O, eski bir hakim…

O, kopkoyu bir Trabzonsporlu…

O, mesleğine aşık bir hukuk adamı…

O, Fenerlileri İstanbul'da bozguna uğratan, haklılığımızı ortaya çıkarmak için tüm tehditlere göğüs geren Tonya delikanlısı…

O, davaya girdiği günden bu yana Fenerbahçe avukatları, yöneticileri ve taraftarları büyük bir şaşkınlık ve şok  içinde.

O, davaya müdahil olan diğer takımların eski ve yeni yöneticilerinin de umut ışığı…

O, Göksel Gümüşdağ'ın yalanını ve daha birçok iftiracının ve yalancının ipliğini pazara çıkaran Karadeniz uşağı…

O, Fenerlilerin bile Trabzonspor yöneticileri önünde *Böyle bir adam heryere lazım* dediği tecrübeli bir dava adamı…

O 4 gün boyunca sadece 12 saat uykuyla mahkeme salonununu Fenerbahçelilere dar eden fedekar bir Trabzonspor taraftarı…



Trabzonspor'un zorla içine çekildiği futbolda şike ve teşvik iddaları ile ilgili açılan davada Trabzonspor'u savunan ve cesaretli soruları ve hamleleri ile taraftarların gönlünde büyük taht kuran  Trabzonlu Avukat Nusret Yılmaz… Mahkeme salonunda yaşananları, adliye dışına taşanları ve ilginç diyalogları www.61saat.com yazarları Erhan Esaspehlivan ve Levent Ustabaşı'na anlattı. Çatkapı yaptığımız Nusret Yılmaz ekibimizi kırmayarak merak edilen soruları büyük bir içtenlikle cevapladı. 




61saat: Duruşmalara nasıl gittiniz? Mesela kıyafetiniz nasıldı?

Bütün dosyalarım Trabzonspor'un renkleri bordo mavi ile kaplıydı. Kıyafetim bordo mavi renklerdeydi, kravatımda bordo maviydi. Salondaki herkes biz gelince "Trabzonspor burada" dedi.

35 BİN SAYFA DOSYAYI TEK TEK İNCELEDİK

61saat: Dosyaları nasıl inceliyorsunuz?

35 bin sayfa civarında dosyayı sondan başa doğru inceliyoruz. Tersten… Tek tek inceliyoruz. Duruşma tutanaklarını tek tek inceledik.

61saat: Mahkeme salonu kaç kişilikti? Ve kaç avukat vardı?

Mahkeme salonu fiziki yetersizliği (Alan olarak) var ama geçen haftaki duruşmalarda Trabzon'dan gelen TSli yöneticiler çoktu. Salon ortalama 200 kişilik. Salonda 93'ü sanık, 50'ye yakın avukat var.  Sadece Aziz Yıldırım'ın 6 tane avukatı vardı.

MAHKEME HEYETİ DOSYAYI 
EN İNCE AYRINTISINA KADAR
ÇOK İYİ BİLİYOR


61saat: Mahkeme heyetini nasıl buldunuz?

Mahkeme heyetini yani başkan ve üyeleri, dosyaya ve konulara son derece vakıf gördüm. Mahkeme heyeti en ince ayrıntısına kadar dosyayı biliyorlar. Dolasıyla en doğru şekilde karar vereceklerine inanıyorum.  Ayrıca şunu da unutmamamız gerekir; bir hukuki meselede onlarca farklı görüş çıkabilir yorum farklılıkları olabilir. Hukuk 2 kere 2'nin 4 etmediği tek ana bilim dalıdır.

SADRİ ŞENER BERAAT EDER

61saat: Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in suçlanmasıyla ilgili kanaatiniz nedir?

Benim hukuki kanaatim Sadri Şener'e de izafe edilen eylem yönünden beraat etmesi gerektiğidir. Ama dosyadaki mevcut delillerin takdir ve değerlendirilmesi yüce mahkeme heyetine aittir. Ve nihayetinde kararı verecek olan onlardır.

61saat: Dava ne zaman sonuçlanır?

