Türkiye Futbolunda deprem etkisi yaratan 400 sayfalık Şike İddianamesinde Trabzonsporla ilgili iddialara 376'ıncı sayfadan itibaren başlıyor.

 SİVASSPOR-FENERBAHÇE

İddianamede Fenerbahçe'nin Sivasspor'u 4-3 yendiği maçla ilgili şu ifadeler yer aldı.

EYLEMİN GELİŞİMİ
22.05.2011 günü Sivas’ta oynanacak Sivasspor-Fenerbahçe maçı öncesi, Trabzonspor Klübü Başkanı Sadri Şener’in, Trabzon Avni Aker Stadının güvenlik işlerini yürüten şüpheli Zeki Mazlum üzerinden, Sivasspor Klübü Başkanı Mecnun Odyakmaz’a teşvik primi teklif edilmesi amacıyla  girişimlerde bulunduğu, Zeki Mazlum’un; Mecnun Otyakmaz ile yakın ilişki içerisinde bulunması ve her iki şahsın da Sedat Peker liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütü ile bağlantılı şahıslar olmaları nedeniyle aralarındaki bağlantı ve samimiyete güvenilerek tercih edildiği, bu süreçte; 12.05.2011 günü Zeki‘nin Sadri Şener’i arayarak “Para durumunuz var mı başkanım" diye sorduğu, Sadri Şener’in "Var tabi bir sürü para var”cevabını verdiği, hemen akabinde Zeki Mazlum’un Mecnun Otyakmaz’ı aradığı ve görüşmek istediği, Mecnun Otyakmaz’ın görüşmeden sonra Aziz Yıldırım adına şike ve teşvik faaliyetlerini yürüten Ali Kıratlı’yı aradığı ve  “Zekiler gelecek şimdi, Trabzonlular peşimde” diyerek Zeki Mazlum’un kendisine teşvik primi verilmesi amaçlı geldiğini söylediği, belirlenmiştir.
Sadri Şener’in Zeki Mazlum aracılığı ile Mecnun Otyakmaz’a teşvik teklifinde bulunduğu, ancak kabul göremediği, maç öncesinde Mecnun Otyakmaz’ın Zeki Mazlum’u arayarak futbolcularına Trabzonspor tarafından teşvik teklifi yapıldığını ancak futbolcularının da bunu kabul etmediğini belirttiği anlaşılmıştır.

Netice itibariyle Sadri Şener’in; Zeki Mazlum üzerinden, Sivasspor Klübü Başkanı Mecnun Odyakmaz’a ulaşarak teşvik girişimlerinde bulunduğu görülmüş, şüphelilerin eylemleri teşebbüs/girişim aşamasında kalmıştır. Mecnun Odyakmaz’ın şüphelilerle anlaşıp tekliflerini kabul ettiğine dair somut delil elde edilememiştir.

 

İLETİŞİM TESPİT TUTANAKLARI
09.05.2011 günü Saat:22.34’de Mecnun Otyakmaz’ı,   Zeki Mazlum’un aradığı görüşme;
Zeki: “Bu telefonum benim son telefonum bi daha aramayacağım haberiniz olsun”, Mecnun:“Daha yeni rahata ermişim ya”, Zeki: “Kadıköy’e gelecektik dedim bakayım dışardaysan görüşelim”, Mecnun: “Ondan sonraki hafta geliyorsun Sivas’a pazartesiden itibaren Sivas’ta duruyorsun olan herşeye şahit oluyorsun,... kabul etmem yani Trabzon’da hakkımda dedikodu çıkartmasınlar herkesi herşeyi kayıt ol, herkese kapım açık zaten Rıza, Rıza hocaya teslim etmişim takımı o da Beşiktaşlı zaten”, (tape:1173)  

12.05.2011 günü saat:12.59'da Sadri Şener'i, M. A. /Zeki Mazlum’un aradığı görüşme;

