Gün içerisinde sabah uyandığımız andan gece uyuduğumuz ana kadar ihtiyaç duyduğumuz gözlerimizin sağlığı da kendisi kadar önemli.
 
Başta yaşlanmak ve çevresel faktörler olmak üzere gözlerimiz zamanla ve çeşitli sebeplerle yıpranabilir ve görme bozuklukları yaşayabiliriz. İşte göz sağlığı ile ilgili bilgi sahibi olmanın önemli bir ihtiyaç olmasının sebebi de tam olarak budur! Gözlerimiz hakkında ne kadar çok faydalı bilgiye sahip olursak onlara o kadar iyi bakabiliriz!
 
Sağlıklı görme nedir?

Her gün gün boyunca görüş kalitesi ve göz sağlığı korunarak çevresel görmenin sağlanabilmesidir.



Miyop nedir?

Uzağı göremeyen (miyop) kişiler uzaktaki nesneleri görmekte sıkıntı çekerler. Birkaç santimetre ya da metre yakına baktıklarında görüş netleşir. Fakat bunun ötesindeki nesneler bulanıklaşır ya da odak dışı kalır. Gözün ön-arka uzunluğu arttığında ya da gözün odaklayıcı bileşenleri çok güçlendiğinde miyopi ortaya çıkar. Bunun sonucunda da göze giren ışınlar, retina üzerinde odaklanmak yerine daha önde odaklanırlar ve görme bulanıklaşır. Eksi (-) kırma gücüne sahip kontakt lens uzağı görememenin düzeltilmesi için bir alternatiftir.

Hipermetrop nedir?

Yakını göremeyen (hipermetrop) kişiler belli bir mesafedeki nesneleri net bir şekilde görebilirken, yaklaştıkça odaklanmakta zorluk çekerler. Ciddi durumlarda mesafe her ne olursa olsun nesnelere odaklanmak büyük çaba gerektirir. Gözün ön-arka uzunluğu azaldığında ya da gözün odaklayıcı bileşenleri zayıfladığında hipermetropi ortaya çıkar. Bunun sonucunda da göze giren ışınlar, retina üzerinde odaklanmak yerine daha arkada odaklanırlar ve görme bulanıklaşır. Artı (+) kırma gücüne sahip bir kontakt lens yakını görememenin düzeltilmesi için kullanılabilir.
 
Astigmatizma nedir?

Astigmatta, göze giren ışınlar tek bir noktada odaklanmak yerine iki noktada odaklanırlar ve net görmenin sağlanabilmesi için daha farklı bir lens kullanılması gerekir. Bu durumda, örneğin dikey ve yatay çizgiler arasında bir netlik farkı ya da gölgelenme söz konusudur. Sferik lensler (astigmatı düzeltmek üzere üretilmeyen lensler) astigmatı kısmen düzeltebilirler. Bu nedenle göz doktorunuza, astigmatı düzeltmek üzere özel olarak üretilmiş olan silindirik lensler olan, ACUVUE® OASYS® for ASTIGMATISM ve 1-DAY ACUVUE® MOIST® for ASTIGMATISM marka kontakt lensleri sorunuz.
 
Görme bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılabilecek bir kontakt lens markası olan Acuvue’nun resmi Türkiye web sitesi olan https://www.acuvue.com.tr/ adresinden kontakt lens ürünleri ve göz sağlığı ile ilgili daha çok bilgi alabilirsiniz.