1-6 Kasım Tarihleri arasında Çin’in Şian şehrinde düzenlenecek olan 8.Wushu Dünya Kupası Şampiyonasında ülkemizi 65 kiloda temsil edecek Trabzonlu sporcumuz Savaş Bekar Sonnokta Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

1-6 Kasım tarihleri arasında Çin’in Şian şehrinde düzenlenecek olan 8.Wushu Dünya Kupası Şampiyonası için Trabzonlu sporcu Savaş Bekar hazırlıklarını tamamladı. Birçok dövüş branşında şampiyonlukları bulunan Savaş ile hem hayatı hem hedefleri, başta Wushu olmak üzere salon sporlarının sıkıntılarını konuştuk. İşte Savaş Bekar’ın açıklamaları.
 

10 YAŞINDA BAŞLADIM
Savaş Bekar kimdir? Spora ne zaman başladınız?
1990 Trabzon doğumluyum. Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Spor hayatıma henüz 10 yaşındayken Trabzon’da boks ile başladım. 2000-2006 yılları arasında boks yapıyordum, boks hayatım Wushu’da ki kariyerimin alt yapısı olduğunu söyleyebilirim. Boksta daha iyi şeyler yapabileceğim zamanda Wushu ile tanıştım. 2007’de Wushu il seçmesini geçtikten sonra Gümüşhane’deki Wushu Gençler Türkiye Şampiyonasına katıldım. İlk kez katıldığım turnuvada Türkiye 2’si oldum. Ardından milli takım seçmelerinde 1 oldum. Sonra zaten hep şampiyonluklarımı korudum.

 

İLK MAÇIMA ÇIKAMADIM
İlk Avrupa maceranda neler hissettin?
2007 yılında takıma seçildikten sonra Polonya’ya, Wushu Gençler Avrupa Şampiyonası için takımla beraber Polonya'nın Varşova şehrine gittik. Tartı öncesi antrenmanda takim arkadaşımla gölge boksu çalışması yaparken, arkadaşımın tekmesi yüzüme geldi. Burnum kırılmıştı ama belli olmuyordu, kan göz torbamın ardına dolmuştu. Şişlik ve morartılar olmuştu. Tartıyı geçtikten sonra sağlıkçı olan hakem benim burnumun kırık olduğunu anladı maça çıkmamı istemedi. İlk Avrupa maçına çıkamamıştım.

 

ZAHMETSİZ RAHMET OLMAZ
Bu çok ciddi bir sınavdı. Genç yaşınıza rağmen bunun üstesinden nasıl geldiniz?
Bu kırılma benim için zor değil hakem dövüşmeme izin verseydi kariyerimde bir Avrupa Şampiyonluğu daha olabilirdi. Çünkü 2013 yılında Endonezya’da Büyükler Dünya Şampiyonası’nda Çeyrek Final maçında Kanadalı rakibimle dövüşürken ilk rauntta sol elim kırılıdı ve maçı kazanmasını bildim. Bunlardan hariç birçok ciddi sakatlıklarım daha oldu. Elimde halen platin var, burnumdan 2 kez ameliyat oldum. Zahmetsiz rahmet olmaz. Sporu bırakmak yerine daha da hırslandım.

 

ÇİN MENŞEİLİ SPOR
Wushu’yu biraz anlatır mısınız?
Bütün dünyada 1 milyar 200 milyona yakın insan bu sporu yaparken, sadece Çin’de 800 milyon insan bu spordan ekmek yiyor. Ülkemizde 2006’dan itibaren resmi federasyonumuz var. Wushu Yumruk, tekme ve gelen tekniğe karşı tutup yere düşürme sporudur. Ayrıca en zengin dövüş tekniği olan bir spor halidir. Bir de gösteri bölümü vardır onun Adida Tao dur.

 

DÜNYA KUPASI 
Biraz da şimdi gideceğiniz Dünya Kupası şampiyonasından bahsedelim. Her isteyenin gidemediği davet usulü bir turnuva diye biliyorum. Çağırılma nedeniniz ve hedefiniz nedir?
1-6 Kasım tarihleri arasında Şian şehrinde düzenlenecek Dünya Kupası Şampiyonası için hazırlanıyorum. Bu şampiyonaya Wushu Dünya Federasyonu beni davet etti. Katılmak için sadece Türkiye Şampiyonu veya milli takım seçmelerini kazanmış olmanız yetmez, Dünya şampiyonalarında, Dünya Kupalarında ve Dünya Oyunlarında derece yapmanız ve iz bırakmanız gerekir. Çünkü bu maç en iyilerin olduğu yerdir ve bu şampiyonalarda ben 2010 ve 2012 yıllarında finalist olarak mücadele etmiştim.

