Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bedelli askerlik ile ilgili açıklaması üzerine "Bayramdan sonra çalışmalara başlayacağız"dedi. 

Yılmaz, Mecliste gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine "Arkadaşlar çalışmayı yapıyorlar" dedi. 

Çalışmanın ne zaman biteceğiyle ilgili zaman veremeyeceğini ifade eden Yılmaz, "Çalışma bittiğinde sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve açıklamayı yapacak" diye konuştu. 

Bir soru üzerine zaman veremeyeceğini yineleyen Yılmaz, "Arkadaşlar çalışmayı ne zaman bitirirlerse onlardan alacağım ondan sonra da değerlendireceğim" dedi. 

"35 yaş sınırıyla" ilgili bir başka soru üzerine Yılmaz, "Bununla ilgili kimin açıklaması lazım? Benim değil mi? Benden duyarsanız inanın, benden duymazsanız inanmayın. Çalışma önce benim elime gelecek benden sonra da Başbakanımıza gidecek. Özü bu" diye konuştu. 

Yılmaz, bir gazetecinin, "Yeni başlayan bir çalışma mı?" sorusuna "Bayramdan sonra başlayacağız" karşılığını verdi. 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların dövizle askerlik hizmeti yapmasında yığılma olduğu gerekçesiyle önümüzdeki yıldan itibaren 4 yerine 6 dönem halinde Burdur'da yapılacağını söyledi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların dövizle askerlik hizmeti yapmasında yığılma olduğu gerekçesiyle önümüzdeki yıldan itibaren 4 yerine 6 dönem halinde Burdur'da yapılacağını söyledi. 

Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığının 2012 yılı bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Görüşmelerin başında bir sunuş konuşması yapan Bakan Yılmaz, 18 Milyar 229 Milyon TL'lik bakanlık bütçesinin; TSK'nın uluslararası savunma ve güvenlik ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığını kaydetti. 

Yılmaz, Türkiye'nin Libya'daki NATO harekatına, silah ambargosunun uygulanmasının desteklenmesi boyutuna aktif olarak katkıda bulunduğunu ifade ederek, Libya'nın mevcut yönetimine destek vermeye ve katkıda bulunmaya devam edileceğini de vurguladı. 

12 bin Afgan personele Afganistan'da, bin 961 personele Türkiye'de eğitim verildiğini belirten Yılmaz, TSK'nın Afganistan'a 80 Milyon ABD Doları yardım yaptığını da söyledi. 

Yılmaz, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ihalelerinin 2012 yılı içerisinde tamamlanmasının ardından 2016 yılının sonuna kadar temizlenmesinin amaçlandığını bildirdi. 

-DÖVİZLE ASKERLİK 6 DÖNEM- 

Bakan Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi ile vatandaşların kayıtlı oldukları askerlik şubelerine gitmeden herhangi bir askerlik şubesinden işlemlerini yaptırabileceğinin altını çizerken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların 4 dönem olarak uygulanan dövizle askerlik hizmetinin yığılma nedeniyle 2012 itibarıyla 6 dönem Burdur'da tek merkezde yapılacağını da söyledi. 

Yılmaz, TSK'nın iç güvenlik ve hudut karakol tesisi ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlık, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan protokol kapsamında; Ağrı, Iğdır, Hakkari, Hatay, Şırnak ve Van'da 129 hudut birlik tesisi inşa edilmesinin planlandığını belirterek, 31 tesisin tamamlandığını, 50'sinin inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini kaydetti. 

-YENİ HELİKOPTER VE JET- 

Helikopter alanında, orta ve hafif sınıf genel maksat helikopterlerinin Türk sanayisi tarafından üretilmesine için kapsamlı bir altyapı oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, helikopter üretimlerine önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanacağını söyledi. F-16'ların ömrünü tamamlamasından sonrası için yeni bir jet eğitim uçağına ilişkin tasarım ve geliştirme çalışmalarının da başlandığı belirten Yılmaz, önümüzdeki 10 yıllık dönemde uçakların tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti. 

Bakan Yılmaz, Savunma Sanayi İcra Komitesi kararları çerçevesinde, müsteşarlıkça yürütülen projelere 2010'da savunma sanayini destekleme fonundan 1,8 milyar dolar, milli bütçeden 674 milyon dolar aktarıldığını söyledi. Bakanlığa bağlı Makine ve Kimya Kurumuna ilişkinde bilgi veren Yılmaz, kurumun 2010 yılı sonu itibarıyla 651 milyon TL olarak gerçekleştirdiği satışları sonucunda, İstanbul Sanayi Odasının organize ettiği İSO 500 Şirket sıralamasında 90. olduğunu belirtti.