Dosyanın safahati itibariyle 26 Haziran ve sonrasındaki duruşmalarda bütün sanıklar hakkında karar verilecek gibi görülüyor. Yani haziran ayı sonu itibariyle bu davada karar verilmiş olur.

61saat: Sizi zora sokacak birşey meydana geldi mi?

Bizi zora sokacak beklemediğimiz bir şey olmadı.

TRABZONSPOR SEVDALILARI
SOSYAL MEDYADA  OLAYI DİRİ TUTTU


61saat: Trabzonspor olarak kimler vardı?

Belki oraya kalabalık ekip olarak gitmedik. Ben ve Trabzon Barosu avukatlarından Hakan Orhan, Atilla Dilvaer bey vardık. Ama Zeki Mazlum beyin Avukatı Ali Sürmen de oradaydı. Büyük katkıları oldu. Ayrıca Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk THY'nin görevi nedeniyle gelemedi. Avukat Hakan beyi de yanımıza aldık.  Özellikle Trabzon Barosu çok büyük katkılar sağladı.  Ayrıca Trabzon Barosu yurt dışı federasyonlarla yazışmalar yapmak dahil süreci yakinen takip etti ve önemli katkılar sağladı.  Bunun gibi Trabzonspor'un şampiyonluğunu görmek harici hiçbir şahsi beklentisi olmayan Trabzonspor sevdalılarının da çok önemli katkıları olmuştur. Özellikle sosyal medyada konuyu sık sık işleyerek meseleyi diri tutmaya çalışmışlar bunda da başarılı olmuşlardır. Bu isimlerden birisi de Atilla Dlaverdir. Hayatının çok önemli bir kısmını Trabzon dışında geçirmiş olan bu isim aylardır sosyal medya da mücadele ettiği gibi duruşma aşamalarında da izleyici olarak bulunmuş ve hatta gece yarılarına kadar süren çalışmalarımızda bizzat yanımızda olmuştur.



ONLAR GİBİ BİZDENDE 
ÇATLAK SES ÇIKMAMALIDIR


61saat: Fenerbahçe tarafı mahkemede ve mahkeme dışında nasıl bir atmosfer içindeydiler? Takdir ettiğiniz noktalar oldu mu?

Fenerbahçe camiasının yaptığı en güzel işlerden bir tanesi çabuk kenetlendiler. Bir kaç çatlak ses çıktı içlerinden… Ama kısa sürede bunu susturdular. İddia edilen eylem olarak onlarca eylem onlara ait ve onlarca eylemle suçlanmalarına rağmen Fenerde çatlak ses yok!

BU SADECE ŞENER VE 
ŞAKAR DAVASI DEĞİLDİR


61saat: Peki Trabzonspor camiası bu konuda nasıl hareket etmelidir?

Şu anda yargılama esnasında Sayın Şener ve sayın Şakar eşittir Trabzonspor'dur diye alıglamalıyız ve bizde kenetlenmeliyiz. Bu sadece Sayın Sadri Şener ve Sayın Nevzat Şakar'ıın şahsi davası değidlir.  Onların alacağı bir ceza tablonun tamamına bakılınca, tabolunun tamamını etkileyecektir.
Alacakları bir trafik cezası takımı ve camiamızı etikelmez ama bu davada alacakları herhangi bir ceza TS'nin de bu duruşmada ceza alması demektir. Bu süreçte yol gösterici eleştiri her zaman olsun; ama kulübün enerjisini boşa harcatacak eleştiriler olmalalı. Yönetime yönelik olarak beğenilmeyen kararlar yada hareketler varsa kongrede hesaplaşılır ve denilecekler kongre salonunda denilir.

AZİZ YILDIRIM'A 
SORACAĞIM SORULAR VARDI  



61saat: Fenerbahçe kulübü başkanı Aziz Yıldırım salonda olsaydı. O'na da sormak için soru hazırladınız mı?

Bütün sanıklara olduğu gibi bir kaç soru da sayın Aziz Yıldırım'a soracaktım.. Soracağımda. Sağlığına kavuşup mahkeme salonuna geldiğinde ona yönelteceğimiz çok soru olacak.

