TEMA Vakfı itirazlarının dikkate alınmaması üzerine Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nı yargıya taşıdı.


Geçtiğimiz ağustos ayında askı süresi dolan, TEMA Vakfı’nın 36 maddesine itiraz ettiği ve değişiklikler önerdiği 1/100.000 ölçekli Ordu, Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açıldı.
Plan, doğayı korumuyor!
Çevre Düzeni Planı’nın bölgedeki önemli doğa koruma alanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını korumadığı görülmektedir. Plan merkezine yaşam önceliğini ve bunun sürdürülebilirliğini koyması gerekirken, sadece insanı esas alan bir yaklaşımla hazırlanmıştır.
Plan, bölgedeki korunması gereken doğal varlıkları, “doğal kaynak” olarak görmekte, dolayısıyla ticarileştirilmesinin yolunu açmaktadır.
Plan, bölgede yapılmak istenen 500’den fazla HES projesini görmezden geliyor!
Bu projeler suları kaynağından denize kadar tünellere almakta, çevresindeki ekosistemlerle ilişkisini kesmektedir. Ekolojik, sosyal, kültürel boyutlarıyla tam bir felakete dönüşen ve bölgedeki bütün planlamaları etkileyecek olan bu projelerin planda yer almaması düşündürücüdür.
Plan, doğal yağmur ormanlarını odun-kereste deposu olarak görüyor!
Uluslararası önemi olan, adeta bir kıta kadar zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Doğu Karadeniz ormanları korunmaktan uzak, hatta yasal ve yasadışı kesimleri artıracak “orman sanayi” gibi sektörleri öngörmektedir.
Plan, yayla ve meraları korumasız bırakıyor!
Yayla ve meraların korunması, plana eksiksiz ve doğru işlenmesi yerine, “Yaylalar arası entegrasyon” gibi belirsiz kavramlarla ekolojik, ekonomik, sosyal, coğrafik bütünlüğü göz ardı eden, kitlesel bir turizm anlayışını yansıtmaktadır.
Plan kentleşme, tarım, turizm, ulaşım, enerji, madencilik gibi birçok sektörün belirlenmesi ve geliştirilmesinde önemli eksiklikler ve yanlışlıklar içeriyor!
Plan, üstün kamu yararına aykırıdır!
TEMA Vakfı, Çevre Düzeni Planlarını, sürdürülebilir çevre ve yaşam ilkesine uygun, tarım ve mera alanlarını, ormanları, doğal alanları, sulak alanları, kıyıları koruyan hatta kendi mevzuatından da öte bir anlayışla koruyan planlar olmasını arzu etmektedir.
Nevzat ÖZER- TEMA Vakfı Rize Temsilcisi
(Yarın: TEMA’nın başta Trakya olmak üzere yargıya taşıdıkları öteki konular nedir?)