Kulüpler Birliği bugünkü kritik toplantıda başta TFF Disiplin Talimatı’nın 58. maddesi olmak üzere Türk futbolunda son dönemde ortaya çıkan gelişmeleri masaya yatıracak.Yıldırım Demirören başkanlığında saat 13.30’da başlayan toplantının en önemli gündem maddesi, Futbol Federasyonu’nun, şike ve teşvik primine teşebbüse de küme düşme cezası verilmesini öngören 58. maddesinin değiştirilmesinin karara bağlanması için yaptığı genel kurul kararı olacak.
Toplantıda kulüp başkanları, 58. maddeyle ilgili görüşlerini net bir şekilde dile getirecek. Kulüpler Birliği, hararetli geçmesi beklenen toplantı sonunda alınan kararları kamuoyu ile paylaşacak. Kulüpler Birliği Vakfı’nda kritik zirve öncesi 58. madde konusunda önemli görüş ayrılıkları bulunuyor. Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor ve Orduspor kulüpleri, 58. maddede değişiklik yapılmasına karşı çıkıyor.
Başkan Ünal Aysal’ın İsviçre’de bulunması nedeniyle Galatasaray’ı toplantıda Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk temsil ediyor. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ise toplantıya bizzat katılarak, 58. maddeyle ilgili görüşlerini dile getirecek. Adnan Öztürk toplantıda Galatasaray Kulübü’nün bütün taleplerini içeren bir deklerasyon okuyacak. Öztürk, Kulüpler Birliği Vakfı’nın, futbolun geleceğini korumak için bir manifesto hazırlayarak, kamuoyuyla paylaşmasını da talep edecek. Fenerbahçe’yi toplantıda Asbaşkan Ali Koç ile Cihan Kamer temsil ediyor... Sivasspor'u temsilen Erdal Sarılar bulunurken, Ağabeyi vefat eden Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Kahramanlı toplantıya katılamadı.

ANKARAGÜCÜ BAŞKANI TOPLANTIYI TERK ETTİ
Kulüpler Birliği toplantısı devam ederken Ankaragücü Başkanı Sami Altınyuva, toplantıyı terk etti.
Toplantıdan ani bir kararla ayrılan Ankaragücü Kulübü Başkanı Sami Altınyuva şunları söyledi:  "Toplantıda gündem belliydi. Bütün kulüp başkanları kendi görüşlerini bildirdi. Ben de kulübüm Ankaragücü olarak, görüşlerimi bildirdim. Toplantıda alınacak karalara saygılıyız. Ankaragücü olarak, 58. maddede değişiklik yapılmasına karşı çıkıyoruz. Bu maddenin değiştirilmemesinden yanayım. Eğer biri şike yapıyor ve bu belgeleniyorsa, cezaların verilmesi tarafındayım. Bu toplantıya bilerek geç geldim ve bilerek erken ayrılıyorum. Bize verilen sözler vardı, Ankaragücü'ne verilen sözler vardı. Daha önceden Kulüpler Birliği'nde Ankaragücü'nün tarihinin en büyük sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söylemiştim. Kulübün 100 milyon yakın borcu var dedim. Bu konuyla ilgili neler yapabilirsiniz dediğimde hepsi bana destek sözü vermişti. Futbolcularımın parasını ödeyemediğimiz zamanlarda bizden habersiz futbolcularımla görüşülmüş ve anlaşılmış. Elimde futbolcu kalmaz hale geldik. Özellikle başta Eskişehirspor, Gençlerbirliği ve Fenerbahçe kulüpleri sözlerini tutmadılar ve bizden habersiz futbolcularımla konuşup anlaşmışlar. Tepki olarak geç geldim, erken gidiyorum. Sözünü tutan kulüpler için sözüm meclisten dışarı. Ancak bizim bu durumumuzdan faydalanan bu kulüplere tepki olarak, aynı masada oturmayacağımı ve aynı yolda dahi yürümeyeceğimi söyledim."

