UEFA'nın yıllık olağan kongresi İstanbul'da yapıldı. 34 yıl aradan sonra Türkiye'nin bir kez daha ev sahipliği yaptığı ve bu yıl 36'ncısı düzenlenen UEFA Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kongreye UEFA Başkanı Michel Platini, yönetim kurulu üyeleri ve 53 üye ülke federasyonlarının temsilcileri katıldı.

Kongrenin ilk açılış konuşmasını Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören yaptı. Başkan Demirören'in ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve UEFA Başkanı Michel Platini birer konuşma yaptı. 9 dilde simultane tercümenin yapıldığı kongrede; İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça, Türkçe, İbranice, İspanyolca, Sırpça çeviriler gerçekleştirildi.

Kongrenin sona ermesinin ardından UEFA Başkanı Michel Platini, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino ile birlikte bir basın toplantısı yaptı.

36. UEFA Olağan Kongresi'ne Pazarlama Danışma Komitesi 3. başkanvekili Lutfi Arıboğan, Milli Takım Müsabakaları Komitesi 3. başkanvekili Mahmut Özgener, Tahkim Kurulu üyesi Dr.Levent Bıçakcı, UEFA Disiplin Müfettişi Prof. Dr.İlhan Helvacı, Hat Trick Komitesi üyesi Levent Kızıl, Gençler ve Amatörler Futbol Komitesi üyesi Süheyl Önen, Sağlık Komitesi üyesi Prof.Dr.Mehmet S. Binnet de katıldı.

ŞENES ERZİK: "BENİM İÇİN DUYGUSAL VE TARİHİ BİR GÜN"

Kongrede bir sunum gerçekleştiren UEFA 1.Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, UEFA Komitelerinin faaliyetleri hakkında bilgi vedi.

"Türkiye'ye, İstanbul'a hoşgeldiniz" diyerek konuşmasına başlayan Şenes Erzik; "Bazı arkadaşlarım da söyledi. Gerçekten Türkiye için tarihi bir an. Benim için de çok önemli bir gün. Bugün biraz duygusalım. 34 yıl önce burada benim de arasında bulunduğum 5 kişi yerel komite olarak UEFA Kongresi'ni organize etmiştik. Bugünkü kongre ile de kendimi onurlandırılmış hissediyorum. Başkan Michel Platini'ye ve UEFA Yönetimine yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca bu yıllar içinde şahsıma gösterdiğini güven için de ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

1990'dan bu yana UEFA Yönetim Kurulu üyeliğini sürdüren Şenes Erzik, Haziran 2013'e kadar Ulusal Federasyonlar Komitesi'nin Başkanlığını ve de Hakem Komitesi Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

Şenes Erzik, Temmuz ayında seçilen Ulusal Federasyonlar Komitesi, Finans Komitesi, Hakem Komitesi, Milli Takımlar Şampiyonaları Komitesi, Kulüpler Şampiyonaları Komitesi, Gençlik ve Amatör Futbol Komitesi, Kadın Futbol Komitesi, Futsal ve Plaj Futbolu Komitesi, Hat Trick Komitesi, Gelişim ve Teknik Yardım Komitesi, Kulüp Lisans Komitesi, Stadyum ve Güvenlk Komitesi, Sağlık Komitesi, Oyuncu İşler ve Transfer Komitesi, Hukuk Komitesi, Pazarlama Danışma Komitesi, Medya Komitesi, Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Komitesi ve Futbol Komitesi'nin faaliyetleri hakkında bigi verdi.

1.5 MİLYAR EURO'LUK BÜTÇE ONAYLANDI

36. Olağan Kongre'de 2010-2011 UEFA Yönetim Kurulu faaliyetleri ve UEFA mali rapor ile 2012-2013 bütçesi oy birliğiyle onaylandı. 2010-2011 mali raporuyla ilgili konuşan UEFA 4. Asbaşkanı ve Finans Komitesi Başkanı Marios Lefkaritis, daha önce İsviçre Frangı olarak tutulan UEFA hesaplarının, 2011-2012 yılından itibaren EURO bazında tutulacağını söyledi.

EURO 2008'den bu yana bütçenin fazla verdiğini belirten Lefkaritis, 55 milyon EURO'luk artı bakiyelerinin olduğunu kaydetti. Gelirlerinin 1.4 milyar EURO olduğunu anlatan Marios Lefkaritis, bir önceki yıla göre gelirlerinde artış olduğunu ifade etti.

Kongrede UEFA'nın 2012-2013 mali bütçesinin 1.5 milyar EURO olduğu ve bu bütçenin yüzde 74'ünün katılımcı kulüplere dağıtılacağı, yüzde 8'inin yatırımlara ayrıldığı belirtildi. EURO 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın bütçesinin 1.3 milyar EURO olduğu kaydedilerek, bu bütçenin yüzde 14'ünün katılımcı federasyonlara verileceği kaydedildi.

Kongrede Avrupa Futbol Kulüpleri Birliği Başkanı Karl Heinz Rummenigge ile UEFA Başkanı Michel Platini arasında mutabakat zaptı imzalandı. Rummenige, imza töreni sonrası yaptığı konuşmada, Avrupa futbol ailesinde uyum ve sadakat olduğunu dile getirerek, ''UEFA ve Avrupa Futbol Kulüpleri Birliği uzun görüşmeler yaptı. Görüşmeler kolay geçmedi. Çünkü bir tarafta kulüplerin, bir tarafta ulusal futbol federasyonlarının çıkarları var. Neticede adil bir şekilde uzlaşmaya vardık ve Avrupa futbolu adına büyük bir başarı elde ettik. Bu anlaşma sayesinde Avrupa futbol ailesinde önemli bir anlamda sadakat ve süreklilik olacak. Milli takımlar, federasyonlar ve kulüpler arasında önemli bir denge kurulacak'' ifadelerini kullandı. Avrupa Profesyonel Futbol Ligleri Birliği ve Profesyonel Futbolcular Birliği ile UEFA arasında da mutabakat zaptları imzalandı.

Kongrede UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Frantisek Laurinec, EURO 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın hazırlıklarıyla ilgili üyelere bilgiler verdi. Hazırlık aşamasında pek çok zorlukları aşmak zorunda kaldıklarını anlatan Laurinec, Polonya ve Ukrayna Futbol Federasyonları ve bu ülkelerin yetkili makamlarıyla çeşitli çözümler oluşturduklarını söyledi. Polonya ve Ukrayna'da yeni yollar yapıldığını anlatan Laurinec, havalimanları ve statların hazır olduğunu, ev sahibi ülkelerin yükümlülüklerinin büyük kısmını yerine getirdiğini kaydederek, ''Polonya'daki maç biletleri tükendi. Ukrayna'da 4 maç için bilet talebi var. İki ülke 2012'yi en iyi şekilde gerçekleştirmeye hazır'' dedi.