Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Galatasaray’ın cezalarla ilgili açıklamasına cevap verdi.
TBF, Disiplin Kurulu tarafından seyircisiz oynama cezası alan Galatasaray’ın yaptığı açıklamalara resmi interte sitesinden cevap verdi. TBF, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Disiplin kurulumuz tarafından verilen seyircisiz oynama kararı sonrasında Galatasaray Spor Kulübü tarafından yapılan ve federasyonumuzu çifte standart uygulamakla suçlayıcı ifadelerle tahrike ve yanıltmaya yönelik açıklaması üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.
Türkiye Basketbol Federasyonu, yasalara uygun olarak kurulmuş ve bu yasalar çerçevesinde Türk basketbolunu yöneten bir kurum olarak tüm kararları yürürlükte bulunan yasa, yönetmelik ve yönergelere dayalı oluşturulmaktadır.
Galatasaray Spor Kulübü’ne son oynadıkları müsabakada önleyemedikleri istenmeyen olaylar sonucunda tespit ve raporlara dayanarak verilmiş cezalar Disiplin Kurulumuz tarafından daha önce verilmiş benzer olaylar karşında verilen kararlarla bire bir örtüşmektedir.
Galatasaray Spor Kulübü tarafından iddialarına emsal olarak gösterilen iki sene önce 13 Haziran 2014 tarihinde Ülker Arena’da oynanan Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Liv Hospital müsabakasında seyirciler tarafından küfürlü tezahürat yapılması ve sahaya yabancı madde atılması nedeniyle iki kez anons yapılmış olması şeklindeki raporlarla emsallerine uygun olarak Fenerbahçe Spor Kulübü’ne para cezası verilmiştir. Konu edilen bu maçta üçüncü kez anons yapılmamış ve hakemlerin soyunma odasına gitmemiş olması nedeniyle maça ara verilmediğinden seyircisiz maç oynama cezası verilmemiştir.
10 Haziran 2014 tarihinde Abdi İpekçi Spor Salonu’nda oynanan Galatasaray LİV Hospital - Fenerbahçe Ülker müsabakasında seyirciler tarafından küfürlü tezahürat yapılması ve sahaya yabancı madde atılması nedeniyle üç kez anons yapılmış olması ve kurallar gereği hakemlerin olayların sona erdirilmesine yönelik soyunma odalarına gitmiş ve bu nedenle müsabakaya ara verilmiş olması yönündeki raporlar göz önünde bulundurularak Galatasaray Spor Kulübüne iki maçını seyircisiz oynama ve para cezası verilmiştir.
29 Mayıs 2016 tarihinde oynanan müsabakada yaşanan olaylar nedeniyle Galatasaray Spor Kulübü’ne verilen iki maçı seyircisiz oynama ve para cezası, adı geçen kulübün iki sene önce almış olduğu saha kapanma cezası gerekçeleri ile bire bir aynıdır. Ayrıca seyircilerin neden olduğu küfürlü tezahürat ve/veya sahaya yabancı madde atılması gibi istenmeyen olaylar sonucunda üç kez anons yapılan ve hakemlerin soyunma odasına gittikleri tüm maçlarda Disiplin Kurulumuz tarafından aynı ceza verilmiştir.
İthamların aksine Galatasaray Spor Kulübü’nün seyircilerinin neden olduğu istenmeyen olaylar nedeniyle almış olduğu ceza son derece standart bir uygulama olup daha önce de benzer olaylar nedeniyle aynı cezaya maruz kalan kulüp olarak bunu bilmemeleri ve gereken önlemleri almamış olmaları kulübün sorumluluğudur."
(İHA)