GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, hükümetin kafasısın arkasındaki hesabı Sky TV’de açıkladı. Kılıç, 58. maddenin değiştirilerek kulüplerin küme düşürülmemesini istedi.

KULÜPLERİN tüzel kişilik olduğunu ve başkan ve yöneticilerinin eylemlerinin kulüpleri bağlamaması gerektiğini iddia eden Kılıç, bir de hukukçu olduğunu sözlerine ekledi. 

FENERBAHÇE’Yİ düşürmemek için “Türkiye’de 50 yıllık, 100 yıllık kulüpler var. Bu kulüpler sadece futbolun değil, sporun da lokomotifi. Onun için hiçbir kulüp ‘o takım düşsün’ dememeli“ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6250 sayılı yasanın Meclis'ten aynen geçmesini sağlamasının ardından, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da dün 58. Madde'nin değişmesi gerektiği mesajını verdi. Daha önce de, ‘biz futbola karışmayız, TFF özerk’ demesine karşın el altından şike cezalarının azaltılması çabası gösteren Bakan Kılç’ın Sky Türk'te katıldığı 'Gündem' programındaki gündemi değiştirecek açıklamaları şok etkisi yarattı. İşlte o açaklamalar: 'Federasyon sezon sonuna kararları bıraktı. Ben sivil kurumlara bakarım. Onlardan çıkıp 'Bırakılmasın' yönünde açıklama gelmedi. Yani Kulüpler Birliği de TFF paralelinde düşünmektedir. Burada esasında 8 takımı ilgilendiren bir süreç var. Dolayısıyla verilecek kararın sıhhatini de önemsemek lazım. Karar vericileri rahat bir zemine kavuşturmak gerekiyor. 
 
'Kulüpler Tüzel Kişilikmiş! 
'Kulüpler tüzel kişilikler. Tüzel kişiliklerin kendileri ile ilgili karar alabilmeleri mümkün değil. Ve futboldaki yapılanma gereği biliyoruz ki kulüplerde her ne kadar yönetim kurulu anlayışı olsa bile futbol kulüplerindeki yönetim genel itibariyle bir tek adam yönetimidir. Yani bir kulüp başkanı veya refakatindeki birkaç üst düzey yöneticisi aldıkları kararlarıçok rahatlıkla kulübün malı haline, kulübü bağlayan hükümler haline getirebiliyor. Bu noktada benim hukukçu olarak görüşüm; özel kişiler tarafından yani kulüp başkanı ve yöneticileri tarafından alınan kararların ve yapılan uygulamaların spor kulüplerini bağlamaması lazım gerektiği yönünde. Bunu söylerken de twitterdan mesaj yağacaktır ama Fenerbahçeli olmadığmın da özellikle altını çizerek bu görüşümü açıklarken vurguluyorum." 
 
’Şike Yapan Bedeli Ödesin’ 
'Tüzel kişileri cezalandıracaksınız iyi güzel ama Türkiye'de 50 yıllık-100 yıllık kulüpler var. Bu kulüpler sadece futbolun değil sporun lokomotifi. Bir Trabzonspor, bir  F.Bahçe, bir Beşktaş bir G.Saray, diğer Anadolu takımları önemli varlıklarımız, değerlerimiz. Eğerki bu takımların başkanı veya yöneticileri camianın hiçbir şekilde onaylamayacağı bir şike hadisesine karıştıysa ve yargı tarafından şikeye karıştıkları kanıtlanıyorsa bunu bütün camiaya mal etmek ne kadar doğru ve haklı bir yaklaşımdır. Bunu Futbol Federasyonu, spor medyası, taraftarlar değerlendirmelidir. Bu ortamlarda hiçbir kulüp tarafı 'O takım düşsün, oh ne güzel' anlayışında olmasın. Şke yapanlar bedelini ödesin. Cezalar indirildikten sonra bile Avrupa ülkelerinin yüzde 70'inden daha yüksek.' 
 
Kararı Çoktan Vermişler! 
'TFF ne yapar bilemiyorum. Ben' Değiştir' deme yetkisine sahip değilim.Başkanın 'Değişmesin' açıklaması var.G.Saray ve Trabzon yönetimlerinden 'Kapımıza gelmesinler' açıklamaları sözkonusu. Bu karar tamamen TFF'nindir. Ama elbetteki kararları alrken Kulüpler Birliği'ndeki 18 kulübe danışmalarını tavsiye ediyorum. Ben futboldan soğumadım, kimse de soğumasın. Sayın Cumhurbaşkanımız da arzu ederim yeniden futbola ısınır. Futbolla aramıza mesafe koymamalıyız.' Bakan Suat Kılıç’ın açıklamaları, "Bunlar küme düşmeme kararını vermişler, şimdi kamuoyu oluşturmaya çabalıyor. TFF asla özerk değil ve belli ki siyasi erk net tavır ortaya koymuş. Futbol şike operasyonundan öncekinden dahi büyük bir kirlilik içinde oynanacak" yorumlarına neden oldu.