Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçı 2-2'lik beraberlikle sonuçlandı. Sow ve Alex'in golleriyle 2-0 öne geçen Sarı-lacivertli takım, Galatasaray'da Elmander ve Hakan Balta'nın gollerine engel olamadı. Maçın ardından konuşan Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, play-off'a ezeli rakipleriyle bu puan farkıyla girseler dahi, play-off etabında Galatasaray ile iki maç daha oynayacaklarını ifade ederek, "Kendi göbeğimizi kendimiz kesme şansına sahibiz" dedi. Maçta 2-0 öne geçtikten sonra 3. ve 4. golü çok hızlı bir şekilde bulmaya çalışarak yanlış yaptıklarını anlatan Kocaman, "Savunma ve hücum hattında çok geniş alan bıraktık. Bu, bu tip maçlarda tam bir intihardır" diye konuştu. Ankaragücü maçını kazandıktan sonra Galatasaray karşısında şampiyonluk maçına çıkacaklarını söylediğini hatırlatarak maç değerlendirmesine başlayan Kocaman, mücadeleyi özetle şöyle değerlendirdi:

"İlk yarım saatlik periyotta, ilk 15 dakikada iki farklı öne geçmeyi başardık. Sahanın her tarafında baskı yapan bir takım vardı. Özellikle 2-0'dan sonra en büyük sıkıntımız. Bizim gibi ligin özellikle topu kullanma, koruma becerisi en yüksek takımının oyunu tutma konusunda biraz daha yeterli olması gerekirdi. 3. ve 4. golü yapalım ama bunu hızlı bir şekilde yapalım duygusuyla oynadık. Savunma ve hücum hattında çok geniş alan bıraktık. Bu, bu tip maçlarda tam bir intihardır. Galatasaray'ın kaybedecek bir şeyi kalmamıştı. Galatasaray bize göre daha taze bir takım. Bizim uğraştığımız konuların dışında, ellerinde şampiyonluğa odaklanan tam istedikleri gibi ortam var."

Aykut Kocaman, 2-1 önde girdikleri devre arasında futbolcularının maçı kaybetmiş havasında olduğunu belirtti. İlk yarıda yapamadıklarını ikinci yarıda ortaya koymaları gerektiğini, ancak bunda da başarılı olamadıklarını aktaran Kocaman, şunları kaydetti:

"Devre arasında bizim soyunma odamızda sanki maçı yitirmiş görüntü vardı, 2-1 öndeydik oysa. Maçın son bölümünde dengeler değişiyor gibiydi, bu odamıza da yansıdı. Galatasaray ikinci yarıda da ritmi yakalamıştı ve bu ritmi bozmak kolay olmadı. Sıkıntılı bir periyodumuz oldu. Play-off'a bu puan farkıyla girdiğimizde dahi, Galatasaray ile iki maçımız daha var, kendi göbeğimizi kendimiz kesme şansına sahibiz."

Stoch'u oyundan alıp Selçuk Şahin'i maça dahil etmesiyle futbolcuların kafasında geri çekilme düşüncesinin oluşmuş olup olmayacağı sorusuna Kocaman, "Bu şekilde algılanmaması gerekir" diye cevap verdi. Takımın basit goller yediği ifade edilerek, sebebi sorulan Kocaman, "Herhangi bir nedene bağlayarak bir polemik yaratmak istemiyorum. Ligin ikinci yarısında kolay gol yeme alışanlığımız olduğu bir gerçek. Galatasaray gibi kuvvetli bir takım karşısında bu pozisyonları vermek doğal. Bizim gibi topu kullanma becerisi yüksek takımın bu anlamda savunmanın üzerine gelecek yükü, topu kontrol ederek biraz daha atabilirdik. Ancak biz hala ve çok ısrarla hızlı hücum ederek fazla top kaybı yaptık. Çok top kaybedince de Galatasaray'ın oyuna girmesi kaçınılmazdı" şeklinde konuştu.

Takımın direnciyle ilgili bir soru üzerine de Kocaman, "Bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Genel direncimizin çok yüksek olduğunu da söylemek fazla iyimserlik olur. Fakat bu takım her maça asılan bir takım. Gücümüzü zaman zaman orantısız kullanmış olabiliriz. Maçın başındaki yüksek baskı düşüş getirecekti. Bizim kalitemizdeki takımın biraz daha oyunu kontrol etme becerisini sahaya yansıtması gerekiyordu" yanıtını verdi.