61saat: Tapelerin (telefon kayıtlarının kağıda çözümlenmiş hali) yer aldığı kayıtların hepsini dinlendiz mi?

Mahkemede bütün tapeleri ses kayıtlarıyla karşılaştırdık. Bazen ses tonları mimikler yazılanı ifade etmeye bilir. Uyumlu olup olmadıklarına baktık! Ses tonlama mimik tonlama yok. Şüpheler dile getirildi. Bütün ses kayıtlarının orjinal cd halinde verilmesi talebinde bulunuldu fakat reddedildi. Bir bütün arz eder tarzda kendilerinin dinlediği bazı tapeler mahkemede dinlendi lakin hepsi değil.

BALIK MESELESİNİN 
CEVABINI VERDİK


61saat: Kusur gördüğünüz kayıtlar oldu mu?

Tapelerin birinde Caner Çuvalcıoğlu ile Sayın Nevzat Şakar beyin tapelerinin cümlelerinin ters kaydedildiği vardı. Buna itiraz edip düzelttirdik. iddianamede yer almayan olaylara yönelik sorular vardı. Onlara da itiraz edildi.

61saat: Fenerli avukatların size hangi konuyla suçladılar?

Sivas'a balık meselesini gündeme taşıdılar. Bizde cevabını verdik. Ayrıca bu hususun iddianamede yer almadığı dile getirildi.

TARLA CEVABINDAN TATMİN OLMADIK



61saat: Verdikleri cevaplara mahkeme heyeti inandı mı sizce?


Şifreli konuşmalarla ilgili verilen cevaplar bizi tatmin etmedi. Mahkeme heyetinin inanıp inanmadığı hükümle ortaya çıkacak. Savcılık bunlara inanmadı görülüyor. Ama mahkeme heyeti bu cevapları yeterli gördümü görmedimi hükümle ortaya çıkacak.

61saat: Tapeler de "tarla sürüldü mü" diye bir şifre var. Bu konuyu sordunuz mu?

Evet bu konuyu sorduk ve bu konuda tatmin edici cevap alamadık. Fakat benden ziyade önemli olan mahkemenin tatmin olup olmadığıdır.

61saat: Sizi baskı altına almaya çalıştılar mı?

Psikolojik baskı altına almaya çalıştılar ama kendileri yenik düştüler. Sıkça soru sormamız kritik noktalarda sorular sorulması çelişkileri ortaya koydu.  Asla geri adım atmadık atmayacağız.

DAVET ETTİNİZ GELDİK 
DEMEMİZ ONLARI SİNİRLENDİRDİ


61saat: Onları en fazla kızdıran ne oldu?

Biz Trabzonspor ve Trabzonlular olarak 15 duruşmadır yokuz. Birileri yapmış oldukları savunmalarda kendilerine isnat edilen suçlamalara cevap vermek yerine "Trabzonlular nerede hani bu Trabzonsporlular? " demiştir. Bizde mahkemede "Biz geldik. Davete icabet ettik." dememize çok sinirlendiler. Homurdanmalar oldu ama motivasyonumuzu bozmadı geri adım atmayacağım. Trabzonsporun haklarını savunmak için gayret göstereceğim.

VEKİL DEĞİLK TARAF OLDUM

61saat: Siz orada avukat olarak mı Trabzonspor taraftarı olarak mı savunma yaptınız?

Avukatım ve görevim gereği aldığım vekaletin gereğini yerine getirmeye çalışırım. Rengine aşık olduğum bir takımın camiasını savunuyorum. Normalda avukatlar davada taraf değil vekildirler; Davanın tarafı gibi harket etmezler. Vekalet görevini yerine getirirler. Ama bu dadvaa aynı zamanda iyi bir Trabzonspor taraftarı olduğum için 'tarafım' diyebilirim.




SADRİ ŞENER İLE İLGİLİ 
NET BİR DELİL YOK


61saat: Sadri Şener ceza alır mı?

Savcılık makamının mütealada bulunması ve Sadri Şener'in cezalandırılmasını istemesi kararın öyle çıkacağı anlamına gelmez. Mahkemeler mütealaya uygun karar verebileceği gibi aksine de karar verebilirler.  Kamuoyunda şike davası olarak nitelendirilen bu davada da mahkeme; savcılık mütealasından farklı karar verebilir. Yani Sayın Sadri Şener için de beraat kararı çıkabilir. Benim kişisel beklentim de bu doğrultudadır.

