Sümela Manastırı’nda düzenlenen ayinden, Trabzon’a gelecek demiyoryoluna kadar, Büyükşehir’den yeniden belediye başkanlığı için aday olup olmayacağına dair bir çok konu üzerine soruları yanıtlayan Başkan Genç, dikkat çekici konuştu.

Trabzon’a Erzincan ve Gümüşhane üzerinden gelecek tren yolunun Torul’dan Trabzon’a kadar olacak bölümünde istasyon olmamasını eleştiren Genç, Maçka’nın turizm potansiyeline dikkat çekerek mutlaka buraya bir istasyon kurulması gerektiğini ifade etti.

3 AYAK ÜZERİNE OTURTACAKSAN…
Genç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Salt yolcu taşımacılığı değil de yük taşımacılığı olarak düşünülürse tamam istasyon olmasın. Limandan yüklensin gideceği merkeze ulaşsın. Ama bunu 3 ayak üzerine oturtacaksan, yolcu, turizm ve yük taşımacılığı üzerinde yapılacaksa ona göre projeyi yapılmalıdır. İstasyon mutlaka olması lazım.  GAP’tan da buraya gelirken kişinin mutlaka burada inmesi lazım. düşünmesi lazım. Şöyle düşünülebilir, “Trabzon’a geldi ordan buraya adım yarım saatlik yol” Tabi o da olabilir ama şu var ki burada istasyon olmasında yarar var.”

İSTASYON OLMASI LAZIM!

2023 yılı hedefinde Maçka’nın turizm kenti hedefinde gösterildiğine dikket çeken Genç, “Bu böyleyken yapılacak olan her ulaşım planında mutlaka turizm ön plana çıkarılmalıdır. Konaklama tesisleri de bir şekilde ona göre kendini ayarlar. Demiryoluna daha yakın şekilde.
Demiryolunun her gittiği yerde mutlaka bir gelişme yaşanır. Tabi bizim coğrafyamız zor olduğu için tünellerle beraber gidiliyor. Ama tünelden çıktığı yerde istasyon olması lazım. Ben o anlamda onu önemsiyorum.  Burada sağlık, kayak turizmi de canlanıyor. Herkesin arabası olmaya bilir. Trenle gelir oradan mevcut vasıtalarla devam eder. Proje sadece buradan gireceğim oradan çıkacağım bir tünelle beraber yaptığınız zaman çok yanlış olur.” Dedi.

TİREBOLU SİYASİ BİR TASARRUF
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, demiryolu projesinde itiraz ettiği başlıca konulardan, demiryolunun Torul’da ikiye ayrılarak Tirebolu ve Trabzon’a gitmesi noktasına da değinen Genç, “Trabzon’da var olan bir liman var. Şimdi siz normalde Trabzon’da hazır bir laman var ama Tirebolu’da liman yok orda bir de inşaat olacak. Orda lojistik var mı yok? Ama Trabzon’da lojistik hizmeti de var. O yüzden Tirebolu bana göre yanlış seçim. O yüzden siyasi bir tasarruf olarak bana geliyor bu. Veya lobi gibi. Ama Trabzon siyasi tasarrufun ötesinde gerçek yönünde. Tirebolu’nun da demiryolu olacak ama Trabzon üzerinden bağlansın” dedi.

MAÇKA KENDİ ELEKTRİĞİNİ SAĞLIYORDU!
Enerji kaynakları ile ilgili konuşan Başkan Genç, “Yenilebilir enerji kaynaklarının rüzgar güneş enerjisi dahil hayata geçirilmesi lazım. Yalnız bunlar yapılırken doğaya zarar vermeden doğal yaşamın devamını ön görerek veya ön plana çıkararak en az zararla binde bir zararla bunu yapmaktır. Ben 75’li yıllardan önce kendi elektriğini kendi santrali ile karşılıyordu. Keşke o santral yine kalsaydı en azından şehrin aydınlatmasını sağlasaydı. Belediye işletmesiydi. Sonradan orası satıldı ve ardından kapandı” dedi.

AYİNE GELECEKLERE KOTA UYGULANIYOR

Sümela Manastırı’nda düzenlenen ayinle ilgili de gelen ziyaretçi sayısında kota uygulandığına dikkat çeken Genç, “Maçka’ya gelen 180 bin olan ziyaretçi sayısı. 380 bine çıktı ertesi yıl. Her yıl biraz daha artıyor. Yüzde yüz 10 artan bir artış ve bu zamanla olacak bir artış. Şimdi ayine gelecek olan kişi sayısı arttıkça bizim yatak kapasitemiz o kadar artıyor mu?. Bildiğim kadarıyla Samsun’dan Artvin’e kadar olan turizm belgeli otellerin sayısı yatak kapasitesi 5 bin. Rusya’dan gelecek olan talep 10 bin kişi. Nerde yatıracaksınız. EYOF’ta görmedik mi? Biraz da yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı gelecek olanlar gelemediler.  Ancak Rusya’dan gelecek olanlar da gelemedi. Çünkü 10 bin kişiye yakın müracaat var. Adam diyor ki “getirdikten sonra ben burada rezilliği mi çekiyim nerde yatıracağım onları?”
Onlar burayı bildikleri için kota uygulanıyor. Kapasiteyi ona göre belirliyorlar.  Birde gelen insanların da orda ki ayine katılmalarını sağlamanız lazım. O güzergah o kadar kişiyi telarüze edemez” dedi.

NİSAN’DA DA SÜMELA’DA AYİN YAPILACAK
Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta düzenlenen ayinin bir benzerini Hıristiyanların Nisan ayında düzenlenen Paskalya Bayramı’nda da düzenlemeyi düşündüklerini ifade eden Başkan Genç, “6 Nisan 9 Nisan’da Paskalya var onla ilgili, ilgili yerlerle görüşmeyi sağladık. Paskalya’yı planlıyoruz şuandan itibaren. Sümela Manastırı’nda Paskalya yaparak kış turizmini canlandırmayı hedefliyoruz. Bu bölgeyi daha fazla zamanlarda turistin gelmesi ve inanç turizmini gelişmesini sağlamak amacımız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile şifahen görüşmeleri yaptık. Bakanlığın görüşü bu noktada olumlu! Paskalya’nın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği Ocak ayı içerisinde kesinleşecek. Bu yıl 6 Nisan 9 Nisan gibi düzenlemeyi planlıyoruz.  Tabi bunun bir öncesi bir sonrası kalmaları gibi durum var ve bu süre 5-6 günü bulur. Önemli olan bunun süresi değil gelecek olan kişilerin sayısı ve kalma süreleri. İlerde Yılbaşında da düşünüyoruz” dedi.

CHP’DEN YENİDEN ADAY OLACAĞIM

İki dönem Maçka’da Belediye Başkanlığı yapan Genç, önümüzdeki yerel seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı ve AK Parti’ye geçeceği şeklindeki dedikodularla ilgili olarak ise, “Yeniden aday olacağım. Ancak AK Parti’ye geçişim gibi bir durum söz konusu değil. Önümüzde ki seçimlerde CHP’den yeniden adayım” diyerek dedikodulara da noktayı koydu.