Babasını 4 yıl önce kaybeden Yağızcan Erdem; “Rahmetli babamın da bu günlere geldiğimi görmesini çok isterdim. Kendisi hayatta olmasa bile bana verdiği öğütler doğrultusunda hem hayatımda hem de futbol yaşantımda ilerliyorum ve inanıyorum ki o da beni izliyor ve benimle gurur duyuyor”.
Kendinden ve Ailenden biraz bahseder misin?
Adım Yağızcan Erdem. 13.02.1997 Trabzon doğumluyum ve üç kardeşiz. Benden küçük bir kız bir de erkek kardeşim var. Babamı 4 yıl önce kaybettim. Annem ise ev hanımı.
Futbolla tanışman ne zaman ve nasıl oldu?
Futbola ilkokul 2. sınıfta okul seçmelerinde hocaların yeteneğimi fark etmesiyle başladım. Daha sonra Trabzonspor bu yeteneğimi fark etti beni alt yapıya aldılar. Bundan dolayı çok mutlu olmuştum. Ailem benimle gurur duymuştu. Daha sonra alt yapıdaki tüm yaş gruplarında forma giydim. Gerçek futbolla Trabzonspor sayesinde tanışmış oldum.
Trabzonspor alt yapısından 1461 Trabzon’a geldin. Neler hissettin?
Alt yapıda oynadığım zamanlarda hedefim Trabzonspor’da forma giymekti. Bu yolda kendimi geliştirerek ve çok çalışarak bu zamana kadar geldim. 1461 Trabzon’a gelmeden önce bu hedefime azda olsa ulaşarak Bordo-Mavi formayla Avni Aker’de Sadi Tekelioğlu döneminde oynama şansı buldum. Daha sonra 1461 Trabzon’a geldim. Burada iyi bir performans sergileyerek yeniden Trabzonspor’da forma giymek istiyorum. Trabzonspor’da ve 1461 Trabzon’da oynamak çok güzel bir duygu. Çünkü her genç futbolcunun hayalini süslediği yerde forma giyiyorum ve bundan dolayı da çok mutluyum.
Ailen futbola başlama ve devam ettirme konusunda destek oldu mu sana?
Evet; ailem bana her konuda çok destek oldu. İyi ve kötü zamanlarımda hep arkamda durdular. Geçmişte olduğu gibi hala beni destekliyorlar ve her maçımı tribünden izliyorlar. Rahmetli babamın da bu günlere geldiğimi görmesini çok isterdim. Kendisi olmasa bile bana verdiği öğütler doğrultusunda hem hayatta hem de futbol yaşantımda ilerliyorum ve inanıyorum ki o da beni izliyor ve benimle gurur duyuyor.
Trabzonspor altyapısındaki eğitim sürecini bize anlatır mısın? 1461 Trabzon’da zorlanıyor musun?
Trabzonspor Alt yapısında 12 yıl futbol eğitimi aldım. Bu aldığım eğitimle kendimi daha da geliştirdim. Tabi ki bunda alt yapı hocalarımın büyük emeği var. 
Hocalarıma bu günlere gelmemden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu 12 yıllık süreçte alt yapıda bir aile gibi olduk. Bu 12 yıllık zaman içinde ise çok güzel arkadaşlık kurduk ve bu arkadaşlarımla hala daha görüşüyorum. Gerçekten Trabzonspor altyapısında oynayan her oyuncu kaliteli. İnşallah daha niceleri de çıkacaktır. Futbol oynama şartları, imkânları çok iyi. Futbol oynamak için bize her imkanı sağlıyorlar. Alt yapıdan gelmiş bir futbolcu olarak 1461 Trabzon’a hemen ayak uydurdum. Çünkü burada bulunan futbolcu arkadaşlarım bana hiç yabancılık çektirmeden çok destek oldular ve aralarına aldılar.
Peki, eğitim hayatın nasıl gidiyor?
Futbol yaşantım haricinde olan boş zamanlarımda üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Hem futbol hem de hazırlık dönemi bir arada sorun yaşamadan yürütüyorum. Ve eğer kazanırsam beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorum.
