Fenerbahçe yöneticisi İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun da etkin oldukları örgütte tam bir hiyerarşik yapının bulunduğu vurgulanıyor. Yıldırım'ın örgüt üyelerini azarladığı ve şike faaliyetlerinde başarısız olanların dışlandığı örneklerle anlatılıyor. 7.3.2011 tarihinde oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe (2-4) maçında şike faaliyetlerinde bulunan bazı futbolcuların iyi oynadıkları için sonraki karşılaşmalarda görevlendirilmedikleri ve para dağıtımından pay alamadıkları belirtiliyor. Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun örgüt üyesi olmakla suçlandığı şike soruşturmasında Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun ve Ümit Karan da tutuklu yargılanan isimler arasında bulunuyor.

CEZA VE MÜKAFAT STRATEJİSİ

Şike iddianamesinde, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım liderliğinde oluşturulan suç örgütünün cezalandırma ve mükafatlandırma stratejisini uyguladığı belirtildi. Fenerbahçe yöneticisi İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun da etkin konumda oldukları, örgütte hiyerarşik bir yapının bulunduğu vurgulandı. Aziz Yıldırım'ın talimatlarının legal-illegal ayrımı yapmadan emir olarak algılanarak yerine getirildiği, örgüt üyeleri ile Aziz Yıldırım arasında suç işleme amaçlı bir birlikteliğin var olduğu kaydedildi.

BAŞARISIZ OLANLARA CEZA

Başkan Yıldırım'ın örgüt üyelerini azarladığı, şike faaliyetlerinde başarısız olan örgüt üyelerinin dışlandığı bildirildi. İddianamede buna örnek olarak 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçı gösterildi. Sarı-Lacivertli ekibin 4-2 kazandığı karşılaşmada Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu'nun talimatlarıyla şike faaliyetlerinde bulunan ve bazı futbolcularla görüşen örgüt üyesi Doğan Ercan'ın girişimleri anlatıldı. Ercan'ın anlaştığı futbolcuların maçta iyi oynamaları sebebiyle sonraki karşılaşmalarda şike faaliyetlerinde görevlendirilmediği ortaya çıktı. Para dağıtımından pay alamayan Doğan Ercan'ın görev istediği, ancak Aziz Yıldırım'ın kardeşi Alaaddin Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu'nun bu talepleri reddettiklerinin bilgisi verildi. Örgüt içerisinde şike faaliyetleri yürüten ve başarılı olanlara da gerek peyderpey gerekse lig sonunda toplu olarak para dağıtımı yapıldığı anlaşıldı. Bu bağlamda, Fenerbahçe'nin şampiyon olmasının ardından, yoğun şekilde çalışan Ali Kıratlı'nın Kıbrıs'a tatile gönderildiği, Abdullah Başak'a da ligin bitiminde İlhan Ekşioğlu tarafından Mini Cooper satın alındığı aktarıldı. 21 Mart 2011'de Ekşioğlu ile görüşen Başak şu ifadeleri kullanıyor: "Şimdi kadroyu açıkladılar abi, kalede Ramoviç. Yok şey pardon yanlış dedim. Kalede Korcan. Sivas'ı, alacağız yeneceğiz, çok rahatım. Ben şeyi düşünüyorum acaba Mini Cooper mı alsam Peugeot 508 mi (gülüyor)." İddianamede, 28 Şubat-11 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ekşioğlu'na Fenerbahçe Kulübü'nün kasasından 2 milyon 216 bin 810 lira ödeme yapıldığı aktarılıyor.

"EMENİKE AĞRIM VAR DEYİP OYNAMASIN'

Eski Karabüksporlu futbolcu Emenike ile ilgili şike iddiaları ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Emenike'ye teklifin F.Bahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ve kulüp avukatı Sami Dinç aracılığıyla menajeri Erdem Konyar üzerinden yapıldığı anlatılıyor. Dinç'in Karabük-Fenerbahçe maçı öncesi Konyar'a söyledikleri dikkat çekiyor: "Ya ağrım var falan deyip oynamasın ya da oynayacaksa b.m b.k. oynasın."