Futboldaki şike iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesinden sonra gelişmeleri yakından takip eden UEFA da harekete geçti. 
İddianamenin tam metnini isteyen UEFA’nın talebi dün Futbol Federasyonu tarafından yerine getirildi. Federasyon mahkemeden resmi olarak istediği iddianameyi Avrupa futbolunun patronuna gönderirken, orjinal metnin tercümesinin bizzat UEFA tarafından yaptırılacağı bildirildi.

22 Ağustos’ta disiplin müfettişi Pierre Cornu’yu görevlendirerek şike soruşturmasıyla ilgili rapor alan UEFA’nın, geçen haftanın gündemine damga vuran iddianameyi inceledikten sonra Fenerbahçe’nin yanı sıra Trabzonspor ve Beşiktaş ile de ilgili yeni bir yol haritası çizeceği öğrenildi. UEFA Türkiye Futbol Federasyonu’nun alacağı kararlara ise hiçbir şekilde müdahil olmayacak.

Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra yoluna Avrupa Ligi’nde devam eden Trabzonspor ve aynı ligde mücadele eden Beşiktaş ile ilgili iddiaları inceleyecek olan UEFA’nın, yılbaşından önce bir tavır belirleyebileceği kaydedildi.
Etik Kurulu kozmik odaya
Özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamenin İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından, Futbol Federasyonu da Etik Kurulu’nu ikinci kez göreve davet etti.
Resmi iddianamenin yanı sıra daha önce savcılık tarafından gönderilen 26 klasöre ilaveten bazı dosyaların da Etik Kurulu’na ulaştırılacağı, kurulun ilk incelemesinde olduğu gibi çalışmalarını kozmik odada sürdüreceği ifade edildi.
Prof. Dr. Oğuz Atalay başkanlığındaki 5 kişilik Etik Kurulu’nun bugünden itibaren incelemesine başlayacağı, Disiplin Kurulu’na sevk edilen yönetici, futbolcu ve teknik adamların savunmalarının alınması için resmi mercilere yazı yazacağı kaydedildi.
Dün mahkeme tarafından tahliye edilen şahısların ifadelerini bizzat alacak olan kurul, cezaevinden çıkmayanların savunmalarını ise avukatları aracılığı ile isteyecek.

Değişiklik gündemde yok

Şiddet yasasıyla şike ve teşvike verilen cezalarda indirim yapılmasından sonra Disiplin Talimatı’nda da değişiklik yapılacağı yolundaki iddialar Futbol Federasyonu tarafından doğrulanmadı.
Üst düzey bir federasyon yöneticisi şike ve teşvik suçlarına talimatla öngörülen cezalarda küme düşmenin kaldırılması yolunda bir çalışmaları olmadığını, konunun hiçbir şekilde yönetim kurulu toplantılarında gündeme gelmediğini söyledi.

Bilindiği gibi Disiplin Talimatı’nın 
“müsabakanın sonucunu etkileme” başlıklı 58. maddesi şike ve teşvik suçunu işleyen kulüplere küme düşürme cezası, yöneticilerine de 1 yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası verilmesini hükmediyor.

UEFA: Bizi ilgilendirmez

UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu’nun şike ve teşvik suçu işleyen takımlarla ilgili uygulayacağı yaptırımların kendilerini ilgilendirmediğini açıkladı.
Türkiye’deki şike soruşturması devam ederken, basında, şike suçundan küme düşmenin kaldırılması yönünde taleplerin olduğu haberleri üzerine açıklama yapan UEFA yetkilisi, ”TFF’nin kendi içinde alacağı kararlar UEFA’yı ilgilendirmez. Ancak UEFA’yı ilgilendiren konuların başında, UEFA’nın organize ettiği müsabakalar vardır. Örneğin, Avrupa kupalarında yapılan şike kokan maçlar ya da oyuncuların dopingli çıkması. Bizi bunlar ilgilendiriyor. TFF’nin aldığı konular onları ilgilendirir. Küme düşürülüp düşürülmeyeceği de Federasyon’un kararıdır” dedi.