Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, “UEFA ile yapılan anlaşmalarda 3 temel nokta var; birinci transfer ile alakalı. Satacaksın ki oyuncu alabileceksin. İkincisi takımın bütçesi. Maç başı ücretler primler vs. 59 milyon Euro bütçe var. Üçüncü de Beşiktaş bilançosu" dedi.
Beşiktaş’a yeni transfer olan futbolculara bugün düzenlenen imza töreninin ardından siyah-beyazlı kulübün başkanı Fikret Orman açıklamalarda bulundu.

“GEÇEN SENE DAHA RAHAT HAREKET ETTİK”
Başkan Orman, çok zor bir transfer sezonu geçirdiklerini ifade ederek, “Sebebi de geçen sene ile bu sene arasında geçen sene başında hem Demba Ba, hem de Atınç’ı satarak karla bu döneme başladık. O bize sezon başında elimize bir bütçe getirdi. Transfer yapmak için UEFA ile anlaşmamıza göre bütçe belirlendi ve buna göre geçen sene daha rahat hareket ettik. Bu sezon ise ana niyetimiz şampiyon takım kadrosunu korumak idi. O yönde hareket ettik. Bunun dışında Töre ile transfere çıktık. Gökhan’da eski teknik direktörünün yanına verdik. Bundan 15 gün öncesine gelen kadar kulübün satış yaptığı sadece Gökhan’ın 3 milyon Euro’luk bir bütçesi vardı. UEFA ile yapılan anlaşmalarda 3 temel nokta var, birinci transfer ile alakalı. Satacaksın ki oyuncu alabileceksin. İkincisi takımın bütçesi. Maç başı ücretler primler vs. 59 milyon Euro bütçe var. Üçüncü de Beşiktaş bilançosu. Geçen sene 20 milyondu ama biz bunun altında kaldık. Bu sezonda maksimum 10 milyon Euro’luk zararla kapatma şansımız var. Bundan sonra sezon sonlarında bırakın zararı kar ederek devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BEŞİKTAŞ DAHA BÜYÜK BEKLENTİSİ OLAN BİR KULÜP HALİNE GELDİ”
Transfer sürecinin detaylarını da anlatan Orman, “Takımın 59 milyon Euro üzerine çıkmaması gerekiyordu. Hem de satmamız ve kar etmemiz lazımdı. Zarar eden değil kar eden olmalıydık. UEFA bunu istedi. Töre’nin kiralanmasından sonra Türkiye ayak uydurmuş Mario Gomez ile alakalı beklenen süreçleri, onun tekrar takıma gelme süreleri oluştu sonucunda da sürpriz olarak Sosa’nın bizim kabul ettiğimiz bedele razı olundu ve Sosa’yı elden çıkardık. Bütün transferleri ona istinaden gerçekleştirdik. Şu anda baktığımız zaman burası şampiyon olan bir kulüp. Taraftar şunu alın, bunu alın dedi ama toplama takımı haline gelemezdik. Bazı transferler proje transfer olarak yapıldı. 2013 sezonuna baktığımızda takım kadromuz ve o günkü yedek kulübesindeki oyunculara baktığımız zaman Beşiktaş mali durumu ortadaydı. Beşiktaş mali durumlarıyla alakalı o senelerde genç futbolculardan oluşan bir takımdı. Oğuzhan, Olcay o zaman daha yeni gelmişti. Bugün baktığımızda aradan geçen 4 senede Beşiktaş stadını bitirmiş önemli transfer yapar halde. Daha büyük beklentisi olan bir kulüp haline geldi. Bu da camiamızın ve bizim başarımız” şeklinde konuştu.

“3 KULVARDA İDDİALI GİTMEK İSTİYORUZ”
“UEFA’ya gönderilecek listeyi hazırlarken belirli kriterler var” diyen Fikret Orman, konuşmasına şöyle devam etti:
“Atınç’ın bir başka önemi ise yerli oyuncu ve kulüp içerisinde yetişmiş oyuncularında bir kota içerisinde yer alması. Atınç o kotaya giriyor. Caner’e de baktığımızda o da yerli oyuncu kotasına giriyor. UEFA’ya 23 kişi gönderdik. Hem Aras hem de Ömer’de önemli beklentilerimiz olan oyuncular olmalarına rağmen Ömer, Almanya’da yetişmiş kategorisinde oluyor. Ömer’in yerine Mustafa gitmese girebilirdi. Beşiktaş çok geniş kadro oluşturdu. 3 kulvarda iddialı gitmek istiyoruz. 50’nin üzerinde maç yapacağız.”

