Fakat birçoğunun da adını bilmekten öteye gitmediği ortadır. SEO bilgi isteyen ve yanlış yapılmaması gereken bir konudur. Bu makalemizde SEO uzmanı nasıl olur ve ne iş yapar bu konu üzerine değinmek istiyoruz ancak ilk önce SEO nedir, ne demektir bunun yanıtını vererek başlamak sizin olayı kavraya bilmeniz açısından önemlidir.

SEO Nedir?
Web siteleri günlük olarak ziyaretçi akışı sağlamak zorundadır ve bu şekilde ancak belli bir değer kazanırlar. Çünkü arama motorları belli bir algoritma doğrultusunda hareket eder. Sizin sitenize fazla ziyaretçi akışı varsa o zaman sitenizin de kalitesi ortada demektir. Bu yüzden de siteniz üzerinde bir çalışma yapılması ve yukarıları hedeflemesi gerekir.  İşte bu noktada sitenizin yukarıya çıkarılmasını sağlayan bu çalışmalara da SEO denilmektedir. Çalışmaları yapan kişi ise SEO uzmanıdır.

SEO uzmanları sitenizi ele aldıktan sonra derin bir incelemeden geçirirler burada ki asıl amaç sitenizdeki kullanıcı alışkanlıklarının kontrolüdür. Yani sitenizi ziyaret eden kişiler nerelerden geliyor ve siz en çok hangi kelime aratmasından ziyaret ediliyorsunuz gibi kullanıcı davranışları da sizin içeriklerinizi az çok ele vereceklerdir. SEO uzmanı kişi tüm bu birikimleri toparlayarak gidilecek yola karar verir. Yani siteniz incelenmeden herhangi bir çalışma yapılabilmesi yanlıştır ve bunun aksine bir durum olamaz.

Son dönemlerde internet sitelerinin bir hayli arttığını görebiliyoruz dolayısıyla burada ayrı bir kalite düzeyi ortaya çıkıyor. Yani bir takım insanlar gerçek anlamda işlerini profesyonelce yaparlarken bazıları da gelişi güzel kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor. İşte bu işlemler aynı zamanda internet dünyasını da bir nevi çöplük haline getiriyor demek doğru bir düşünce olacaktır. Şimdi popüler olan arama motorlarını bir ele alalım Google, Yandex, Bing, Yahoo vs. bunlar kendilerine göre bir kalite düzeyi belirlemiştir. Yani kalitenize göre sitenizin de üst sıralarda olup olmayacağı kararlaştırılır. SEO uzmanı kişi bunu çok iyi bilir çünkü o zaten bu algoritma hareketlerinin farkındadır ve sizin sitenizin kullanıcı alışkanlıkları da bu yönde incelendiği için sitenize ne işlem yapılması gerektiğini çok iyi bilir. Her sitenin bir SEO çalışmasına mutlaka ihtiyacı vardır ve olmak zorundadır. Yani işinizi profesyonel kişilerden destek alarak yapmıyorsanız kendi kendinize ya bir noktaya kadar gelebilirsiniz ya da başladığınız yerde sayıp durursunuz.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
SEO uzmanlığı artık bir meslek haline de geldi diyebiliriz. Eskiden yalnızca bu iş sevildiği için yapılırdı ve karşılığına baktığınızda da bu kadar talep görmezdiniz. Arama motorları sitelerin sayısı çoğaldıkça kendilerini geliştirdikleri ve farklı yöntemler izledikleri içinde sitenizde bir çalışma yapılması gerekir. SEO uzmanı olan kişi yukarı da belirtmiş olduğumuz çerçevede bu işi bilen kişidir.

SEO Uzmanı Olmak İçin Kitap Okumakla Başlamak
SEO uzmanı olmak için sürekli olarak kendinizi yenilemeniz gerekir yani normal bir meslek olarak düşünmemelisiniz. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Sürekli yeniliğe ihtiyacınız olduğu için okuduğunuz kitapların da güncel olması gerekir. Yani eski bilgilerle yapılacak bir çalışma ister istemez etkili olmayacağı için sizin işinize de yaramaz.  Tüm meslek dallarında olduğu gibi SEO’ da da önemli olan çok fazla kitap okumak değil gerektiğinde kurslar görüp kendinizi bu şekilde geliştirmektir.  Bunun için işin eğitimini sizden daha iyi bilen bir kişiden almalısınız.
SEO uzmanları bir siteyi ele alırken iki farklı yöntem kullanabilirler. Bunlara (Whitehat & Blackhat) beyaz ve siyah çalışmalar denilmektedir. Aslında bu iki rengin çalışması da aynı gibi görünse de birbirlerinden oldukça farklıdır. Beyaz çalışmalar zararsız ve olmazsa olmaz çalışmalardır. Bu çalışma SEO uzmanı için şarttır. Siyah çalışmalar ise arama motorları ve de kullanıcı tarafından istenmeyen çalışmalardır. Buradaki niyetin kötü amaçlı olduğu da bilinmektedir. Buna örnek vermek gerekirse SEO çalışması sırasında sitenin daha hızlı yukarı doğru çıkması için sahte ziyaretçi ve backlink çalışması yapılır. Burada site belki anlık olarak yukarı daha hızlı çıkabilir ancak ileri ki dönemler için oldukça zararlı bir işlemdir.