DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de düzenlenecek Yakın Karadeniz Baja Rallisi için hazırlanan özel kupa, yarışların ardından, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in kabrine götürülecek.

Ralliyi kazanacak sporcular müsabakaların ertesi günü, özel olarak hazırlanan kupayı, motorlardan oluşan konvoy eşliğinde şehit Halisdemir'in memleketi Niğde'de bulunan kabri başında yapılacak anmanın ardından ailesine teslim edecek.

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Nedim Akülke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Düzce ve yedi ilçesinde 4-7 Ağustos'ta yapmayı planladıklarını ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ertelenen rallinin 21-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceğini anımsattı.

Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar neticesinde Düzce'nin tüm ilçelerini orman yollarından oluşturulan özel etaplarla birbirine bağladıklarını ve toplamda 450 kilometre uzunluğa sahip bir parkur hazırladıklarını anlatan Akülke, şunları söyledi:

"Yakın Karadeniz Düzce Baja Rallisi, 15 Temmuz Şehitleri anısına yapılacaktı. Türkiye Motosiklet Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi ile aldığımız kararla bu yarışı taçlandıracağız. 15 Temmuz'daki direnişin figürü olan, darbecilere ilk kurşunu sıkan, kalkışmanın kaderini belki de Türkiye'nin kaderini değiştiren bir şehidimiz vardı. Onu asla unutmayacağız. Ruhu şad olsun."

Gölyaka ilçesinde gerçekleştirilecek etabın, şehit Ömer Halisdemir adına yapılacağı bilgisini veren Akülke, "Baja Rallisi'nin en büyük kupasını Ömer Halisdemir adına sporcularımıza vereceğiz. Kupanın diğer bir anlamı da olacak. 24 Eylül'de yarışın ardından 25 Eylül sabahı kupayı kazanan sporcular, şehidimiz Halisdemir'in memleketi Niğde'ye yola çıkacak. Kabri başında hem dua edeceğiz hem de kendisini anarak kupayı ailesine teslim edeceğiz." diye konuştu.

TMF Yönetim Kurulu Üyesi Akülke, üzerinde "Şehit Halisdemir'e" adlı bir şiirin yer alacağı 75 santimetre boyundaki Türk bayrağı ile süslenecek kupanın, 9 Eylül Cuma günü düzenlenecek törenle Düzce Valisi Mustafa Taşkesen'e takdim edileceğini kaydetti.


- "Türkiye'de motor sporlarında ilkleri yaşıyoruz"


İlk kez düzenlenecek Yakın Karadeniz Düzce Baja Rallisi'nin, ilklere sahne olacağını belirten Mahmut Nedim Akülke, "Türkiye'de motor sporlarında ilkleri yaşıyoruz. Yakın Karadeniz Baja Rallisi Türkiye'de bir ilk olacak. 450 kilometre uzunluğunda enduro branşında bir ilk olma özelliğine de sahip." ifadelerini kullandı.

Akülke, rallide sporcuların Melen Çayı'nı salla geçeceğini, bunun da enduro yarışının içerisinde bir ilk olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Akçakoca sahilini aydınlatarak ilk defa bir gece yarışı kumsalda olacak. Bu yarış da Türkiye'de belki de dünyada ilklerden bir tanesi olacak. Bir Baja Rallisi içerisinde gece yarışı ve kumsalda düzenlenmesi özelliğiyle. Gölyaka etabı şehrin içerisinde yer alacağı için bir ilk olacak. İlçemiz içerisinde yapılacak yarış, şehidimiz Ömer Halisdemir anısına yapılacak. Gölyaka ilçemiz o gün Türk bayraklarıyla gelin gibi süslenecek."

Dört gün sürecek organizasyonda 8 seyirci etabı olacağı bilgisini veren Akülke, "Seyirci alanlarımız olacak. İsteyen seyircilerimiz yarışı canlı olarak izleyebilecekler. Cumayeri'nde salla geçiş bölümünde panayırın oluşmasını bekliyoruz. İki salla sporcuların kendi imkanlarıyla kıyasıya bir mücadele içerisinde geçmesi gibi seyircileri çok büyük sürprizler bekliyor." şeklinde görüşlerini aktardı.

TMF Yönetim Kurulu Üyesi Akülke, yarışlara yaklaşık 200 sporcunun katılmasını beklediklerini dile getirerek, "Dört gün sürecek yarışlara tüm halkımızı Düzce'ye, Düzce'nin en güzel yerlerini görmeye bekliyoruz. Spor, turizmin geleceğidir, o da Düzce'dedir. Düzce spor turizminin bir ilkini yaşayacak. Spor turizmiyle beraber bir ilin nerelere geleceğini göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.