DÜZCE (AA) - YAVUZ EMRAH SEVER - Düzce'de yaşayan üç kız kardeş, spor yapmak amacıyla başladıkları halterde, birbirlerine olan destekleri sayesinde elde ettikleri derecelerle genç kızlara örnek oluyor.

Üniversite, lise ve ilköğretimde okuyan üç kardeş, okuldan arta kalan zamanlarında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün salonlarında antrenman yapıyor.

Kız kardeşlerden en büyüğü milli halterci ve Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Tuğçe İlhan, geçen yıl Konya'da düzenlenen Gençler Türkiye Kulüpler Şampiyonasında 2., Nevşehir'de düzenlenen Okullararası Türkiye Şampiyonasında 3., Isparta'da düzenlenen 23 Yaş Altı Gençler Türkiye Şampiyonası Genç Bayanlarda ikinci ve 2014'te Rize'de düzenlenen Yıldızlar Kulüpler Türkiye Şampiyonasında birinciliği elde etti.

Tuğçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halter serüveninin lise ikinci sınıfta voleybol takımda oynarken antrenörünün kendisini keşfetmesiyle başladığını söyledi.

Antrenörünün halter yapması teklifini kabul ederek gittiği salonda, bu branşın erkekler için olduğunu düşündüğünü anlatan Tuğçe, "Başlangıçta tuhaf karşıladım. Burada bu sporu yapan iki kızdık. Şu an 7-8 kız arkadaş olduk. Sporda bayan erkek ayrımı yok. Halter bir erkek sporu değil. Biz bu sporu, başarılı olarak bizim gibi bayanları teşvik amacıyla da yapıyoruz. Türkiye ve Avrupa çapında bayan olimpiyat şampiyonu da var. Buralara kadar gelebileceğime inanmıyordum. Başlangıçta spor yapma amacı taşıyordum. Süreklilik sağlayarak buralara geldim." diye konuştu.


- "Babamdan habersiz gittiğimiz günler olmuştu"


Kız kardeşlerinin ise kendisini izlemeye geldiğinde etkilendikleri için haltere başladığını aktaran Tuğçe, "Salonda iki kardeşimle burada bu sporla ilgilenen herkese ablalık ediyorum. Öz kardeşlerimle ise arada sırada tartışmalar yaşıyor olsak da sonuçta kardeşiz. Küçük kardeşim Tülay'la tartışmamız olmuyor ama Buse kardeşimle zaman zaman tartışmalarımız rekabete bile dönüşebiliyor." dedi.

Ortanca kardeş milli sporcu 15 yaşındaki Buse İlhan ise aralık ayında Bursa'da düzenlenen Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda 1., Rize'de düzenlenen 15 Yaş Altı Ferdi Türkiye Şampiyonası'nda 1., bu yılın Eylül ayından Polonya'da düzenlenen 15 Yaş Altı ve 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonaları'nda 3., geçen yılın şubat ayından Trabzon'da düzenlenen 15 Yaş Altı ve Yıldızlar Türkiye Şampiyonası'nda 1., Nevşehir'de düzenlenen Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda 1., Konya'da düzenlenen Uluslararası Rumi Çocuk Oyunları'nda 2., Bursa'da düzenlenen Yıldızlar Kulüpler Türkiye Şampiyonasında ise birinci oldu.

Buse, ablasını merak ederek üç yıl önce gittiği salonda yaptığı başarılı denemelerle bu sporu yapmaya karar verdiğini belirtti.

Çalışmalarını aksatmadan sürdürerek Avrupa'da ve Türkiye'de katıldığı müsabakalarda madalya ve çeşitli dereceler elde ettiğini kaydeden İlhan, şunları söyledi:

"Başlangıçta babamız bizi desteklemediği için antrenmanlara gitmemize izin vermemişti. Salonumuz ulaşım açısından bizi zorlayan bir konumdaydı. Ablamla antrenmanlara babamdan habersiz gittiğimiz günler olmuştu. Bir kez evden kaçtığımızı bile hatırlıyorum. Zamanla müsabakalarda başarılı olduğumuzu görünce babam anlayış gösterdi. Önce annem ve babam sonra da akrabalarım destek verdi."

