Bu darbe Cumhurbaşkanın ulusal kanallara canlı bağlantı yaparak halka seslenmesi sonucu, halkın yardımcı ile önlenmiştir. Çok haince ve acımasızca olan darbe planında amaç, Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ı Kenan Evren yaparak, Cumhurbaşkanını yok etmek, Meclisi dağıtmak, devletin önemli güvenlik üsleri ile yol, köprü ve havalimanlarını ele geçirmekti. O gece canlı olarak halkı meydanlara davet eden Cumhurbaşkanı, darbenin TSK içerisindeki paralel yapıya mensup bir grup askerin kalkışması olarak tanımladı.

Ekranlardan darbecilere de seslenen Erdoğan, yaptıklarınızın bedeli çok ağır. Bunun hesabını en kısa zamanda, en acı şekilde vereceksiniz dedi. Siyasette önemli olan isimlerden Fetullahçı darbecilere yaptığınız işten vaz geçin çağrısı da vardı. 15 temmuz da fetocular halkın direnişine karşı yenildiler ve tutuklandılar. Ancak o gece çok sayıda vatandaşımız yaralandı, 246 vatandaşımız da şehit oldu. Darbeyi başlatan ve darbede yer alanlar derhal tutuklandı. Fetullah Gülen Terör Örgütünün tamamı ile yok edilmesi için OHAL ilan edildi.

Tutuklananların ifadeleri, Fetullahçı örgütün elli yıllık yapılanmasını deşifre etti. Alınan ifadeler kan donduracak cinstendi. Güneydoğu’da PKK’nin yapılanmasına bile göz yummuşlar, onları desteklemişlerdi. Alınan ifadeler emrin Gülen tarafından verildiğini doğruluyordu. Ayrıca çok sayıda belge de ele geçirilmişti. Bundan sonraki süreçte Fetullah Gülen’in iadesi gündeme geldi. Ancak; Amerika somut bir delil isteyerek Gülen’i iade etmedi. Halbuki o gece tüm dünyanın gözü önünde Türkiye Cumhuriyeti Devleti yok edilmek istenmişti.

15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimiz

Fetullah Gülen’in emrindeki askerler tarafından başlatılan darbede çok sayıda vatandaş yaralanmış 246 kişi de şehit olmuştu. Şehitler bir bir toprağa gömülürken hayat hikayeleri toplandı. 15 Temmuz darbe gecesine yönelik dijital bir kütüphane oluşturuldu. 15 temmuz röportajları adı altında o gecenin tanıkları yaşadıklarını anlattı. Sokaklarda vatandaşların cep telefonları ile çektikleri görüntüler de bu kütüphaneye eklendi. Ömer Halis Demir’in 30 kurşunla öldürülmesi, darbe karşıtı komutanlara yapılan saygısızca hareketler, vatandaşlara ateş açılması, tankın insanların üzerine sürülmesi ve daha birçok görsel, video…

Bunların hepsi şehitlerimizle birlikte dijital kütüphanede mevcut. O gece halkın göstermiş oldukları kahramanlıkların yanı sıra, tutulan demokrasi nöbetleri, Yenikapı mitingi, halkın birlik ve beraberlik içerisindeki başarılı ve vatansever tutumu da bu kütüphanede yer almakta. Türkiye o geceki şehitlerine minnet duymakta, onları saygı ve sevgi ile anmaktadır. 15 temmuz şehitler ve Demokrasigünüdür.