 

YÖNETİM EKSİKLİKLERİ VAR
Dünyada finalist Kulağa hoş geliyor. Türkiye’de değer gördüğünüzü söyleyebilir miyiz?
Benim başarım niye duyulmuyor diye karalara bağlamadım. Ağlamak mizacımda yoktur. Benden önce bu sporun duyulması gerekir. Türkiye’de 2 kez Wushu Dünya Şampiyonası yapıldı. 2 kez Avrupa, 4-5 defa da Balkan Şampiyonası yapıldı.. Kimin haberi var? Hadi sokağa çıkalım tüm Trabzon’a soralım sonra orantılayalım %1 olur mu? Olmaz.. Verilen değeri buradan siz hesap edin. Bunda vatandaşların bir suçu yok. Yönetimlerin de eksiklikleri var.

 

TEK HEDEF ŞAMPİYONLUKTUR 
Nasıl bir başarı hedefliyorsunuz? 
İyi bir şekilde hazırlanıyorum. Şuan da okulum da olmasına rağmen izinliyim. Her zaman final oynama hedefim vardır. Tabi ki zorlu rakipler var. Kimse kolayına bu madalyalara ulaşamıyor. Kendimi, biliyorum. Aynı zaman da kendimde antrenörüm. Tecrübem de ortada. Rakiplerimi kısmen de olsa tanıyorum. En güzel şekilde alınabilecek en iyi sonuçla ülkeye döneceğim. Ancak her zaman tek düşüncem şampiyonluktur.

 

NEREDEYSE İMKANSIZ AMA!..
Yönetimlerin eksiklikleri var dediniz. Yıllardır bu sporla uğraşıyorsunuz.. Başta Wushu olmak üzere diğer spor dallarını nasıl duyurabiliriz?
Futbolun gölgesinde kaldık. Bireysel olarak duyurmak neredeyse imkânsız.. Ancak televizyon programlarıyla ya da gazetelerde hemen hemen her gün kısa da olsa duyurular ya da kritikler yapılmalıdır. Bir futbol maçı 1,5 saat sürüyor. 3 saat konuşuyoruz. Günler geçiyor yine o maç tartışılıyor. Sonraki haftanın maçı oynandığında o iki hafta karşılılaştırılıyor. Peki başarı? Lig de 3 puan!.. Hal böyleyken spor denen olgu bizim ülkemizde futboldan ibaret kalıyor.

 

ÇİN, RUSYA.. AMA İRAN!.
Birçok uluslar arası karşılaşmaya çıktınız. Kendinize kimleri rakip olarak görüyorsunuz?
Çin sporunu yapıyoruz sonuçta. Çinliler gerçekten iyiler. Peşine Ruslar geliyor. Rusların spor politikaları gerçekten taktire şayan. Ancak İranlılar, gerçekten bu spor için her şeyini ortaya koyuyorlar. Tüm spor dallarında çalışıyorlar ama ben Wushu’dan bahsetmek isterim. Siyasette kaybettiklerini sporda kazanmaya çalışıyorlar. Sporculara da çok ciddi imkanlar sağlıyor. Örneğin ben bir başarı elde etsem gayri ihtiyari söylüyorum 100 bin TL alacaksam onlar 500 bin TL alıyor. Onlar için önemli olan kazanmaktır. Kaybettiğim maçlarının büyük bir kısmını da İranlılara kaybetmişimdir.

 

TUTTURDUK BİR FUTBOL
Biz neyi yapamıyoruz ki İran kadar olamıyoruz?
18 yıldır sporla uğraşıyorum. 10 yıldır milli takımdayım. Bu soru her kamp döneminde sorulur. Sadece İran değil. Ermenistan hatta İsrail bile önümüzde.. Düşünebiliyor musunuz bir Ermenistan kadar başarımız yok. Bizim ülkenin tek bir hedefi var. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor bu takımlar iyi olsun diye çaba gösteririz. Bende Trabzonsporluyum ama spor dalları arasında bu kadar uçurum olmaması gerekir. Futbol bu dörtlünün etrafında dönüyor ama Real Madrit ile Barcelona ile karşılaşmayalım diye dua ediyoruz. Bu imkânların 10’da biri salon sporlarına aktarılsa ve televizyonlar ve gazeteler konuşmaya kalksa, başarılarımızı yayınlara sığdıramazlar.

