İSTANBUL (AA) - Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, Türk futbolunun çok önemli finansal sorunları olduğunu belirterek, "Bu sistem çökmüş bir sistem. Bu ekonomik darboğazdan çıkmanın kolay olacağını düşünmüyorum." dedi.

Ritz Carlton Otel'de gerçekleştirilen "Sports&Business Summit"de düzenlenen panelde konuşan Usta, Türkiye'deki kulüplerin durumunun birbirine benzer olduğunu anlatarak, "Türk futbolundaki en büyük problem finansal. Bu sistem çökmüş bir sistem. Bu ekonomik darboğazdan çıkmanın kolay olacağını düşünmüyorum. Ekonomik anlamda Türkiye'deki kulüplerin durumu bundan sonrası için daha parlak değil, daha kötüdür. Üzerlerindeki borç yükünün yükümlülüklerini düşündüğümüzde bu iş öyle kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.

Muharrem Usta, Türk futbolunun çeşitli sorunları olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taraftar gözüyle bakıldığında en önemli konu sportif anlamda yapılanlar ancak işin arka yüzü var. Kulüplerin ekonomisi. Türkiye'de bu herkesin bildiği bir durum. Gerçekten zor bir süreç ama artık buna akıllı ve doğru çözümler üretmek gerekiyor. Gelecek adına en önemli konu futbolun marka değeridir. Bunu yeni doğmuş bir bebeğe benzetecek olursak, onu sağlıklı bir şekilde büyütmek için yapılması gerekenler var. Her şeyi, zarar vermeden yapmak gerekiyor. Türk futbolunun marka değerini arttırabilmek adına bütün bu markanın etrafında olanların çok itinalı olması gerekiyor."

Futbolda marka değerinin yükselmesiyle ortaya çıkacak ürünün daha kaliteli olacağını aktaran Usta, "Kaliteli olan ürünün yurt içi ve yurt dışında alıcısı artıyor. Bence kilit konu şu; ülke dışında ne kadar çok izlenirse Türk futbolunun geleceği o kadar iyi olacaktır. Bu çerçevede sponsorların desteği, taraftarın takımlara verdiği destek, statların doluluğu, elimizdeki oyuncuların başka kulüplere satışı gibi konular önem arz ediyor. Haliyle herkesin bu işe çok düzeyli bir şekilde sahip çıkması gerekiyor ki bu marka yukarı doğru çıksın." diye konuştu.


- "Kimsenin canı yanmasın"


Muharrem Usta, hakem hataları nedeniyle kimsenin mağdur olmasını istemediklerini söyledi.

Hakemlerin, gündemde yoğun bir şekilde yer alan maçların ana aktörlerinden biri olduğunu belirten Usta, şunları kaydetti:

"Sahaya bakıldığında hakem, seyirci ve oyuncu üçgenini görüyoruz. Her üçünde de eğer beklentinin dışında bir davranış modeli varsa hafta boyunca onu konuşuyoruz. Bu kadar güzel bir panelin arkasından hakemleri dar ağacına çekmenin doğru olacağını düşünmem ancak futbolun marka değerine zarar veren kim olursa olsun gece boyunca hiç uyumadan düşünmesi lazım. Bu, kulüp başkanı, hakem, oyuncu ve taraftar için de geçerli. Keşke bunların en az konuşulduğu dönemlere girebilsek. Ümit ediyorum ki bunları da yakalayacağız. Tabi yanan yanıyor, yoluna devam eden de ediyor. Kimsenin canı yanmasın."