61saat: Şener niçin ceza almaz?

Ceza yargılamasında sanık ile eylem arasındaki rabıta (illiyet bağının) kurulması ve adı geçenin yüklenen eylemi işlediğine dair hiç bir şüphenin kalmaması; kesin somut inandırıcı ve delliler ortaya konması gerekir. Sayın Sadri Şener'in suçlandığı Sivas-Fenerbahçe maçı ile ilgili olarak Sayın Şener'in eylemle bağını ortaya koyacak net bir delil bulunmamaktadır:  Bu müsabaka ile ilgili Sadri Şener'in yapmış olduğu bir tek görüşme kaydı vardır. Onda da Sayın Sadri Şener aranan kişi konumunda olup, arayan kişi Z.M. Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nun güvenlik işlerini yapan şirketin sahibi olarak kulüpten olan alacağını hatırlatmıştır. Ve hatta bu konuşmada başka önemli bir mesele için aradığını arayada bu para meselesini sıkıştırdığını beyan etmiştir. Sayın Sadri Şener'in Sivas Spor'un Başkanı, yöneticisi, futbolcusu, çalışanı, teknik kadrosu, menajeri gibi hiç bir kimseyle bir görüşmesi olmamış ve hatta bahsedilen bu konuşmada değil Sivaspor'u o bölgeyi anımsatacak hiçbir beyanda da bulunmamamıştır. Ki ben bu sebeple dosyaya son derece vakıf olduğunu gördüğüm mahkeme heyetinin Sayın Sadri Şener hakkında da beraat kararı vereceğine inanmaktayım.

ONLAR FENER
PENCERESİNDEN YAYINLADILAR


61saat: Avukatlar arasında diyaloglarda tansiyon yükseldi mi?

İster istemez gün boyu ordasınız malesef karşı tarafıtan avukatlarla karşılıklı gülüşmeler ve sert mesajlarda olabiliyor.  Herhangi bir olaya aynı tepkiyi verebildiğimiz gibi sert mesajlarda verilebilmektedir. Bunları da doğal karşılamak gerekir.

61saat: Duruşmlar dışarı tarafsız mı yansıdı?

Gördüğüm ve bana iletildiği kadarıyla yargılama sürecini salonda bulunan ve anında sosyal medya üzerinde paylaşan bazı isimler tarafsız bir şekilde olan bitenleri anlatmaya çalışmışlar. Ne varki ulusal medya Fenerbahçe penceresinden meseleleri aktarmayı tercih etmiştir. Yani duruşma safahati türliyeyi basın üzerinden tarafsız olduğu gibi aktarılamamıştır bence.


GEL SENLE HALI 
SAHADA MAÇ YAPALIM


61saat: Duruşma sırasında ilginç diyaloglar yaşandı mı?

Ümit Karan sorulan bir soruya, "Futbolu bilmeyen bunu anlamakta zorlanır" deyince bende "Ümit bey biz Trabzonluyuz futboldan iyi anlarız. Hatta bu işler bittikten sonra halı sahada da senle bir maç yaparız" dedikten sonra da sorulara cevap verirken "Ümit karan top oynarken sahada daha sakinde burda daha onu agresif gördüm"  dedim. Mahkeme başkanı Karan için da burda da "sempatik"  dedi.

4 GÜNDE 12 SAAT UYUYABİLDİK.

61saat: Kaç saat uykuyla davalara girdiniz?

3 Temmuz sonrasında sürece dahil olmama bizzat İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelere katılmama ve sonrasında da dosyayı incelemeiş olmama rağmen duruşmadan bir kaç gün önce daha fazla çalıştık.

Salı günü duruşma vardı Pazartesi günü akşamı gittik. Hafta sonu ve Pazartesi tüm gün çalıştık. İlk gün hiç uyumadık. Her gün ortalama 3 saat uyuduk. 4 günde toplam 12 saat uyuyabildik.