Yazılı bir açıklama yapan Başkan Yılmaz Tokatl, UEFA’nın aldığı kararlarda federasyonun önünde olduğunu aktararak şunları söyledi:

“UEFA’dan üç kulübe ceza geldi ve TFF den önce davrandı. Türk Futbolunu UEFA mı yönetiyor? Kararlarında Federasyonun önünde oluyor. Kulüplerin denetiminde (Mali,İdari,Hukuki ve Yabancı Transferleri ile ilgili sözleşmeler vs. dahil) federasyon neden görevini tam olarak yapmaz? Bu yetki UEFA ve FİFA’nın mıdır? Sorusu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kulüplerin zamanında uyarılmasında gerekse ceza ise cezalandırılmasında TFF önceden karar alamaz mı? Kulüpler kendilerini cezai duruma düşürecek ve Ülke Futbolu adına olumsuzluğa neden olan uygulamalarında UEFA-FİFA kriterlerini de bilmek ve uymak zorunda değil midirler? Kulüplerimizde yöneticiler ben yaptım veya ben istedim oldu olacak şeklinde bir hakka sahip olmamalıdırlar. Bu konuda ısrarlı olabilmek için sorumluluk alan yöneticinin mevzuatlara özellikle UEFA’nın mali kriterlerine hakim olmaları gerekmez mi?

Kaldı ki kulüplerin her yıl yaptıkları Mali Genel Kurulları ve Divan Kurulu toplantıları hesaplarını incelerken özellikle gelir-giderlerdeki borç olarak görülenlerin neden, kime borçlu olduğu incelenerek ödemelerinin nasıl olacağını sorması gerekir. Oldubitti ve ibra edilerek sonuçlanan kurul toplantılarının kulüplerine neye mal olduğu bu cezalarla da anlaşılmış oluyor.

Bu da ciddi bir görev ihmali değil midir? Federasyon bugünkü Teknik imkanları ile personel kadrosu ve kuruluş üniteleri ile içeride veya dışarıda olayları ve olabilecekleri ve tüm FİFA, UEFA mevzuatlarını eksiksiz bilmek uygulamak ve takibini yapmak imkan ve sorumluluğuna sahiptir. Bilgi ve iletişim hatasında mazeret üretemez ve haklı olamaz. Zamanımızda dar kadro ve imkanlar içinde iken dahi Federasyonumuz bugünkü yaşananlara şahit olmamıştır, fırsat da verilmemiştir. Kulüpler ve yönetenler, Dernekler Kanununa ve sporla ilgili hukuki mevzuatlara bağlı olarak uygulamalarında ve yönetimlerinde doğru, şeffaf ve onurlu bir futbol için olmalıdırlar. Ülke futbolu adına bundan ve bugünkü durumdan daha kötüsü, acısı olamaz. TFF Kulüplerin hatalarını belirleyerek ve yetkisini de kullanarak gereğini önceden yaparak kulüpleri uyarır ve cezasını kendisi verebilirdi. Kulüplerin bağımsız Denetleme Kurullarınca denetlenmesi yapılıyorsa görevleri arasında usulsüzlükleri belirleyerek yönetimi uyarma görevleri yok mudur? TFF’nun kulüpleri özellikleri mali, hukuki ve eğitsel yönden denetleme ve onları hatalardan uzaklaştıracak Ana Statü gereğince denetim yetkisi vardır.

Bunu Denetleme Kurulu kanalıyla veya özel Denetleme Kurulu da oluşturarak yapmak imkanı vardır. Kendi aşımızı kendimiz yapamıyor veya kıvamını bulduramıyoruz. Federasyonun hata yapmasında işine karışan, çorbayı daha tuzlu ve içilmez hale getiren içinde ve dışında bir takım güçler mi var acaba? Kim kimi koruyor? Bu kadar çok personel kalabalığı olan TFF’nin ciddi iş ve sorumluluklarının ve de kontrol zafiyetinin yaşanabileceği fazlalıklardan temizlemesi, kuruluş şemasını ve kadrosunu ihtiyaca göre yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Federasyon birilerinin geçim kapısı olmamalıdır. Ücretler sistemi görev tarifi ile sorumluluk derecelerine göre makul seviyelere çekilmelidir. UEFA’dan kulüplere gelen bu yaptırım TFF adına da anlamlı bir uyarıdır. Olayların gidişatı ve şikenin sahaya yansımadığı kararının ne derecede isabetli olup olmadığı da mahkeme sonucu ve UEFA’nın alabileceği muhtemel kararları endişe verici bir kaosa neden olmamasıdır. Türkiye Futbol Adamları Derneği olarak samimi temennimiz de doğru yöntemlerle, yerinde kararlarla ve uygulamalarla ülke futbolunun yönlendirilmesi ve yönetilmesidir.”