Halterde başarılı olan birçok sporcuyu kendisine örnek alarak, mücadele etmeye başladığını kaydeden milli sporcu, ülkesini en iyi şekilde temsil etmek için çalıştığını dile getirdi.

Ablası ve kardeşiyle aynı branşta spor yapmaktan mutlu olduğunu vurgulayan Buse, "Ben, kardeşimle antrenman yaparken ablam bize destek oluyor. Ben de elimden geldiğince kardeşime destek oluyorum. Arkadaşlarımız ve hocalarımızın desteğiyle de başarılı olmak için çalışıyorum. Biz de üç kız kardeş olarak birbirimize destek olarak yükseliyoruz." şeklinde konuştu.


- "En büyük hedefim büyüyünce olimpiyat şampiyonu olmak"


Geçen yıl iki ablasının antrenmanını izlemek için gittiği salonda antrenörü Aydın'ın yönlendirmesiyle bu spora başladığını, en küçük kardeş 13 yaşındaki Tülay ise bu yıl Minikler Türkiye Şampiyonasının Antalya'da ve Balıkesir'de düzenlenen yarışlarında 2.'lik derecesini elde etti.

Tülay, kendisinde en büyük ablası Tuğçe'nin emeğinin çok olduğunu belirtti.

Şu an 31 kilo olduğunu ve en fazla 34 kilo ağırlık kaldırdığını dile getiren Tülay, "En büyük hedefim büyüyünce olimpiyat şampiyonu olmak. Üç kız kardeş olarak aynı yarışmaya çıkarak, isimlerimizi aynı anda söyletmeyi çok istiyorum." dedi.

Okuldaki arkadaşlarından bazılarının kendisine "bücür" bazılarının da "şampiyon" diye hitap ettiğini söyleyen İlhan, şöyle devam etti:

"Okulda bana 'bücür' diyen arkadaşlarıma beni anlayabilmelerinin ancak spor yapmalarıyla mümkün olabileceğini söylediğimde bana cevap veremediler. Bazıları kaldırdığım ağırlıkları tek parmağıyla kaldırabileceklerini söylüyor. Yaşadıklarımdan sonra antrenörüm dilersem, beni basketbola başlatabileceğini teklif edince, her şeye rağmen halterde devam etmek için kararlı olduğumu söyledim."


- "Hedefimiz, üç kız kardeşi aynı anda kürsüde görebilmek"


Kardeşleri halter sporuna başlatan antrenörleri Yasin Aydın, aynı aileden üç kız kardeşe antrenörlük yapmanın zaman zaman zor olabildiğini söyledi.

Gençlerle ayrı ayrı ilgilenerek onları müsabakalara hazırladığını anlatan Aydın, "Üç kardeş, başarılı olabilmeleri için antrenmanlarını da normal hayatlarında olduğu gibi aile yapısı içerisinde geçiriyor." dedi.

Aydın, kardeşleri aynı kürsüde görebilmeyi hedeflediklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tülay, katıldığı ilk turnuvada ikinci olunca sevincinden neredeyse ağlayacaktı. Tülay, çalıştığı sürece iyi yerlere gelecektir. İlerleyen zamanlarda ablaları gibi Avrupa arenasında boy gösterecektir. Buse, haltere küçük kardeşi Tülay'dan önce başladığından daha avantajlı. Rumi Çocuk Oyunlarında madalya alarak milli sporcu oldu. Buse'nin Avrupa ve dünya turnuvalarında daha büyük sonuçlar elde edeceğine inanıyorum. Kardeşlerin en büyüğü Tuğçe ise yaşına nazaran haltere biraz daha geç başladı. Daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Hedefimiz, üç kız kardeşi katıldıkları büyük bir turnuvada aynı anda kürsüde görebilmek."