Fenerbahçe takım kaptanı Alex De Souza, ilk 20 dakika iyi oynadıklarını kaydederek, "İlk 20 dakika maç bizimdi, daha sonraki 70 dakikada maç Galatasaray'ındı. Son 70 dakika içinde Galatasaray saha içinde daha iyi pozisyon aldı. Beraberlik haklı bir sonuç" dedi. Saha içinde rakibe oranla doğru şeyleri daha az yapan bir takım olduklarını kaydeden Brezilyalı futbolcu, şöyle devam etti:

"Maçın belli dönemlerinde rakibimiz pozisyon ve topu ayağında tutma üstünlüğünü elinde tuttu. İkinci yarıda bizim karakterimizde olmayan bir şekilde uzun topla oynamaya başladık. Öyle bir ikinci yarı yaşadık ki rakip sürekli üzerimize geldi. Maçın son 70 dakikasında Galatasaray bizden daha doğru işler yaptı. Mazeretlerin arkasına sığınmadan, bir an önce sıkıntılarımızı tespit edip, üzerine gitmemiz lazım."

Kaptan Alex, 9 puanlık farkın Galatasaray için iyi bir avantaj olduğunu dile getirerek, "9 puan iyi bir avantaj. Rakibimin yerinde olmak isterdim" dedi. Puan farkını kalan maçlarda azaltmalarının gerektiğini vurgulayan Alex, "Maçlarımızı alıp, Galatasaray'ın puan kaybetmesini beklememiz gerekiyor. Bugün Galatasaray oynadı, biz topu ayağımıza aldığımızda oynamaya başladık. Fazla aceleci olduğumuz için topları cömertçe harcadık. Galatasaray ise topu aldığı zaman sabırlı bir şekilde kullandı" diye konuştu. Alex, şu an play-off'u düşünmek için henüz erken olduğunu belirterek, "Maç maç düşünmeliyiz. Bundan sonra puan kaybına tahammülümüz yok" ifadesini kullandı.

Sarı-lacivertli futbolcu Reto Ziegler, ilk yarıda maçı ellerine aldıklarını, ancak ikinci yarıda skoru koruyamadıklarını kaydetti. "İlk yarıda çok iyi bir takım olduğumuzu gösterdik" diyen Ziegler, "Maçı elimize de aldık. Mümkün olduğu kadar bunu götürmeye çalıştık. Düelloyu kazanmak için elimizden geleni yaptık, ama ikinci yarıdaki hatalarımız bize pahalıya patladı" ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine maçta geri çekildiklerini kabul eden Ziegler, "Sonucu koruyabilirdik, ama biraz geri çekildiğimiz doğru. Düş kırıklığı yaşadık" şeklinde konuştu.

GALATASARAY CEPHESİ

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, aldıkları sonucun kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, "2-0 geriye düştük, 2 güzel gol yedik. Sow ve Alex'i tebrik ediyorum. İki golde de top farklı köşelere gitti ve Muslera'nın yapacağı bir şey yoktu. Fenerbahçe takımının ve taraftarının karşısında 2-0'ın altından kalkmak çok önemli. Ancak 25 dakikanın ardından Galatasaray sahada her şeyiyle vardı. Ürkekliği ve gollerin şokunu üstünden atmış, gol pozisyonları bulan bir takım vardı. Maçın devre arasına 2-1 girmemiz iyi oldu. Belki 2-2 de girebilirdik, bunun için pozisyonlarımız vardı" şeklinde konuştu.
Maçın ikinci yarısında ise tamamen tek taraflı bir oyun olduğunu dile getiren Terim, "Biz 2. golü geç bulduk ve 3.'yü de bulabilirdik. Bazen futbolun adaleti, pozisyon yemeden kaybetmeye razı gelmiyor. Bugün onlardan bir tanesiydi'' ifadelerini kullandı.

