Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), Galatasaray Kadın Basketbol Takımına verilen hükmen mağlubiyet kararının detaylarını açıkladı.
TBF, Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde Galatasaray’ın 76-72 kazandığı Fenerbahçe maçına mevzuata aykırı takım kadrosu ile çıktığı gerekçesiyle, sarı-kırmızılı takımı hükmen mağlup saymıştı. Bu karar üzerine sarı-kırmızılı kulüp de sert bir açıklama yayımlamıştı. TBF ise bugün yaptığı yazılı açıklama ile alınan kararın detaylarını bildirdi. TBF tarafından yapılan 11 maddelik açıklama şu şekilde:
"28 Kasım 2015 tarihinde oynanan Galatasaray-Fenerbahçe (KBSL) müsabakasında Fenerbahçe kulübü tarafından yapılan itirazın incelenmesi sonucunda, Galatasaray takımının sahada mevzuata aykırı takım kadrosu ile yer aldığı için alınan hükmen mağlubiyet kararına ilişkin yapılan açıklamaların tek taraflı ve kamuoyunun eksik olarak bilgilenmesine neden olacağı inancıyla aşağıdaki bilgilerin paylaşılmasına gerek görülmüştür.
1. Verilen hükmen mağlubiyet kararının ana unsuru olan sporcu Lynetta Janae Kizer doğum itibariyle kazanmış olduğu ABD vatandaşı kimliği ile 2014-2015 sezonunda Hatay Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü adına tescil olmuştur.
2. Sezonun tamamlanması sonrasında WNBA maçlarında yer almak üzere Amerika’ya transfer olarak ülkemizden ayrılmıştır.
3. Bu sezonun başında Bosna Hersek Basketbol Federasyonunun tercihiyle kendi ulusal takımlarında yer vermek hedefiyle sporcu doğumdan sonra uyruk değiştirmek suretiyle anılan ülkenin vatandaşlığını da elde etmiştir.
4. FIBA’ya yapılan başvuru öncesi sporcunun KBSL müsabakalarında yer alabilmesi Federasyonumuza teslim edilen belgelerle Lynetta Janae Kizer 14 Kasım 2015 tarihinde Bosna Hersek kimliği ile tescil edilmiş ve Avrupa Kıtası Uyruklu Sporcu olduğunu gösteren lisansı bilgisi dahilinde Galatasaray Spor Kulübü yetkili basketbol yöneticisine elden teslim edilmiştir.
5. Galatasaray Spor Kulübü sporcuyu, bu bilgiye haiz olarak Bosna Hersek vatandaşı kimliği ile tescil edilmiş lisansıyla 15 Kasım 2015 tarihinde Kayseri’de AGÜ-Galatasaray müsabakasında oynatmıştır.
6. Yeni vatandaşlık kazanımıyla sporcu Galatasaray Kulübü tarafından transfer edilmiş ve Bosna Hersek kimliği ile Avrupa Kupaları için lisans çıkarılmak üzere gerekli belgeleri tanzim etmiş ve 23 Kasım 2015 tarihinde Federasyonumuza başvurarak onayları almış ve evrakları FIBA’ya göndermiştir.
7. Sporcunun daha önce Amerikan Basketbol Milli takımlarında yer almış olması gerekçesiyle 23 Kasım 2015 tarihinde FIBA’ya Avrupa kıtası ülke vatandaşı olarak yapmış olduğu lisans başvurusu kabul edilmemiş ve sporcunun sadece Avrupa Kıtası dışı (ABD Kimliği ve ABD Vatandaşı olarak çıkarılan) sporcu olarak lisans alabileceği FIBA tarafından kulübe bildirilmiştir.
8. Tüm yazışmalar kulüp ve FIBA arasında yapılmış olup sporcunun Bosna Hersek vatandaşı olarak oynayamayacağın kulübe bildirimi üzerine yine aynı Galatasaray basketbol yöneticisi vasıtasıyla sporcunun Amerikan kimliği ile yeniden gerekli belgeleri tanzim ederek sporcunun lisansının bu defa ABD uyruklu olarak değişimi istemiyle ve ikinci lisansı olduğu bilinci ile FIBA’ya ve Federasyonumuza başvurulmuştur.
9. Ulusal mevzuatımız gereği birden fazla vatandaşlık hakkına sahip sporcular sözleşme imzalarken hangi ülke vatandaşlık haklarından yararlanmak istediklerini Federasyonumuza noter kanalıyla bildirmek zorundadırlar. Böyle bir bildirim yapılmadığı taktirde kulübün başvurusu esas alınmaktadır.
10. Noter kanalıyla sporcu tarafından yapılmış bir bildirim yapılmadığı için sporcunun ilk tescil işlemi kulüp tarafından FIBA nezdindeki başvuru evrakları dahilinde ve lisans işlemlerini takip eden Galatasaray Spor Kulübü yetkili basketbol yöneticisinin de bilgisi dahilinde Bosna Hersek vatandaşı olarak yapılmış ve kulübe bu yönün açıkça yer aldığı lisansı teslim edilmiştir. Gerek teslim gerekse sonraki aşamalarda kulüpten bu konuda bir itiraz gelmemiş, hatta kulübün yetkili yöneticisi bizzat TBF ye gelerek değiştirme işlemini yapmış ve 2. lisansı bu bilinçle elden teslim almıştır. TBF çalışanı da bu evrakı tutanaklara geçirmeden değiştirerek yenisini teslim etmiştir. Bu konuda TBF nezdinde idari soruşturma açılmış olup, titizlikle yürütülmektedir.
11. Birden fazla vatandaşlık hakkına sahip sporcuların ilk tescil edildiği uyruğunun bir kez daha değiştirilemeyeceği diğer bir değişle aynı sezonda ikinci lisans kullanılamayacağı kulüplerimizce de bilinmesi gereken bir mevzuat hükmüdür. Yapılan itiraz bu yönden değerlendirilerek hüküm tesis edilmiştir."
(İHA)