NASRİ VE STOPER SORUSU
Başkan Fikret Orman, Beşiktaş’ın bir stratejiye göre hareket edeceğini belirterek, “Stoper konusunda biz son 14 gün oluşan süreçte önümüzde geldi. Bizim Sosa’yı satma niyetimiz yoktu. Sonra 8 milyon üzerinde bir bedel istedik onu da kabul ettiler. O zaman da 14 günlük süre kaldı. Bütün konsantrasyonumuz forvet ve orta sahaya yoğunlaştı. Stoper için gelen son dakika teklifleri ise Beşiktaş menfaatleri açısından doğru teklif değildi. Mantıklı bulmadım. Stoperlerimizde Marcelo ve Tosic geçen senenin şampiyon olan takımından artı Rhodolfo geldi artık. Son olarak da hem UEFA listesinde yazabileceğimiz hem de kendi evladımız olan Atınç’ı 6 milyona satmıştık sonra Beşiktaş’a 1 yıllığına kazandırdık. Yabancı bir oyuncu transfer etmiş olsaydık forvet ya da orta sahadan birini listeden çıkaracaktık. Tosic de Atınç da orada iyi oyuncular” açıklamalarında bulundu.
Nasri olayına fazla girmek istemediğinin altını çizen Başkan Orman, “Bir başka takıma gitti. Bizim oyuncularımızı tanıtırken hepsinin yüzerine baktınız hepsi de buraya uygun oyuncular. Biz kolej takımıyız. Oyuncularımızın karakterlerine önem veririz. Ağır disiplin yönetmeliklerimiz vardır. Bunlara uyacak oyuncular Beşiktaş’ta olur. Bunun dışındakiler dışarıda kalır. Bu bir takım oyunu. Takım içerisinde huzuru bozacak şeyler büyük yara açar. Transferle şampiyon olunmaz. Şampiyonluk sahada kazanılır. Beşiktaş kulübünün bundan sonraki görevi ise oyuncularının zamanında parasını almaları ve bizim Eylül 1 itibariyle oyuncularımıza 1 lira borcumuz yoktur” ifadelerini kullandı.

“ŞENOL GÜNEŞ HAKLI”
Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in, transferlerin gecikmesiyle alakalı sitemlerinin hatırlatılması üzerine Fikret Orman, şöyle konuştu:
“Hocamız haklı. Hocamız neden haklı; direk kampa gitmeden sezon öncesi takım kadrosunu elinde görmek istedi. Onun gözünden baktığınızda transferlerin gelmesi arzusunda. O haklı. Ancak bizim açımızdan baktığımızda da kendi ilkelerimizde ve maddi durumlarda bizim haklı olduğumuz taraflar var. Bir oyuncuyu transfer etmek dünyanın en kolay şeyidir. 3-5 milyon Euro’ya atıyorsunuz imzayı geliyor. Ancak bu sefer parasını ödeyemiyorsunuz. Biz bunları yapamayız. Ancak hoca diyor ki oyuncularım bir an önce gelsin. Haklı tabi ki. Sonuna kadar da hak veriyorum. Ancak şu da var Beşiktaş geçen seneye göre bu sene daha avantajlı. Stadımız yoktu. Beşiktaş’ın oyuncu kadrosu bu kadar değerli değildi. Şampiyon olarak başlamamıştı. Hocalık çok kolay olsa bende hoca olurdum. Onun için Şenol hoca orada. O bunu başarır. Şenol hoca ne niyetle söylediğini zaten ifade etti. Biz kendi açımızdan o kendi açısında bakıyor duruma. Türkiye’nin en namuslu, en kaliteli hocası Şenol Güneş’tir. Hocamız benim gibi laz olur arada öyle şeyler.”