Maçın ilk dakikalarında 2 gol birden yemelerinin takımda yarattığı olumsuz etkiye değinen Fatih Terim, "Bazen beklemediğiniz anda gol yediğinizde, bu sizde şok yaratıyor. Uzun süre yenemediğiniz bir takıma karşı oynadığınız düşünülürse, bu bir şok yaratabilir. Güzel goller oldu ve oradan toparlayabilmek de bizim için çok önemli" diye konuştu. Terim, maçın ilk bölümünde baskı yapamadıklarının altını çizerken, "Alex'i, Sow'u boş bırakırsanız, o işleri yaparlar. Bazen tedbir alsanız da mani olmazsınız. Birçok oyuncumuz ilk kez oynadı bu sahada. Etkilenmiş olabilirler. Sonuçta karşımızdaki rakip de Fenerbahçe, onlar atmış da olabilir. Buradan geri gelmek önemli. Futbolun adaleti, pozisyon yemeyen Galatasaray'ın buradan mağlup ayrılmasını istemedi. Sonuç belki iki tarafı da tatmin etmedi ama özellikle oyun bizi çok tatmin etti" dedi.

Ligde normal sezonun tamamlanmasına 3 hafta kaldığını ve 9 puan farkla lider olduklarını aktaran tecrübeli teknik adam, geçmiş sezonlardakine benzer bir lig oynanması halinde bugün şampiyonluğu kutluyor olacaklarını vurgularken, "Şimdi bitime 3 hafta kala 9 puan sahibi bir takımımız var. Normal bir sezon olsa şampiyonluğu kutluyor olacaktık. Fakat 3 maç sonra yeni bir etaba gideceğiz. İnşallah orayı da başarıyla bitiririz. Normal bir sezon olsa, burada şampiyonluğu kutluyor olacaktık. 1 ay öncesine kadar normal sezonu lider bitiren ekibin Şampiyonlar Ligi elemelerine katılmayı garantilediği söyleniyordu, onu da değiştirdiler. Yine değişiklik yapabilirler. Biz play-off'ta gayet ciddi olacağız. Ayakları yere basan ve yapması gereken çok şey olan bir Galatasaray olduğumuzun bilincinde devam edeceğiz. Önümüzde 3 maç daha var" diye konuştu.

Galatasaray'ın temel hedefinin, oynadığı her maçta kazanmak için mücadele etmek olduğunu aktaran Fatih Terim, şöyle devam etti:

"Onu aşılamaya çalışıyoruz. Bu alışkanlığı geri getirmeye çalışıyoruz. Her tarafta iyi oynamak lazım. Avrupa kupalarına kalırsak, orada da oynamak gerekecek ilerlemek için. Oynamayan, organize olmayan, iyi işler yapamayan sahada ilerleyemez. Bizim tek silahımız bu olacak. Sadece kaybetmediğimiz için beraberlik iyi sonuç. Bu maçın ikinci yarısındaki futbolun sorucu beraberlik olmamalıydı. İkinci golü biraz daha erken bulsak, sonuç farklı olabilirdi. Beraberlik, 2-0'dan geldiğimiz ve böyle bir oyun ortaya koyduğumuz için önemli."

Maçta kendilerine atılan yabancı maddeler ve yaralanmalarıyla ilgili yöneltilen bir soru üzerine Terim, ortamı germek isteyenler olduğuna dikkati çekerek, "Hepimizin biraz daha itidalli olması lazım. Şu anda sıcağı sıcağına bir şeyler söylesek yanlış olabilir. Sanıyorum hep beraber şu işlerin içinden çıkabiliriz. Futbolun bireyleri kol kola girersek, çözebiliriz. Ortamı gerenler var. Hem Galatasaray hem de Fenerbahçe 3'er deklarasyon yayınladı hafta içi, yalanlamalar için. Ben takımımın oyuncuları dahil herkese konuşmamalarını tembih ettim. Sonra taşı sopayı başkaları yiyor ve onlar kenara çekilip gülüyorlar. Bizim canımız acıyabilir ama futbolun canı acımasın" yorumunu yaptı. Maçın ikinci yarısında bir top kaybı yapmasının ardından bazı takım arkadaşlarının tepkisini çeken ve bir süre sonra da oyundan alınan Emre Çolak'a destek veren Terim, bu tip oyuncuların korunması gerektiğini belirtti.