M: "Kapalı mı telefonun başkanım, ulaşamayanlar görüşmek için, Zeki bir görüşmek istiyor sizinle", Sadri: "Tamam görüşürüm ne para mı lazım", M: "Birkaç konu var, o Zeki biliyorsun para her zaman onun şeyidir", telefonu Zeki'ye veriyor, Zeki: "Para durumunuz var mı başkanım", Sadri: "Var tabi bir sürü para var, bunu mu söyleyecektin", Zeki: "Yok başkanım bir şeyler söyleyecektim de bu arada bunu da sıkıştırayım dedim araya", Sadri: "Öbürünü de söyle söyle hemen problem değil", Zeki: "Telefonla olmaz başkanım yarın bende maç sabahı Trabzon’dayım bir araya gelir söylerim ben", Sadri: "Belki birini senin ekiplerden birine koyacağım bir memur, daha net değilde söylerim haber veririm sana", (tape:3645)

12.05.2011 günü saat:16.27’de  Mecnun Otyakmaz’ın,   Zeki Mazlum’u aradığı görüşme;
Mecnun: “Ofiste oturuyorum misafirler var”, Zeki: “Gelsek bizde, misafir olma şansımız olur mu?”, Mecnun: “Olur ne demek ya her türlü”, Zeki: “Golden plazaydı demi orası”, Mecnun’un onayladığı. (tape:1174)  

12.05.2011 günü saat:16.30’da Ali Kıratlı'nın, Mecnun Odyakmaz'ı aradığı görüşme;
Mecnun: "Zekiler mekiler gelecek şimdi, Trabzonlular peşimde", Ali: "Zeki,aradı bugün beni, Semih’i diyor bi ayar yapabilirmisin Fener istemezse konuşalım, iyi dedim baktım çok hiçbir şey yokmuş gibi konuştu bende konuştum ... ben gelmeyim şimdi onlar konuşur monuşur sende rahat edemem de", (tape:2536)

17.05.2011 günü Saat:13.56'da Zeki Mazlum'u, B.'ın aradığı görüşme; 
B: "Trabzonspordan burada konuşurken dedim ki bi Zeki’yi arayayım da şu Sivas’ın Başkanıyla arası iyi dedim", Zeki: "Abi bir şey çıkmaz oradan, yani Fenerbahçe’de oraya kadar işi getiripte orda bırakmaz", (tape:3324)


19.05.2011 günü saat:20.59’da Zeki Mazlum’u Mecnun Otyakmaz’ın aradığı görüşmede;
Mecnun:“Bana diyorsun ki bir şey olsa diyorsun bir şey olsa diyorsun yapacak biziz hiçbir numara yok bunlarda diyorsun, ta buraya geliyorlar elden bir liraya geliyorlar tam canlı, benim topçularım yalan söylüyor, ya boşverin ya nerede yok her türlü cinliğin içinde var Trabzon’da bu işi yapacak adam mı yok yani olur mu öyle bir şey, ya ikimizde safız ha vallaha safız sen bakma herkesi kendimiz gibi biliyoruz buraya kadar geliyorlar başkan bizi duyarsa...haydi abiciğim diyorlar biz zaten çıkacağız oynayacağız yürü git diyorlar”, Zeki: “Bak bu işlerden kulübün harbi haberi yoktur ben sana söylüyeyim dışarıdan belki olurlar”, Mecnun: “Ya nasıl dışarıdan kulübün haberi yoktur ya, Fahri görevliler, kulube hiç haber vermeden kulubüm zarara uğramasın benimde çok param var bir milyon dolarım var götüreyim ha bunu Sivas’a vereyim diye diyorlar”, Zeki. “Trabzonlu işadamları 5 milyon dolar verir vallahi”, Mecnun: “Bana topçularım öyle diyor”, Zeki: “Sen ne o diyorsan öyledir”, Mecnun: “Ben şahit olmadım bana teklif edilmedi ama topçularıma edilmiş abi isim isteme bizden dediler ama böyle birşey oldu bizde gönderdik dediler”,(tape:3820) dendiği belirlenmiştir.