“MENAJERLERE PARA ÖDEDİK”
Transfer süreçlerinde menajerlere hem geçen sene hem de bu sene para ödediklerini kaydeden Orman, “İki menajere ödedik hatta. Bu sene de ödedik. Umut Güner inanılmaz performans gösterdi bu sene. Transferlerle çok uğraştı. Camia Başkanı olarak tebrik ettim. Menajerlere para ödedik yani bunlar başkanla yani benimle koordineli oldu. Örneğin capsler çıktı ve güzel şeyler bunlar” dedi.

KİRALIK YORUMLARINA SERT CEVAP
Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Beşiktaş’ın aldığı oyuncularla alakalı, “Kiralık” vurgusu yapan bazı yayın organlarının ve sosyal medyanın tepkisine karşılık, “Aboubakar gelecek sezon opsiyonuyla 10 milyon Euro. Nasıl planlandığı anlaşma içinde var. Caner’in ki ise 1 milyon Euro’dur. Gelecek sene o parayı verip alacağız. Algılar var mesela; ‘kiralık oyuncular’ diye. Gökhan Gönül kontratlı, Gökhan İnler kontratlı, Adriano öyle, Fabri öyle, Oğuzhan-Utku onlarda kontratlı. Geldik Caner’e; o da satın alma opsiyonlu. Aboubakar, bu sene transfer edecektik bir dahaki sefere transfer edeceğiz. 35 milyon Euro görmüş oyuncu Aboubakar arkadaşlar. Bu sene satın alınsaydı 12 milyon Euro’ydu. Biz 2 milyonunu bu sene verdik 10 milyona önümüdeki yıl alacağız. Geldik Talisca’ya o da iki sene kiralık. Atınç 1 sene kiralık. Kiralık kiralık diyorlar bu doğru değil. Hepsini satın alma opsiyonuyla aldık. Talisca 25 milyon Euro’ya İngiltere’ye gidiyordu ama pasaportu dolayısıyla gidemedi. Beşiktaş en son hesaplamalara göre 2 yılda 37 milyon Euro’luk oyuncu sattı. Al-Al dönemi bitti. Sat-al dönemi başladı dedik öyle yapıyoruz. Çok fazla oyuncuyla doldurulması toplama takım olur bunu istemiyoruz. Ben Aboubakar’ın Cenk’ten formayı zor alacağını düşünüyorum. O yüzden Beşiktaş’ta forma bulmak zor olacaktır” açıklamalarında bulundu.

OĞUZHAN’A 15 MİLYON EURO
Oğuzhan Özyakup hakkında açıklamalarda bulunan Orman, “Oğuzhan’a 15 milyon Euro’luk teklif gelmişti. Oğuzhan çok aşama kaydetti. Kendi hedefleri de var ve Beşiktaş’ın star oyuncusu. Biz oyuncu kadromuzu korumak üzere yola çıktık. Şimdi Serdar’ın sözleşmesi bitti, Gökhan ondan dolayı geldi. İsmail’in sözleşmesi bitti ve Adriano ondan dolayı geldi. Caner’de Adriano’nun önde oynayabilme yeteneğiyle geldi. Oğuzhan, çok önemli yerlere geleceğini inandığım oyuncu. O Şampiyonlar Ligi’nde usta Oğuzhan’ı gösterecek. Bu Oğuzhan açısından da önemli. O bir takıma gidecekse o takımın istek arzusu da olmalı. Aboubakar için 3 kere gittik. İsteyen bu isteği gösterir. Ben öyle bir arzu görmedim. Oğuzhan’ı isteyecek kulüpler bizim gösterdiğimizi gösterecek. Hem onun hem bizim için hayırlısı olursa gider. Onun kariyeri için hayırlısı olursa ben gönderirim” dedi.

“TOLGA ZENGİN ŞAMPİYON TAKIMIN KALECİSİDİR”
Tolga Zengin’e sosyal medyada oluşan tepkinin hatırlatılması üzerine Fikret Orman, “Tolga şampiyon takımın kalecisi. Çok kızıyorum. Geçen sene çok başarılı bir sezon geçirdi. Onunla alakalı şeyler yapılıyor. Hepimizin görevi takıma sahip çıkmaktır. Şenol Güneş Tolga’da karar kılmışsa bu doğrudur. Kalecilik nankör bir iş. Hata yaptı geçen sene olabilir, normal. Galatasaray maçının çevrilmesinde onun konuşması çok önemlidir” açıklamalarında bulundu.