 

DESTEK YOK
Siz kendiniz destek görüyor musunuz? Bir de aklıma takıldı Neden Kayseri’ye gittiniz. Tek sebebi okul mu?
Tabi ki değil. Yoruldum insanların kapısını aşındırmaktan. Birçok iş adamına ve belediyelere gittik. Ama beklediklerimiz hiçbir zaman olmadı. Kayserispor’dan teklif geldi. Maaşlı bir sisteme geçmem gerekiyordu. Yardımcı da oldular. İyi başarılar da elde ettim. Okulumun da orada olması güzel oldu. Bu sene sonu sözleşmem bitiyor. Trabzon’a kesin dönüşü planladık. Yani destek görmediğimiz için gittik. İnşallah bundan sonra bu şekilde kapılar yüzümüze kapanmaz.

 

SANKİ GENETİĞİ İLE OYNANDI 
Trabzon nasıl bir yer? Özellikle mücadeleci bir kimliğe sahip olduğumuz söylenir.. Bu ne kadar doğru?
Tuhaf bir soru (Gülerek) 4 yıl önce Hollanda da yaşamış bir abim Trabzon’a MMA sporunu getirmeye çalıştı. Yomra da bir yer de açtı. Çalışmalar da başlamıştı.. Neden Trabzon diye sormuştum ona. O da Bu şehirden 30 sene önce ayrıldığını ve Hollanda’ya gitmiş orda yasamış orda spor yapmış öğrenmiş ve Trabzon’a gelip bu sert sporu öğretmek istemişti. ve bu ülkede bu zor sporu Trabzon’un kolaya çevirebilecek bir yapısının olduğundan bahsetmişti. Ben de ona yanıldığını söylemiştim. Sonra ayrıldı işte (Gülerek) Trabzon insanının genetiğiyle mi oynandı bilmiyorum ama, eski Trabzon bugün yok. Bu memlekette artık tembellik başladı.

 

AİLELER KORKMASIN
Adrenalin 1461 Spor Kulübü’nü kurdunuz. Özellikle de genç arkadaşlarımıza neler söyleyebilirsiz?
Herkese kapımız açık. Vücut geliştirme aletlerimiz var. Boks, Kick Boks, MMA, Muay Thai ve Wushu eğitimlerini veriyoruz. Gençlerden öncelikle velilere seslenmek istiyorum. Çocuklarının bir yeri kırılacağından incineceğinden korkmasınlar öyle bir şey olmayacak. Bir çocuk spora başlayınca hemen maça çıkmıyor ilk eğitim öğretim süreci vardır Bakarız sporcu iyidir, ailesiyle görüşürüz. Eğer aile istemezse sadece spor yapması için çalışmaları sürdürürüz. Maça da çıksın derse ona göre de planlamasını yaparız. Bu noktada derslerini düşünecek öncelikli kişiler bizler oluruz. Eğitimi aksatmak yapacağımız en son şey olacaktır.

 

2 TANE MAÇIM VAR
Son olarak bu sezon başka planlamalarınız var mıdır?
2017 deki Rusya’da Wushu Dünya Şampiyonasına katılmak ve şampiyon olmak için mücadele edeceğiz. Ardından da Azerbaycan’da yapılacak olan İslam Oyunları Şampiyonası’nda şampiyon olmak için ter dökeceğim. Zorlu bir 2017 yılı önümde var. Ancak üstesinden gelebilecek tecrübeye sahibim.

 

Savas Bekar Başarı Grafiği
12 Türkiye Şampiyonluğu
2 Türkiye 2’liği
2008 Wushu Gençler Dünya 3. (Endonezya)
2009 Wushu Büyükler Dünya 3. (Kanada)
2010 Wushu Dünya Kupası 2. (Çin)
2011 Wushu Dünya 2. (Türkiye)
2012 Wushu Dünya Kupası 2. (Çin)
2012 MMA UF 3 Avrupa Kemeri 1. (Yunanistan)
2012 Profesyonel Wushu Avrupa şampiyonluğu (İtalya)
2013 Wushu Dünya Oyunları 3. (Kolombiya)
2013 Wushu İslam Oyunları (Endonezya)
2014 MMA Pankration Avrupa 3. (Gürcistan)
2015 MMA Balkan Şampiyonası 1. (Bulgaristan)
2016 Wushu Avrupa Şampiyonluğu 1.(Ukrayna)
amatör ve profesyonel ülke ve uluslar arası toplam 170 maç