Futbolcu olmasaydın hangi mesleği seçerdin?
Küçük yaştan beri futbolcu olmak istiyordum. Bu hayalime kavuştum. Fakat futbolcu olmasaydım beden eğitimi öğretmeni olurdum.
Teknik Direktör Hüsnü Özkara ile güzel bir ilişkin var. Sana da sürekli şans veriyor. Aranızdaki ilişkiyi nasıl anlatırsın?
Teknik Direktörümüz Hüsnü Özkara takımda gençlere önem ve değer veren bir hoca. Bende antrenmanlarda çok çalışarak gözüne girmeyi başardım ve bana verdiği şansı çok iyi değerlendirdim. Oda bunu görerek benimle yakından ilgilenmeye başladı. Her zaman arkamda durdu. Bende bu duruşuna karşılık sahada elimden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyorum.
Çok iyi oyunculardan kurulu bir takımınız var. 1461 Trabzon’da oynamak nasıl bir duygu?
Gerçekten takımımız çok kaliteli futbolculardan oluşuyor. Genç bir takımız. Bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Burada devreye takımımızdaki tecrübeli abilerimiz giriyor. Burada olmak ve 1461 Trabzon’da oynamaktan çok mutluyum. Ligin ikinci yarısında başarılı sonuçlar elde ederek bu mutluluğumuzu ikiye katlamak istiyoruz.
Çok genç yaşta bir maçta olsa Trabzonspor’da forma giydin. Süper Lig'de forma giymek nasıl bir duygu?
Trabzon’da doğup büyüyen ve futbol oynayan her gencin hayali bir gün Trabzonspor’da forma giymektir. Ben şimdilik bir maçta olsa bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Bu bir maçlık değil tabi ki. 1461 Trabzon’da pişerek yeniden Trabzonspor’da oynamak en büyük hedefim. İkinci Lig’le Süper Lig’de oynamak arasında büyük bir fark var. Genç bir futbolcu olarak Trabzonspor’da oynamak için 1461 Trabzon’da iyi bir gelişim göstermem lazım. Bunun bilincindeyim. Bende şimdi burada kendimi geliştirerek ve çok çalışarak bir maçlık ta olsa giydiğim formayı sırtımdan çıkarmamak istiyorum.
Gelecekte futbolun kitabını yazacak kadar iddialı mısın?
Belki futbolun kitabını yazamam ama Trabzonspor alt yapısından aldığım eğitimle futbolu çok iyi oynadığımı düşünüyorum.
Tercih ettiğiniz bir sistem var mı?
4-4-2 olsun 4-2-3-1 olsun benim mevkiim içim pek farkı yok. Ben bir orta saha oyuncusu olarak her sistemde oynayan bir oyuncuyum. Bu nedenle taktiksel formatlara pek takılan bir oyuncu değilim.
Futbolda şansa inanıyor musun?
Şu anda çok iyi bir takımımız var. İddia ediyorum ligi çok iyi bir yerde tamamlayacağız. Şu anda fikstür avantajını kullanmamız gerekiyor. Bu ligde her takım birbirini yenebilecek durumda. Zor fikstürden ilk yarı biraz yara alarak çıktık ama çok daha fazla puan almayı hak ettiğimizi kimse göz ardı edemez. Sezon başında koyulan hedeften şaşmadık. Bu ligde en az iki maç üst üste alırsan hedefine yaklaşırsın. Seri yakalamamız lazım. Bizde bu seriyi yakalamak için iyi çalışıyoruz. Futbolda da şansa inanmam. İnsan şansını kendi yaratır.
Beklentilerin fazla olduğu bir futbolcusun. Kendi performansını nasıl değerlendiriyorsun?
1461 Trabzon takımına sezon başında katıldım. 1461 Trabzon’da ilk yarı 13 maçta forma şansı buldum. Bu oynadığım maçlarda hep üzerine koyarak sahada savaştım. Performansımın üzerine çıkarak takımıma katkı sağlayacağım.
Takımda iyi bir arkadaşlık var. Antrenmanlardan sonra neler yapıyorsunuz?