 

20.05.2011 günü saat:22.27’de Mecnun Otyakmaz’ı Mithat Halis’in aradığı görüşme;

Mithat: “Başkanım iyi akşamlar ben Mithat, ne var ne yok başkanım hiç gelmiyorsunuz, Erdal abi hiç kıpırdamıyor bu tarafa ama inşallah şu Fener tantanası bitsin hocam”, Mecnun: “ Fener tantanası bitsin gelecek”, Mithat: “Şu Fener tantanası bitsin bakalım göreceğim, maç dedikodu, he hoca beni aradı söyledi şimdi başkanım”, Mecnun: “Seni aradı mı Trabzonlular için yok Trabzonspor’un öyle bir şeyi oldu,...hayır sakın ha beni aramaya zaten cesaret edemezler yani, o işlerden çok çok uzak bir adamım yani öyle bir oyuncumuz şeyde dahi görsem”, (tape:1193)  

 01.06.2011 günü saat:00.23'de Nevzat Şakar'ı Mithat Halis'in aradığı görüşme;

Mithat: "Nevzat abi bunlar bu şey için ee bana çok saldırdılar oradan bir şey çıkaramadılar, sizden teşvik parası almışım da ben Sivas’a götürmüşüm gibi, herhalde onu Fenerbahçeliler yaydı, Mithat’ın orada oyuncuları var diye, sonra, o şeyleri buralara taşımaya çalışıyorlar galiba kendi şeylerini benim kimseye hesap vermeyeceğim kimse yok, Allah’a çok şükür kendi aramızda da hiçbir zaman için öyle bir konuşma da olmadı", Nevzat "Öyle şey mi olur biz o işlere karşıyız ya", (tape:3525

23.05.2011 günü saat:19.56’da Zeki Mazlum’u Mecnun Otyakmaz’ın aradığı görüşmede
;

Zeki: “Abi biz bu millete derdimizi anlatamıyoruz yani diyoruz ki bu bir sene şampiyon olsaydık da o 20 senelik daha olmasaydı çok önemliydi, başkan”, Mecnun:“Olur yine ne olacak ya önemli değil ne olacak abi devam”... Zeki:“…Trabzon’un konumu çok farklıydı ya bu sene de çok böyle 27 sene abi yani bir çok yaklaşmıştık anladın mı, bir başka takım gibi yani kaybetse oturacak Trabzon öyle değil Trabzon insanı futbolu biliyor Trabzon insanı futbolla yatıp kalkıyor düşün işte 10 yaşında uşaktan”, Mecnun: “He şey o Trabzon futbolla futbolu bilen Trabzon insanı bizim dünkü maçımız için ne diyor”, Zeki: “Birşey dediği yok yani şu ya kaleci ve sağ bekin dışında” dendiği, tespit edilmiştir. (tape:3862)

 

İFADELER

eki Mazlum kolluk ifadesinde;Karşılaşma öncesinde Fenerbahçe takımından bazı kişilerin Sivasspor takımına şike teklifinde bulundukları şeklinde duyum aldığını, bu sebeple Mecnun Otyakmaz'ın ofisine gittiğini ve bu konuyu görüştüğünü, karşılaşmayla ilgili teşvik pirimi teklif etmediğini, Mecnun Otyakmaz'ın kendisini arayarak bazı şahısların Trabzonspor adına teşvik pirimi verdiklerini söylediğini ancak isim vermediğini söylediğini, kendisinin de bu şahısların Trabzonsporlu yöneticiler olamayacağını Trabzonsporlu bazı işadamları olabileceğini söylediğini, beyan etmiştir.

 

Mithat Halis kolluk ifadesinde; Rıza Çalımbay'ın kendisini aradığını ve karşılaşma öncesinde Trabzonspor'dan para alarak teşvik amacıyla Sivassporlu futbolculara verdiği şeklinde dedikoduların olduğunu, Mecnun Otyakmaz'ı arayarak böyle bir durum olmadığını konuşmasını istediğini, kendisinin de Mecnun Otyakmaz'ı aradığını ve kesinlikle böyle bir işin içine girmediğini söylediğini, beyan etmiştir.

