Ekim ayında 1.6 üstü motor hacmine sahip otomobillere ÖTV zammı yapan ancak isteği etkiyi alamayan hükümetin, son bir haftadır bu kez 1.3-1.6 litre için zam hazırlığında olduğu dedikodusu ortalarda dolaşıyor. Trabzon'un nabzını tutan 61saat.com da Trabzon'da otomotiv sektörünün önde gelen isimlerine bu dedikoduyu sordu. İlk cevap Toyota Seçil Plaza'nın sahibi Hasan Kamil Hayali'den geldi. Hükümetin her sıkıştığında otomotiv sektörünü can simidi olarak görmesinin, sektörü sekteye uğratacağını belirten Hayali konuşmasını şöyle sürdürdü…

        "Aslında ÖTV artışına gidilmesi 2010 yılının yarısından sonra konuşulan bir şeydi. Cari açığı kapatmak için böyle bir yola girilmişti. Nihayetinde motor hacmi 1.6'nın üzerinde olan araçlarda ÖTV artışı yaşandı. Sektörü etkilemedi desek yalan olur. Jeep satışları her markada düşüş gösterdi. Aynı şeyi önceki hükümetlerde zaman zaman denedi. Etkisi fazla sürmedi ve piyasalar buna alıştı. Çünkü insanların araca ihtiyacı var. Fakat her defasında da otomotiv sektörünün sırtına birşeyler vurulmak istenirse iş bir yerde patlar. Eğer siz 1.6 ve altı araçlar da da lüks araçlara uygulanan ÖTV'yi uygularsanız, o zaman insanlar ikinci ele yönelir. Doğru bir politika değil. İkinci el hem çevre kirliliği hemde yol güvenliği açısından insanın hep iki kez düşünmesini gerektiren bir husustur.
Hükümet umarım böylesine yanlış bir kararın altına imza atmaz. Çünkü otomotiv sektörü deyince sadece aklınıza trafikte gezen araçlar gelmesin. Sanayici, sigortacı, akaryakıtcı… Bu sektörler Türkiye'nin can damarı olan sektörler. Birde işin dünyayla entegrasyonu var. Avrupa kriz ile boğuşurken siz burada ÖTV'yi arttırırsanız, ülke olarak ekonomide hiçte beklemeyeceğiniz bir gerilemeye çanak tutmuş olursunuz.

GÜNAH KEÇİSİ BİZ MİYİZ?
        Ben otomotiv sektörünün günah geçisi gibi görülüp sanki ülkedeki cari açığın tek sorumlusu gibi kamuoyuna lanse edilip sonra vurun abalıya misali vergilerinin arttırılmasını çok yanlış buluyorum. Şöyle bir bakın bizim sektör kadar devlete net ve peşin para kazandıran bir sektör var mı. En çok vergiyi veren biziz. Fakat her defasında otomotiv sektörünün üzerine gelinmesi lokomotif olan bu sektörün yavaşlamasına sebep oluyor.

HALA OTOMOBİLİ LÜKS OLARAK GÖRÜYORLAR
        Türkiye'de kişi başına düşen araç sayısına bakıldığında Avrupa'nın çok gerisinde olduğumuzu belirten Hayali sözlerini şöyle sürdürdü, "Kimse Türkiye'de kişi başına düşen araç sayısına bakmıyor. Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Bu kimsenin umrunda değil. Birde Türkiye'de otomobil kullanmak hala lüks olarak görülüyor. Otomobil kullanmanın lüks olmadığını herkesin kafasına koyması lazım. O kadar otoyollarımız var, her gün kişi başına düşen milli gelirimiz artıyor beyanları veriliyor, o zaman otomobil satışınında lüks olmadığını bileceksin. Özel tüketim olmadığını da açıklayacaksın. Temennim böyle bir ÖTV zammının gerçekleştirilmemesi. Şayet olursa Türkiye kendi ayağına kurşun sıkmış olur."