Kayakçıların helikopterle dağ zirvelerine çıkıp kayak yaptıkları bir spor türü olan heliski, dünyada sayılı bölgelerde yapılabiliyor. Türkiye'de bu sporun yapıldığı tek merkez olan Kaçkar Dağları heliski tutkunlarını ağırlamaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda Ayder Yaylası'nda yapılan bu spor, bu yıl İkizdere Vadisi'nde Ovit Dağı bölümünde yapılıyor.
Bu sezon da Kaçkar Dağları'nda heliski yapmak için gelen kayakçılar, konakladıkları İkizdere Ilıca köyündeki RİDOS Termal Otel'den sabah erken saatlerde helikopterle alınarak, dağların zirvesine bırakılıyor. Zirveden kayarak vadilere inen kayakçılar, buradan tekrar helikopterle alınıp dağların zirvesine bırakılarak, aşağıya iniyor. Kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde helikopterle Ilıca köyündeki otele dönüyor. Sporcular dağlardaki yorugunluklarını oteldeki kaplıcaya girerek atıyor.
Bir hafta süresince heliski yapan kayakçılar, ülkelerine döndükten sonra onların yerini yeni bir grup alıyor. Bu yıl heliski sporu için gelen 20 kişilik ilk grup, Fransız sporculardan oluşuyor.

COĞRAFİK YAPISI VE EĞİTİMİ SON DERECE İYİ

Kaçkar Dağları'nda heliski organizasyonu yapan Güneydoğu Havacılık tur operatörü Metin Beyaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nda 2005 yılından itibaren heliski organizasyonu yapıldığını, ilk kez bir Türk firmanın bu görevi üstlendiğini ve başarı ile yürüttüğünü söyledi.
Bu yıl Kaçkarlar'da Mart ayı sonuna kadar 350 kişiye heliski yaptırmayı planladıklarını ifade eden Beyaz, ''Haftada 20 sporcuya kayak yaptıracağız. Etkinliğe bu yıl Fransa, İsviçre, Avusturya, ABD, Rusya, Kanada ve Avustralyalı kayakseverler katılıyor. Bu yıl ilk kez Türk kayakseverler de organizasyonda yer alacak'' dedi.
Beyaz, Türkiye'nin heliski konusunda Avrupa'nın merkezi olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Türkiye'nin çok önemli avantajları var. Kaçkar Dağları'nın coğrafik yapısı ve eğimi son derece iyi. Kar tabanı son derece verimli. Türkiye'nin Avrupa'ya çok yakın olması dolayısıyla sporcunun gelme kolaylığı bölgenin cazibesini artırıyor. Tercihte önceliğe sahip. Bölge gelecekte Avrupa'nın vazgeçemediği kış turizmi merkezlerinden biri olabilir.''

TÜRK PİLOTLAR UÇUYOR

Helikopter pilotu Zafer Yılmaz, ilk kez bir Türk firmasının bu işi yürüttüğünü belirterek, ''Geçmiş yıllarda yabancı firmalar, yabancı pilotlarla bu işi yapıyorlardı. Türk pilotları olarak biz de bu işi gerçekleştiriyoruz. Bundan son derece memnunuz. Bizi fazlasıyla memnun ediyor. Uçuş olarak hiç bir zorluk yaşamıyoruz'' diye konuştu.
Sporcular ise bölgede kar kalitesinin çok iyi olduğunu ve her sabah heyecanla uçuşu gerçekleştirdikten sonra heliski yaptıklarını, bölgenin Avrupa'ya yakın olmasının da büyük avantaj olduğunu kaydettiler.