Maç içinde oyuncular arası diyalogların normal olduğunu ancak kimsenin bunu uzatma hakkı bulunmadığını vurgulayan Terim, "Emre Çolak'a kimse tepki gösteremez. Konuyu da uzatamaz. Oyundan onun için almadım zaten. Sadece sağ kanatta daha çabuk bir oyuncu oynatmak istedim ve Aydın'ı sahaya sürdüm. Emre Çolak çok genç bir oyuncu. Korunması ve kollanması lazım. Tersinin yapılmasına kim olursa olsun müsaade etmem" ifadelerini kullandı.

Fatih Terim, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi rakip sahada uzun süredir yenemiyor olmasıyla ilgili olarak, "Kim ne kadar yenmiş bunları bırakalım. İki takım biz öldükten sonra da oynamaya devam edecek. Önemli olan bu güzel platformda heyecanı yaşatmaktır" derken, kendilerini Florya'dan uğurlayan taraftarlarına da teşekkür ederek, "Öyle güzel bir seyirci bizi yolcu etti ki, sanki şampiyonduk. Bugün hepimizin gözünü yaşarttı. Bunu ancak Avrupa şampiyonu olduktan sonra görmüştüm. 4 yıl üst üste şampiyonluklarda bile bu kadar olmamıştı" açıklamasında bulundu.

Galatasaraylı golcü oyuncu Necati Ateş, sahada çok güzel bir maç oynandığını belirterek, "Maça neredeyse 2-0 geride başladık. Sonra 2-2'ye getirdik. Son dakikada kazanabilirdik. Çok pozisyon yakaladık. Bir puan kötünün iyisi ama sevinemiyoruz. 3 puan alabilirdik, bunu da hak etmiştik. Ama aradaki puan farkını da koruduğumuz için memnunuz" ifadelerini kullandı. Daha ne olduğunu anlamadan 2-0 geriye düştüklerini kaydeden Necati, "Golleri yeyince motivasyonumuz biraz düştü ama son yarım saatte muhteşem oynadık. 2-2'den sonra da pozisyonlar bulduk. Her şeye rağmen puan farkını korumak da bizim için önemliydi" diye konuştu.

Necati, Galatasaray-Fenerbahçe maçlarının ne kadar büyük bir derbi olduğunu, bugün bir kez daha gördüklerini kaydederek, "İnanılmaz bir taraftar desteği ile Florya'dan buraya geldik. Burada da atmosfer güzeldi. Bir puan kötünün iyisi. Son dakikada top bir milim aşağı düşse maçı 3-2 kazanacaktık. Son dakika pozisyona çok üzülüyoruz" dedi. Edilen küfürlerin kendilerini motive mi ettiğinin sorulması üzerine Necati, "Motive mi ediyor, üzüyor mu bilmiyoruz ama Türkiye'nin hiçbir yerinde hiçbir takımın oyuncusu küfür yemeyi hak etmiyor. Hasan hocanın kafası açıldı, Fatih Terim'in yüzüne yabancı madde geldi. Bu her yerde oluyor, bunları azaltmamız lazım" açıklamasında bulundu.

Galatasaray'ın Çek savunma oyuncusu Tomas Ujfalusi, derbinin bekledikleri şekilde geçtiğini belirterek, "Rakibin 3 puana ihtiyacı vardı. Taraftar desteğiyle maça iyi başladılar ve güzel 2 gol attılar. Bu gollerde yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Sonra sahada maçı domine eden ve daha çok pozisyona giren Galatasaray vardı" diye konuştu.

Çek futbolcu, maçın son bölümünde girdikleri gol pozisyonlarını değerlendiremediklerini ifade ederek, "Maçın geneline baktığımız zaman daha fazla pozisyonlara giren Galatasaray olduğu için, buradan 3 puanla ayrılabilirdik. Sonuçta deplasmanda önemli bir rakibe karşı oynuyorsunuz. 9 puan farkı koruduk, bu da önemli. Mutluyuz ama dürüst olmak gerekirse girdiğimiz pozisyonları değerlendirebilseydik hak ettiğimiz 3 puanı alabilirdik" dedi.