  Mecnun Otyakmaz savcılıkça alınan ek beyanında:”...Ayrıca 19.05.2011 tarihli Zeki Mazlum ile yaptığım görüşme bana kolluk ve savcılıkta okunduğunda, sanki kendisiyle teşvik pirimi amaçlı görüşmeler yapılmış gibi lanse edildi. Ve böyle suçlandım. Bu olayın aslı şudur; Fenerbahçe maçından 3 gün önce muhtemelen bu görüşmenin yapıldığı gün futbolcumuz olan Mehmet Yıldız yanıma geldi. konuşmak istedi. Tesislerde başbaşa konuştuk. "Bana isim sorma başkanım Trabzondan birileri gelmiş, bizim arkadaşlara teşvik teklif etmişler kabul ederseniz parayı alıp gelelim demişler, bizim çocuklarda biz çıkacağız topumuzu oynayacağız, böyle bir şeyi kabul edemeyiz, başkan duyarsa çok kötü olur, teşvik pirimi vaadiyle gelen şahısta Sivas’tan ayrılmış, rakam 1 Milyonmuş " dedi, bu konuşmayı ben Zeki Mazlum'a bana okuduğunuz görüşmede ilettim. Kimin geldiğini ve hangi futbolculara bu teklifte bulunulduğunu ben bilmiyorum. Kime teklifte bulunulduğunu Mehmet Yıldız bilir. Konuşacağını düşünüyorum. “ demiştir.

 Mehmet Yıldız savcılıkça alınan ek ifadesinde; Mecnun Otyakmaz'ın ifadesinde belirttiği şekilde kendisi ile konuşmadığını ancak maçtan 3 gün önce Mecnun'un yanına gittiğini ve soyunma odasında Trabzonspor’dan teşvik pirimi teklifi geldiğine yönelik konuşmaların olduğunu duyduğunu, bu konuşmaları kimin yaptığını hatırlamadığını, Mecnun Otyakmaz'a olayı bu şekilde aktardığını, konuşması sırasında teklifin miktarı yada herhangi bir isim geçmediğini, beyan etmiştir.

 Sadri Şener savcılık ifadesinde:“...Ben şahsen bu maçta bizden kimsenin teşvik girişiminde bulunabileceğini düşünmedim. Çünkü Sivas'ın hem başkanı, hem 2.Başkanı Fenerbahçe kongre üyesidir. Bu insanlar ile Fenerbahçe'yi yenmeleri için teşvik amaçlı görüşmek manasızdır. Ben zaten teşvike de karşıyım. Bunun da bilinmesini istiyorum. Ben Sivasspor yönetimine kimseyi teşvik amaçlı göndermedim. Birileri gitmiş ise benim bundan haberim yoktur. İşgüzarlık yapmıştır. Mecnun başkanın beyanında kimleri kastettiğini bilmiyorum. Bana; Mecnun ile  ve benimle görüşmesini okuduğunuz Zeki Mazlum Trabzon'da yaşar. Güvenlik şirketi vardır. Trabzon'daki tek güvenlik şirketinin sahibidir. Avni Aker Stadı'nın özel güvenlik işini bu şahıs yapar. Stada gelen seyirci sayısına göre maç başına kendisine ödeme yapılır. Bu ödemeler hemen yapılmaz, genelde biraz birikir. Kendisi bizim oralarda mafyavari takılır. Bu nedenle kendisi ile şahsi ilişkim yoktur. Ancak tanırım. Kulüpten de uzak tutarım. Zorunlu nedenler ile alternatifi de olmadığı için güvenlik işi kendisindedir. Mecnun ile yaptığı görüşmelerin amacını bilmiyorum. Kendi şahsi inisiyatifi ile aramıştır. Benim ile yaptığı görüşme yaptığı işe ilişkin para alacağı ile ilgilidir. Kulüp kayıtları incelendiğinde bunlar görünür...Eğer Trabzon'dan birileri Sivasspor'a teşvik amaçlı gitmiş ise bunu bilmiyorum. Bilsem kulüpten atarım. Zeki'nin kulüp ile hiçbir ilgisi yoktur. Ben böyle bir yönlendirmede bulunmadım.” demiştir.