Takımda çok ekstra bir arkadaşlık var. İyi bir ekip yakaladık. Aramızda art niyetli oyuncular yok. Hepsi temiz kalpli ve iyi insanlar. Birlikte yemeğe gidiyoruz, birlikte oturuyoruz. Bu kolay değil. Tesislerde kaldığımız zamanlarda tüm takım aynı odada zaman geçiriyor. Bu arkadaşlığımız inşallah sonuca da yansır ve istediğimiz sonuçları alırız.
Taraftar olmadan olmaz. Taraftarımızla ilgili olarak neler söylemek istersin?
Taraftarın kulübe küskünlüğü var sanki… İstikrar ve takıma inanmak lazım. Taraftar kesinlikle desteğini esirgemesin. Emin olun ki futbolcu taraftarın desteği ile ekstra motive olabiliyor. Saha içinde yapılan yanlış pastan sonra tribünden gelen homurdanmalar futbolcunun gardını düşürebiliyor. O yüzden de çok fazla kulak asmadan ancak eleştirilerden de ders almasını bilerek çalışmak lazım. Taraftarın bizden inancını kesmemesini ve bizim yanımızda olmasını yürekten istiyorum.
Trabzon’da nasıl bir hayatın var? Boş vakitlerini nasıl değerlendiriyorsun?
Boş vakitlerimde bol bol dinleniyorum. Belli bir süre uyumanız gerekiyor. Ailemle vakit geçiriyorum. Bazen dışarı çıkıyorum ve arkadaşlarımla oturup sohbet ediyoruz. Ama konu yine futbol oluyor. Bende bilgilerimi onlarla paylaşıyorum.
Bir orta saha oyuncusu olarak kendine en çok hangi futbolcuyu, neden örnek alıyorsun?
Real Madrid’de forma giyen Luka Modric’i örnek alıyorum. Oyunu iki yönlü oynayabilen ender futbolculardan. Teknik kapasitesi çok yüksek bir oyuncu. Hemen hemen her maçını izliyor ve ondan bir şeyler kapmaya çalışıyorum.
Bize 1461 Trabzon’u anlatır mısın?
Ben takımın en gençlerinden birisiyim. Bu nedenle her zaman bana takım içerisinde futbolcu abilerim çok destek oldular. Hak edene, hak ettiği değeri veren bir camia. Geçmişinde önemli zaferlere imza atan bir kulüp. Bizde elimizden gelenin en iyisini yaparak yeni zaferler elde etmek istiyoruz.
Kendini geliştirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsun? Ekstra idmanlar ya da taktikler uyguluyor musun?
Antrenmanlardan önce ve sonrasında tesislerde fiziksel kapasitemi artırmak için kuvvet çalışmaları yapıyorum. Boş zamanlarımda bile boş durmayan biriyim. Hocalarımızdan özel programlar alarak evde çalışmalar yapıyorum.
Su an kendine ne gibi bir hedef koydun?
Şu anki hedefim 1461 Trabzon’da düzenli şekilde oynamak. Daha sonra hayalim olan Trabzonspor formasını giymek. Ondan sonra A Milli Takım’a kadar çıkmak.
Kendinle ilgili gazetelerde okumak TV’lerde ise görmek istediğin başlık ne?
Şu anda yolun başındayım. İlerleyen zaman içerisinde başarılı bir futbolcu olmak için büyük bir çaba sarf ediyorum. Eğer bir gün bu hedefime ulaşırsam gazeteler ve TV ler’in atacağı başlığı bende merak ediyorum. Benim görmek istediğim bir başlık yok ama onların atacağı başlıkları görmeyi çok istiyorum.
Senin gibi gençlere neler söylemek istersin?
Hedefini Trabzonspor ya da 1461 Trabzon olarak belirleyen futbolcu kardeşlerimiz çok çalışmalılar. Özel yaşantılarına dikkat etmeliler ve aynı zamanda eğitimlerini yarım bırakmamalılar. Trabzon bir futbol kendi olmasına rağmen burada kendilerini göstermek ve büyük takımlarda forma giymek için ilk önce saygılı ve sabırlı olmalılar.