Avrupa'da firmalar kepenk indirmemek, bankalar ise batmamak için uğraşırken, Türk şirketleri adeta gövde gösterisi yapıyor. Birçok Avrupalı dev krizle sarsılan bilançolarını düzeltmek için çalışanlarıyla yollarını ayırıp harcamalarından tasarruf ediyor. Avrupalı devlerin en fazla kesintiye gittikleri kalem ise sponsorluklar. Türkler ise spor, müzik ve eğlenceye yönelik sponsorluklarını gözden geçiren Avrupalı şirketlere inat adeta kendileriyle yarışıyorlar. Pek çok şirket Avrupa'daki dev organizasyonlara adını yazdırıyor. Türk şirketleri arasında bu konuda ilginç bir rekabet de yaşanıyor. Almanya, Litvanya, Rusya ve İtalya'da basketbol liglerine sponsor olan Beko, son olarak da tarihin en eski kupasına adını yazdırmak için kolları sıvadı. Avrupa'daki en güçlü pazarı İngiltere'de birçok futbol takımına sponsor olan şirket, dünyanın en fazla takip edilen kupası FA Cup'ı izlettirmeye hazırlanıyor.

141 yıldır sürüyor
Şirket, 1871'den bu yana düzenlenen ve son olarak Chelsea'nin sahibi olduğu FA Cup'ın sponsoru oldu. 500 milyon kişiyi ekran başına kilitleyen organizasyonun 2013-2014 sezonuna Beko'nun sponsor olacağını söyleyen FA Küresel İş Geliştirme Başkanı Sean McAuliffe, "Beko'yu takımda görmekten çok mutluyuz" dedi. McAuliffe, "Sporda Beko'nun mükemmel sponsorluğu var. Popüler ürün gamıyla taraftar ve ailelerine her yerde ulaşıyorlar" diye konuştu.

Hangi şirketler var?

Avrupa'daki sponsorluk yarışında en dikkat çeken şirket Türk Hava Yolları (THY). Dünyanın en değerli spor organizasyonlarının başında gelen Euroleague Basketball'da 6 ana sponsorluğun ikisini Türk şirketleri yapıyor. THY hem ligin ana sponsorları arasında yer alıyor hem de isim hakkını elinde bulunduruyor. THY dışında ligin ana sponsorlarından biri de Efes Pilsen. THY'nin Barcelona'dan Manchester United'a Yunan takımı Maroussi'den Gloria Giants Düsseldorf'a kadar birçok sponsorluğu var. Bu furyaya son olarak katılan Ramsey Liverpool'un takım elbiselerini dikiyor. Takım, "You'll Never Walk Alone - Asla yalnız yürümeyeceksin" marşı ile futbol dünyasında bir fenomen olarak görülüyor.

Uluslararası sponsorluklar
Beko lig sponsorluklarının yanı sıra uluslararası müsabakalara da destek veriyor. 2009'da Çin'deki FIBA Asya Basketbol Şampiyonası ve Polonya'da düzenlenen FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın ana sponsoru olan şirket, Türkiye'deki 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın da presenting sponsorluğunu yapmıştı. Beko, 2011 Avrupa Şampiyonası'nın presenting sponsorluğunu da üstlenmişti.