Dudaklar, burun gibi yüzün tam ortasında bulunması nedeniyle estetik görünüm açısından çok dikkati çeken yapılardır. Bu nedenle eski yıllardan beri diri ve dolgun dudaklar güzelliğin, çekiciliğin ve gençliğin göstergesi olarak kabul edilmiştir. Dudak estetiği dudakların daha güzel görünmesi için yapılan estetik girişimlerdir.

Yaşlanma ile birlikte dudaklarda değişiklikler olmaktadır. Üst dudak uzamakta ve sarkmakta, kırmızı alan incelmekte, ağız köşeleri düşmekte, dikey yönde kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Dudakta pembe kısımların ince olması bazen genetik olarak doğuştan ortaya çıkabilmektedir.
Dudak estetiği dudakları genetik olarak ince olanlar, dudakları zamanla yaşlanmaya bağlı doku kaybı sonucu incelenler, dudakları normal görünümde olup da daha kalın ve dolgun dudaklarla daha genç, daha güzel ve daha çekici olmak isteyenlere uygulanmaktadır

Bunun dışında birde dudakta normalden fazla kalınlık olması durumunda da inceltme ya da küçültme şeklinde dudak estetiği yapılabilir. Bazen dudak derisinde sarkma ve fazlalık bulunan hastalarımıza dudak estetiği yapılmaktadır.

Özellikle yüz güzelliği kavramında dudak önemli bir yere sahiptir. Güzel dudaklar yüz görüntüsünün daha güzel ve çekici olmasını sağlar. Dudakların görünümünde çene yapısı, burun ve dişler önemli yer tutar. . Dudakların yerleşimi, dudağın boyu, genişliği, alt ve üst dudak kalınlıkları, gülme durumunda dişlerin ne kadar görüldüğü önemli kriterlerdir.  Alt dudak üst dudaktan hafifçe dolgun olmalıdır. Dişler kapalı iken dudaklar arasındaki açıklık 3 mm’yi geçmemelidir.

Dudak büyütme

Dudak bölgesi estetiğinde en sık yaptığımız operasyon dudak büyütme ya da dudak kalınlaştırma işlemidir. Estetik amaçlı olarak dudak büyütme işlemi uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Dudak kalınlaştırmada kalıcı ve geçici yöntemler olarak iki grup yöntem vardır vardır. Geçici yöntemler dolgu maddeleri ve kısmen yağ enjeksiyonlarıdır…Kalıcı olarak yapılan dudak estetiği girişimleri arasında ise, dermofat yağ-deri greftleri, ve bir takım suni maddelerle yapılan dolgular sayılabilir.

Dudak dolguları, dudak kalınlaştırmada en sık talep edilen uygulamalardan birisidir. Dudak dolgularında hyaluroniik asit içeren dolgu maddeleri en sık kullanılanlardır. Dudak dolguları, dudak kırmızı alanının ve dudak çizgisi bölgesini  büyütmek ve bunun sonucunda dudağın daha dolgun görülmesini sağlamaktır. Hazır dudak dolgularının etkisi geçici olduğu için, hastaya geçici olarak sonucu göstermesi açısından avantajlıdır ancak tekrar edilmesi gereken bir uygulamadır.

Benimde hastalarıma en çok önerdiğim ve yaptığım  bir diğer dudak büyütme yöntemi de dudağa, yağ dokusu yerine  deri-yağ dokusu doldurulmasıdır. “Dermo-fat graft “olarak bilenen yöntem  kalıcı olması açısında da ideal olan bir tekniktir. Bu teknikte  hastanın cildinin derin katmanı olan dermis ve alttaki yağ tabakası hastaya gerekli olduğu kadar alınarak dudağa  görülmez bir kesi aracılığıyla yerleştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Dolgu olarak kullanılacak deri ve yağ dokusu vücudun değişik yerlerinden alınabilmektedir. En fazla tercih ettiğim bölge kasık bölgesidir ve sezaryen izleri bu amaçla en sık kullandığım alandır. Doku alma işlemi sırasında eğer hastanın sezaryen izleri ile ilgili bir şikayeti de varsa aynı seansta iz düzeltme işlemi de yapılabilmektedir.  Lokal anestezi ile yapılan, pratik bir operasyondur. Operasyon sonunda dudaklar hacim kazanır ve dolgun görünüme kavuşur. Bu ameliyatın dudakta görülen bir izi söz konusu değildir

Yine ayrıca yağ enjeksiyonları, kas grefti veya fasya grefti yerleştirilmesi gibi yöntemler dudak kalınlaştırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Dudak kalınlaştırmada silikon enjeksiyonu tercih edilen bir yöntem değildir. .  Geçmiş yıllarda dudak kalınlaştırmada silikon kullanılmıştır, ancak günümüzde silikon dudak kalınlaştırma için kullanılmamaktadır.    Silikona bağlı geç dönemde komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Amerika Birleşik devletlerinde silikon enjeksiyonu yasaklanmıştır.

Dudak kalınlaştırmada dolgu maddesi olarak vücudun diğer yerlerinden alınan yağ kullanılabilmektedir, ancak bu yağ dokusu 3- 4 ay içerisinde büyük oranda hacmini kaybetmekte yani vücut tarafından eritilmektedir. İyi bir sonuç alınabilmesi için gerekenden çok fazla yağ enjekte edilmelidir. Bu da çok istenen bir durum değildir çünkü 4-5 ay kişi çok büyük ve anormal bir dudakla dolaşmak zorunda kalacaktır.