Futbolda bir zamanlar destan yazan Türkiye, duraklama döneminin ardından gerileme dönemine girdi. Şenol Güneş yönetiminde 2002'de Dünya Üçüncüsü, yine aynı hocayla Konfederasyon Kupası'nda üçüncü olan, Fatih Terim'le EURO 2008'de yine üçüncülük elde eden Türkiye, o parlak günlerini artık mumla arıyor.

Hiddink'ten sonra büyük umutlarla göreve gelen Abdullah Avcı ile 4 maçta sadece 1 kez kazanırken, 3 kez mağlup olan Milli Takımımızda, önce Romanya sonra da Macaristan yenilgisinin ardından futbolcular, teknik heyet ve hatta yönetim kademesi yoğun şekilde eleştirilmeye başlandı.
Peki nasıl oldu da dünya sıralamasında 7'nciliğe kadar çıkan Ay-Yıldızlılar, böylesine sert bir düşüş yaşadı? İşte o dramatik çöküşün öyküsü.

AVRUPA'DA ÇEYREK FiNAL
Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'na Mustafa Denizli yönetiminde katıldık. Ay-yıldızlı ekibimiz, İtalya'nın arkasından grup ikincisi oldu ve futbol tarihimizde bir ilki gerçekleştirerek çeyrek finale yükseldi.

GÜNEŞ'LE ZiRVE YAPTIK
2002 Dünya Kupası'nda Uzakdoğu'da Türkiye fırtınası esti. Şenol Güneş yönetimindeki Milli Takımımız, yarı final oynayıp tarihi bir başarı elde etti. Yarı finalde Brezilya'ya yenildik, 3.'lük maçında ise G. Kore'yi 3-2 yenerek, başarımızı Dünya Üçüncülüğüyle taçlandırdık.

PARiS'TE TÜRK MODASI
2003'te Fransa'da düzenlenen Konfederasyon Kupası'nda Şenol Güneş'le yine çok büyük başarı kazandık. Almanya'nın katılmaması üzerine çağrıldığımız şampiyonada, Ay-yıldızlı ekibimiz gençleştirilmiş kadrosuyla üçüncülük kürsüsüne çıkmayı bildi.

FATİH TERİM'LE PARLADIK
EURO 2004 ve 2006 Dünya Kupası'na gidemeyen Türkiye, EURO 2008'de yine parlak bir derece elde etti. Fatih Terim'li Milli Takımımız yarı finale çıktı. Yarı finalde Almanya'ya son dakika golüyle yenildik.

PARAŞÜTÇÜ FELiX GiBi DÜŞTÜK
Milli Takım, EURO 2008 sonrası düşüşe geçti. Terim yönetimindeki Ay-yıldızlı takımımız, 2010'da Dünya Kupası'na katılma başarısını gösteremedi. Bu dönemde FIFA dünya sıralamasında da sert bir düşüşle 31'inciliğe indik. Türk Milli Takımı, 2010'dan sonra 2012'de Avrupa Şampiyonası'nı da uzaktan izledi, FIFA sıralamasındaki yerimiz ise 29'unculuk oldu.

AVCI DEĞiL AV OLDUK
2014 Dünya Şampiyonası elemelerinde Abdullah Avcı ile 4 maçta 1 galibiyet alıp, 3 kez mağlup olan Milli Takım, Brezilya'ya gitme umutlarını tüketti. Bir zamanlar dünya sıralamasında 7'nciliğe kadar çıkan Milli Takımımız son değerlendirmede 36'ncı sırada yer alıyor. Üstelik, Romanya ve Macaristan yenilgileri de hesaplandığında daha da aşağılara düşeceğiz.

PRiMDE ŞAMPiYONUZ!
Milli Takımımızda Romanya maçı öncesi galibiyet primi 60 bin dolardı. Macaristan maçında ise prim 80 bin dolara yükseltildi. Romanya'da prim Türkiye maçı için 5 bin euro, Hollanda maçı içinse 10 bin euro'ydu. Macaristan'da iki galibiyet için 10'ar bin euro prim dağıtıldı. Estonya'da, Macaristan ve Andorra maçları için prim yoktu. Andorra'da da prim uygulaması bulunmuyor.

MAAŞ UÇURUMU
Abdullah Avcı'nın aldığı para, Romanya, Macaristan, Estonya ve Andorra hocalarının toplam ücretinden fazla. İşte ücret tablosu:

ADI TAKIMI ÜCRETİ (YILLIK)
Van Gaal Hollanda 1 milyon 800 bin euro
Abdullah Avcı Türkiye 750 bin euro
Victor Piturca Romanya 400 bin euro
Sandor Egervari Macaristan 150 bin euro
Tarmo Rüütli Estonya 85 bin euro
Kondo Alvarez Andorra 55 bin euro