“CENK’İN BU SENE ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPACAĞINA İNANIYORUM”
Transfer sürecinin son gününde en çok konuşulan olan Eto’o ile alakalı ise Orman, “Çok fazla derecede takım dengemizi bozacak şeyler yapmadık. Planlamalarımızı doğru yapmalıydık. Onun transferi başka oyuncularımızı kaybetme şansı verirdi. Yaşı çok iyi olan santrafor olan Cenk’in bu sene çok önemli işler yapacağına inanıyorum. Son maçta atmış olduğu gol her oyuncunun atabileceği gol değildir” ifadelerini kullandı.

ŞAMPİYONLAR LİGİ YORUMU
Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecekleri B Grubu’nun zorlu olduğunu dile getiren Fikret Orman, “Buradan birinci çıkar mıyız çıkarız. 3’ncü de oluruz. 4’ncü oluruz. Yani o kadar zor. Zor rakipler ama bizde kolay rakip değiliz. Vodafone Arena’da kolay maç yapıp çıkılmayacak. Allah oyuncularımıza, hocalarımıza yardım etsin. Çok umutluyum. Beşiktaş’ın bu seneki en önemli hedefi bundan sonra her sene. O sene bu sene diye başladık. Rakiplerimizde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Güzel bir sene olacak” şeklinde konuştu.

“GOMEZ’İN ÇOK DAHA YÜKSEK BİR ÜCRETE…”
Fiorentina ile Gomez’in Wolfsburg’a transferi ile alakalı Beşiktaş Kulübü’nün ne kadar ücret alacağının sorulması üzerine Başkan Orman, “Onlar ücreti ödemek için bize başvurdular ama kontratlar gelmeden o ücreti istemiyoruz dedik. Onları görelim ondan sonra bakacağız. Bizim anlaşmamız evraklara göredir. Çok daha yüksek bir ücrete transfer olduğu biliniyor, Fiorentina ile Wolfsburg arasında. Bize 1 milyon 100 bin Euro arasında diyorlar. Bütün sözleşmeler FIFA’da vardır” dedi.

VELİ KAVLAK’A SÖZLEŞME DONDURMA ÖNERİSİ
Veli’nin sakatlık süreci ve sözleşme konusu ile alakalı Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, şöyle konuştu:
“Kolunda bir ağrı var. Biz oyuncumuzdan istifade etmek istiyoruz. Sakat olduğu sürece hem ücret ödüyoruz hem de kendisinden yararlanamıyoruz. Ameliyat olması gerekiyor. Bu sözleşmeyi ameliyat olma süresinde durduralım dedim. Takıma geldikten sonra sözleşmende de durdurduğumuz kadar olan kısmı uzatarak tamamlayalım. 1,5 sene bir sakatlık sürmez. Yani kimin hatası bilmiyoruz ama Veli hatalı demiyorum asla. Biz onu tribünde değil sahada görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“80 BİN OLSA DA SATARIZ”
Kombine sayılarının 32 bini geçtiğini ifade eden Orman, “80 bin olsa da satarız. Gayet iyi gidiyor. Artık iş rayına oturmuş vaziyette. Biletleri satmak değil hedef, stadı da doldurmak lazım. Bilet satılmış ancak boş bir stada oynamak mantıklı değil. Statta maçın oynandığı sırada kulübe zarar verebilecek taraftarların kombinelerini iptal edilecek. Herkesin hakkını korumak zorundayız. Adil olmak zorundayız. Biz federasyona da, tribün kapatmayın biz durma vakıfız kim küfür ettiyse bunu buluruz dedik. Bizim kameralarımız bunu sağlayabiliyor. Artık Beşiktaş taraftarından lütfen rica ediyoruz; Beşiktaş’a zarar vermeyelim. Beşiktaş’ı üzmeyelim. Gurur duyacağımız bir takımız, gurur duyacağımız bir stadımız var artık. Biz bilmiyorduk demesinler. Herkesin ismine cismine kadar vakıfız bilgileri olsun. İlk üç maçta bazı şeyleri tolere ettik ancak bundan sonra bu tolere durumu olmayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
(İHA)