Liege şehrinde kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan bombalı saldırının , adliye sarayında duruşması olan arkadaşlarını kaçırmak amaçlı olduğu iddia edildi. Daha önce sabıkalı olduğu ve saldırganlardan biri olabileceği tahmin edilen Cezayir asıllı Noiredin Amrani isimli saldırganın olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri açıklanmazken, sınavdan yeni çıkan 15 ve 17 yaşlarında 2 lise öğrencisi ve 75 yaşındaki bir kadın olay anında ya da dakikalar içinde hayatlarını kaybetti. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan 23 aylık bir bebekle 20 yaşındaki bir gencin de tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi


Saldırıda yaralananların sayısının ise 123 olduğu bildirildi.

Polis olayın gerçekleştiği yeri her taraftan çember altına aldı, helikopterlerle olay takip edildi. Ambulanslar hastanelere yaralıları taşıdı. Belçika'da Ambulanslar yetersiz kaldığı için civar şehir ve ülkelerden ambulans desteği istendi. Hafif yaralılar ambulans yetersizliğinden otobüslerle taşındı.

YARALI YAKINLARI HASTANE ÖNÜNDE BİRİKTİLER

Bombalı saldırının olduğu yere yakın olan öğrenci Gültekin Sefa “Hiç bilgim yok fakat sesleri duydum, okulda kaldık bir süre ve her yer çok kalabalıktı, bizi okulda tuttular" dedi.

Belçikalı yetkililer 33 yaşındaki saldırganın Liege'de oturduğunu, silah ve uyuşturucu bulundurmak ve cinsel istismardan cezaevinde yattığını söyledi.
Bu arada Liege Savcısı Danielle Reynders, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce saldırganın kendisini de öldürdüğü yönünde haberler çıkmasına rağmen, Amrani'nin intihar edip etmediğinin ya da olay sırasında ölmediğinin açık olmadığını ifade etti.

Reynders, Amrani'nin bugün polis sorgusuna çağrıldığını, ancak niçin sorgulandığının henüz bilinmediğini de açıkladı. Reynders, saldırgan öldüğünde üzerinde hala el bombaları olduğunu kaydetti.

Yetkililer, Amrani'nin Liege'deki evinden bir sırt çantasında el bombaları, bir tabanca ve bir de FAL saldırı tüfeğiyle ayrıldığını, tek başına kent merkezindeki meydana yürüdüğünü, buradaki bir otobüs durağına üç el bombası attığını, ardından da ateş açtığını ifade etti.
 

Görgü tanıklarına göre meydanda bakan bir fırının 5 metre yüksekliğindeki çatısına çıkan Amrani, otobüs duraklarında bekleyen kalabalığa birkaç el bombası fırlattı ve ardından tüfekle ateş açtı.

İçişleri Bakanı Joelle Milquet ile olay yerinde incelemelerde bulunan Belçika Başbakanı Elio Di Rupo, yaptığı kısa açıklamada “Bu korkunç bir olay. Bu trajediyi anlatacak bir kelime bulamıyorum” derken eldeki bilgilere göre saldırganın tek başına hareket ettiğini ve bir terör saldırısından bahsedilemeyeceğini vurguladı.