KULÜPLER BİRLİĞİNDEN AYRILACAKLAR MI?
Başkan Altınyuva ayrıca, "Kulüpler Birliği'nden ayrılacak mısınız? şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi; "Bu akşam Yönetim Kurulu toplantısı yapacağım. İkinci bir karar alana kadar bundan sonraki toplantılara katılmayacağız."

Kulüpler Birliği toplantısı sona erdi:

Toplantının ardından Birlik Başkanı Yıldırım Demirören açıklama yaptı:

İşte Demirören'in açıklamaları;

"Öncelikle TFF’nin aldığı Genel Kurul Kararı’nda bizim tavsiyemiz alınmadı. TFF bu kaosta sorunları tartışmak için bizi Genel Kurul’a davet etti. Kulüpler Birliği Türk futbolunun durumundan endişe duyuyor. Vakıf, gelinen noktadaki sorumlulukları kabul eder, futbolun hak ettiği yere gelmesi için çalışır. TFF’nin temel görevinin futbolumuzun yönetilmesi kadar olduğunu bilir ve destekler. Her türlü projeler hazırlar ve destekler. Şike teşvik gibi olaylara sonuna kadar karşıyız. Global bir güç Türk futboludur. Hedef uluslararası başarıdır.

SORUMLULUK TFF'DE
TFF Yönetim Kurulu’nun 58. maddede değişimi kabul etsek de bu değişiklik de sorumluluk TFF’dedir. Bizim talebimiz olmadan Genel Kurul’a katılınmaması talebine rağmen bu Genel Kurul'a birlik olarak katılacağız.  Türk futbolunun selameti için bu sürecin sonuna gelinmesi esastır. Talimatlar doğrultusunda kişi ve sorumluların ifadelerin alınması en uygunudur. Ankaragücü Başkanı'nın toplantıyı terk etmesi kendi kararıdır. Onun dışında herkes burada. Kimsenin beklemediği bu kaosu çözmek için elimizden geleni yapacağız. Hata yapan cezasını çekecektir."
Evrensel hukuk kuralları gereği yargılamanın sonucunun beklenmesi, TFF'nin de bir an önce savunmaları alması gerekmektedir. Federasyon, kararını tereddütsüz bir şekilde vermelidir.

Ankaragücü Başkanı'nın toplantıyı terk etmesi kendi kararıdır. Onun dışında herkes burada. Kimsenin beklemediği bu kaosu çözmek için elimizden geleni yapacağız. Hata yapan cezasını çekecektir.

Bugüne kadar herhangi bir savunma hakkı kullandırılmadan, kişi ve kurumlara ceza verilmesi evrensel hukukla bağdaşmamaktadır. Evrensel hukuk kuralları gereği yargılamanın sonucunun beklenmesi, TFF'nin de bir an önce savunmaları alması gerekmektedir. Federasyon, kararını tereddütsüz bir şekilde vermelidir."


ORDUSPOR BAŞKANI NEDİM TÜRKMEN'DEN AÇIKLAMA

Orduspor Başkanı Nedim Türkmen, toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, "Evet, madde içinde değişmesi gereken durumlar var ancak asla şike yapanın küme düşmesi kalkmayacak." dedi.
Madde içinde adaletsizlikler olduğunu söyleyen Türkmen, "Teşvik primi vermeye teşebbüs edenin cezası da küme düşme, şike yapanın cezası da küme düşme olamaz. Cezalar suçla orantılı olmalı. Bu gibi değişiklikler yapılacak ama dediğim gibi asla şike yapan küme düşmesin gibi bir anlayış söz konusu değil" şeklinde konuştu.

ŞENER: ŞİKE YAPAN DÜŞECEK

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Kulüpler Birliği Toplantısının çıkışında çok kısa bir açıklama yaptı. Şener, etrafını saran basın mensuplarına, 'Şike yapan düşecek' dedikten sonra aracına binerek binadan uzaklaştı. Şener ve Şakar'ın telefonları ise sürekli meşgul çalıyor.