamanın yenilenmesi dışında maddi hatanın giderilmesine yönelik başka bir yol bulunmadığının anlaşıldığını ileri sürdü.
Suç örgütü kurma suçundan Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden savcı, şike ve teşvik suçu yönünden hükümleri kesinleşen Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Yüksel Ekşioğlu bakımından da yargılamanın yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Savcı Coşkun, resen incelediği ve haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen Abdullah Başak, Alaeddin Yıldırım, Ali Kıratlı, Aykut Aydın, Cemil Turhan, Doğan Ercan, Hırçın Kımıl, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Şekip Mosturaoğlu, Mesut Eerdoğan, Özlem Tütüncü, Coskun Çalık, Samet Erdemir, Tamer Yelkovan ve Selim Kımıl hakkında da yargılamanın yenilenmesi yönünde görüş bildirdi. Savcı Coşkun mütalaasında toplamda 17 sanık hakkında yargılamanın yenilenmesi gerektiği şeklinde görüş belirtmiş oldu.
Mütalaada, Olgun Peker, Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl’ın infazın geri bırakılması taleplerinin kabulüne karar verilmesi de istendi.
Savcının Cuma akşamı mütalaanın ulaştığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bu sabahtan itibaren Yıldırım’ın talebi ve Savcılığın mütalaasını incelemeye aldı.
Mahkemenin önümüzdeki günlerde yeninden yargılama konusunda nihai kararını vermesi bekleniyor.
(İHA)