Yıllanmış bir holigan, maça girmek için biletleri nasıl edindiklerini, yabancı maddeleri nasıl stada sokup, attıklarını, deplasmanda nasıl kavga ettiklerini ve küfürlü pankartları nasıl hazırladıklarını anlattı.

Türkiye'de futbol sahalarında şiddet hiç eksiz olmuyor.

Sadece küfürlü tezahüratlar değil, sahaya atılan yabancı maddeler de...

Peki bütün nasıl oluyor?

- Sahaya atılan yabancı maddeler, yasaklı pankartlar stadyumlara nasıl sokuluyor?
- Onca polis ve güvenlik kamerasına rağmen saldırganlar neden tespit edilemiyor?

Bu soruları yıllanmış bir holigana yönelttik. Maç bileti elde edilmesinden, saha içine sokulan yabancı maddelere kadar hemen herşeyi anlattı. Gelin bu “şiddet yolculuğuna” birlikte birlikte çıkalım...

1- Bilet elde etme süreci

"Bilet elde etmenin 3 yolu var. Birincisi kulübe yakın kaynaklar, ikincisi satışa çıkan biletler, üçüncüsü de karaborsa. Biletler alındıktan sonra görev bölümü yapılır. Eğer maç içinde bir organizasyon gerçekleştirilecekse görev bölümü yapılır."

2- Küfürlü pankart sokma

BÜYÜK PANKARTLAR: "Pankartlar kontrol edilerek içeri alınır. Ama eğer küfürlü bir pankart açılacaksa, küfrün olduğu bölümün üzerine stiker yapıştırılır. Böylece küfür kamufle edilir, pankart içeri girer. Maç esnasında da stiker sökülür ve küfürlü pankarta ortaya çıkar."

KÜÇÜK PANKARTLAR: "Bir de küfür içeren ama boyutu daha küçük olan pankartlar vardır. Bu pankartları içeri sokmak diğerlerine oranla daha kolaydır. Bir kaç taraftar aynı anda ebatı küçük olan pankartları vücuduna sarar ve stadyumdan içeri sokar. Ve içeride açarlar."

3- Yabancı madde sokma

HAYVAN KEMİĞİ: "Sahaya soktuğumuz en ilginç maddelerden biri hayvan kemiğidir. Kasap dükkanından alınan kemikler streç filme sarılır ve o gün için özel olarak giyilmiş eşofman altının ipine bağlanarak bacakların arasına salınır. Diğer maddeler için de bu uygulanır."

GÜVENLİKTEN GEÇMEK: "Burada asıl zorluk güvenlikten geçmektir. 5-10 kişilik grup halinde turnikelere gelinir ve burada bir karmaşa yaratılır. O karmaşadan faydalanıp, polis atlatılır ve arama yapılmadan içeri, stadyuma girilir. Amaca ulaşılmıştır."

BOZUK PARA SOKMA: "Polis kapıda bozuk ve çakmakları toplar. Buna önlem olarak da sakız kutularını kullanırız. Kutuların içine bozuk paraları üstüne de bir kaç sakız koyarız. Böylece içinde sakız var izlenimi veririz o kutulara. Bu yöntem işe yarar."

İP YÖNTEMİ: "İçeri sokamadığımız yabancı maddeler için ip yöntemi kullanırız. Burada devreye maça giremeyen arkadaşlar girer. Onlar dışarıdan bize mühimmat sağlar. Biz de stadyumun en üstünden uzattığımız iple mühimmatı içeri alırız."

DAVUL İÇİNDE BIÇAK: "Bazı amatör küme maçlarında kullanılan eski bir yöntemdir. Tehlike anında (!) ya da ihtiyaç duyulduğunda davul parçalanır ve içindeki bıçaklar ile diğer maddeler ortaya çıkar. Ama davullar son günlerde aranıyor. Yöntem eskidi diyebilirim."

AY ÇEKİRDEĞİ SİLAHI: "Bazı holiganlar stada ay çekirdeği ile giriyor. Daha sonra ay çekirdeğini bir poşete koyup su ile dolduruyor. Ay çekirdeği ıslanıp suyu çekince ağırlaşıyor. Sıkıştırınca da taş gibi sertleşiyor. Holiganlar sonra bunu sahaya rakip taraftarlara atıyorlar."

4- Yabancı maddeleri atma

BARAJ KURDURMA YÖNTEMİ: "Hem stadyum, hem de polis kameraları sürekli tribünleri tarar. Yabancı maddeyi sahaya atarken kameralara yakalanmak istemiyiz. Bunun için de arkadaşlarımız önümüzde baraj kurar. Biz de baraj arkasına saklanıp hedefi taşa tutarız."

ÇİFT TARAFLI MONT YÖNTEMİ: "Bu yöntem de polis takibinden kurtulmaya yarar. Stadyuma iki tarafı da giyilebilen montla gideriz. Yabancı maddeyi attıktan sonra takipten kurtulmak için hemen montu çıkarır diğer tarafını giyeriz. Böylece kendimizi kamufle ederiz."

5- Deplasmana gitme

"Otobüsün içine kendimizi korumak için kesinlikle kaldırım taşı doldururuz. Otobüs camlarını kırarız çünkü dışarıdan atılan cisim camı kırıp bize zarar verebilir. Köprüde otobüs durdurmak bir ritüeldir. Gerekirse biri otobüsten atlar."

"Eğer bu da işe yaramazsa, otobüsün içinde meşale yakarız göz gözü görmez. Otobüs yine durur. Bunun tek amacı vardı, köprüde durup üçlü çektirmek ve yine otobüse binmek."

6-Deplasman sokakları

"Maçlardan önce internet sitelerinden haberleşme başlar. Kavga edilecek yerler bile belirlenir. Mesela Fulya Yokuşu, Cevahir’in alt yolları, elektrik trafolarının ve doğalgaz kutularının içleri maçtan önce taşlar ve sopalarla doldurulur. Maç günü de kıyamet kopar oralarda."